loading
Zapnout grafiku
Pátek 03. 05. 2024, svátek má Alexej
   
Rekreační areál  

Kronika

2021

Leden

Zpočátku měsíce déšť, nebo déšť se sněhem. Teploty v začátku těsně pod bodem mrazu. 10. ledna noční teplota -10°C. Sněhové přeháňky se objevovaly často. Ráz tohoto proměnlivého počasí se držel celý měsíc.


Únor

Smíšené přeháňky, nebo sněžení, tak by se dal charakterizovat počátek měsíce. Zhruba v polovině února udeřily silné mrazy. Teplota v nočních hodinách byla mínus 15°C a přes den se pohybovala od -4 do -8°C. Poslední týden se velice oteplilo a teplota sahala k 12 až 16°C, ale foukal silný vítr.


TJ Březiněves

Vzhledem ke koronavirovým omezením se nesportuje venku, ani uvnitř. Přípravy na jarní sezonu však probíhají. Předposlední únorovým víkend členové fotbalového oddílu provedli velkou brigádu na zvelebení budovy TJ. Došlo na úklid provozních místností, vymalování chodeb a vchodových prostor, drobné opravy elektra, vodoinstalace a mobiliáře.


Březen

Začátek měsíce byl velmi slunečný a teplý. Denní teploty kolem 12°C. Uprostřed měsíce se ochladilo a objevily se sněhové přeháňky. Denní teploty byly kolem 0°C a noční pod bodem mrazu až do -5°C. První jarní den nevypadal moc jarně. Teplota přes den byla jen 3°C a noční -5°C. Poslední týden se oteplilo na krásných 13°C a noční teplota již kolem 0°C. Poslední březnový den byl nádherně jarní a rtuť teploměru sahala až k 20°C.


Aukce pozemků zastavena

Zastupitelstvo na svém zasedání ze dne 10.března odsouhlasilo dočasné pozastavení aukcí zasíťovaných pozemků v ulici Zvěřinových. Od července 2020 bylo dosud v aukcích prodáno osm pozemků o celkové rozloze 6.049 metrů čtverečních. Další pozemky patřící městské části budou nabídnuty k prodeji, až Březiněves získá podstatnou část finančních prostředků pro výstavbu základní školy.


Duben

První aprílový den byl nádherný. Teplota 22°C, jen k večeru se objevily dešťové přeháňky. Hned 2. dubna se citelně ochladilo. Denní teploty jen do 10°C a noční se dostaly pod bod mrazu až do -6°C. Noční teploty pod bodem mrazu vydržely až do poloviny měsíce a probíhaly i sněhové přeháňky. Druhá polovina měsíce již byla jarní. Denní teploty přes 15°C a noční se pohybovaly těsně nad nulou.


Velikonoce

Covidová situace opět nedovolila uspořádat v naší obci tradiční velikonoční řehtání a klepání. Členky sociální komise však dostaly skvělý nápad a připravily „Putování s velikonočním zajíčkem“. Na děti čekala stezka s deseti úkoly ve dvou variantách, pro mladší a pro starší děti. Akce trvala 4 dny a zúčastnilo se jí přes 270 dětí. Na konci se pro každého účastníka našla nějaká sladká odměna v restauraci Trattoria Famiglia, kde byly přichystané odměny pro všechny děti, které prošly stezkou.


Květen

Začátek měsíce velice deštivý. Denní teploty kolem 15°C a noční kolem 5°C. Ani druhá polovina nebyla lepší. Skoro každý den se objevily dešťové přeháňky a denní teplota jen kolem 15°C. Bouřka se objevila 15. května.


Čištění kanalizačního potrubí

Vzhledem k bleskové povodni v roce 2018 bylo poškozeno respektive zaneseno kanalizační potrubí, které odvádí dešťovou vodu z Březiněvsi do strouhy koryta Mratínského potoka. Naši dobrovolní hasiči vyčistili potrubí a koryto od usazenin, kamenů a nánosů bahna. Koryto bylo zároveň zbaveno náletových dřevin aby byl zajištěn vyšší a lepší odvod dešťové vody.


Pokládání věnců

 I v letošním roce proběhl pietní akt u příležitosti ukončení 2. světové války. U památníku věnovaného obětem světových válek drželi čestnou stráž členové sboru dobrovolných hasičů. Jelikož si v letošním roce hasiči připomínají 90. výročí založení, připomněli si rovněž jednoho ze zakladatelů pana Ladislava Fialu, který byl za svou aktivní společenskou činnost zatčen a umučen gestapem.

Zápis do mateřské školky

Vzhledem k neutěšené pandemické situaci se konal zápis do mateřské školky dálkovým způsobem. V období 3 – 5. května.


Čistá Březiněves

Několikrát odložené konání akce se nakonec uskutečnilo 15. května. Dobrovolníci (21) byli vybaveni plastovým pytlem a pracovními rukavicemi a vydali se do všech stran sbírat odpadky. Prošli téměř celou Březiněves a nasbírali plný valník pytlů s odpadky, něco málo železného šrotu, plastovou židli, pár pneumatik, sklo z automobilů, hromadu bioodpadu a několik desítek tenisových míčků kolem kurtů. Na samém konci si všichni účastníci uvědomili, že je smutné, jak se někteří občané chovají ke svému okolí.


Červen

Dětský den absolutně bez srážek a teplota dosáhla na 22°C. Celý začátek měsíce nádherný a slunečný.
Teploty přes 25°C. Rychlá bouřka přišla 5. června. Letní teploty se stále držely. Další bouřka s velkým přívalem vody přišla 10.6., ale teplota zůstala na 25°C. Posupně stoupala teplota ke 30°C a bylo beze srážek. Trocha
ochlazení přišla 22.6, kdy se ochladilo na krásných 21°C.


Maratón cvičení

V sobotu 5. června se uskutečnil maratón cvičení ve spolupráci naší městské části a fitnesscentra FitPULS. Cílem organizátorů bylo využít zlepšení covidové situace a rozvolňování k podpoře
zdravého životního stylu našich občanů. Pro všechny místní, tedy účastníky s trvalým pobytem v Březiněvsi, podpořila MČ úhradou části ceny jednotlivých lekcí. Všechny děti do 15 let si pak jako dárek k červnovému dni
dětí mohly zacvičit úplně zdarma. Celkem si přišlo zacvičit 40 dospělých a 20 dětí.


Maratón tenisu

Ve dnech 11. a 12. června uspořádal tenisový oddíl maratón 24hodinového utkání v tenisu dvouher. Šlo o pokus o ustanovení českého rekordu v nejdelším tenisovém zápase dvouher. Rekord padl v sobotu v 17. hodin. Rekord bude oficiálně zapsán prostřednictvím Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Tenisté takto přispěli k letošním oslavám výročí 100 let od založení TJ Březiněves. Historie tenisu sahá do roku 1983.


Červenec

Počátek měsíce deštivý. Teploty se pohybovaly do 30°C. V průběhu měsíce se objevovaly dosti bouřky. Noční teploty do 18°C. Žádná tropická noc.

Rekreační rybník

V letošním roce byl otevřen rekreační rybník 1.7.. Areál byl vybaven novým pokladním a přístupovým systémem, který obsahuje nové pokladní místo pro prodej vstupenek. Vstupní a výstupní turniket s osazenou vstupní bezkontaktní RFID čtečkou, elektromotorickou brankou pro vstup osoby s kočárkem nebo osoby se zdravotním omezením a polykačem čipů. Obyvatelé obce s trvalým pobytem mají vstup zcela zdarma a prokazují se při vstupu dokladem totožnosti.


Koncert pod širým nebem.

Organizátor – Knihovna Březiněves uspořádala koncert po širým nebem dne 13.7.Koncert se konal v parku sv. Jana Nepomuckého. 70 minutový program na královský nástroj „harfu“ přednesla přední česká interpretka Katarína Ševčíková. Vystoupení si přišlo poslechnout cca 50 občanů. Park sv. Jana Nepomuckého se díky tónům harfy stal po dobu koncertu místem uměleckého zážitku, uvolnění, zklidnění mysli a harmonie duše.


Srpen

Velice proměnlivé počasí. Srážkově nadprůměrný měsíc. Dnů bez deště bylo pouze 7. Dokonce ani teploty nepřesahovaly 30°C. Poslední týden měsíce celý deštivý a teploty jen do 20°C.

Březiněfest

 4. ročník festivalu se konal 28. srpna a byl spojen s oslavami 100 let TJ Březiněves a 90 let Sboru dobrovolných hasičů. Vzhledem k pauze v roce 2020 vzhledem k pandemii koronaviru se na letošní festival občané velice těšili. Tentokrát si s nervy organizátorů pěkně pohrálo počasí. Pátek, který je tradičně věnován stavbě festivalového areálu a zázemí pro účinkující, celý propršel. Ani na sobotu nebyla předpověď příznivá. Nebesa se však nakonec smilovala a všechny přeháňky se Březiněvsi jako zázrakem vyhnuly. Chvílemi se ukázalo i sluníčko. První kapela, mladá severočeská parta Manu Destra a jejich elektropopový set přilákal prvnídesítky posluchačů. Pro děti byly připravené atrakce, mezi kterými nechyběl již tradiční rodeo býk, skákací hrad, obrovská lezecká plechovka a kuličkový bazén, nebo běh na gumě. U Stánku firmy Andy Motors se zase všichni mohli vyzkoušet, jak se jezdí na moderních koloběžkách. Branou Březiněfestu prošlo rekordních 1500 návštěvníků všech věkových kategorií. Druhým účinkujícím byla Lenka a Lenny. Lenka Filipová je již přes 40
let stálicí na českém hudebním nebi, její dcera vlétla mezi hudební elitu před osmi lety, když získala titul Objev roku v hudebních cenách Anděl. Obě interpretky byly pozvány a diváky svými vystoupeními rozhodně nezklamaly. Posledním účinkujícím byl Michal Hrůza se svou kapelou. Tato kapela nepochybně patří k absolutní špičce českého pop-rocku. Diváci si vystoupení užívali. Výraznou novinkou letos bylo zavedení dobrovolného charitativního vstupného. Návštěvníci měli možnost si podle vlastního uvážení pořídit za 100, 200 nebo 300
korun festivalový odznak ve třech barevných variantách. Předem bylo dohodnuto, že celá tímto způsobem získaná částka bude poukázána na obnovu základní školy v Hruškách na jižní Moravě, která byla zpustošena červnovým tornádem. Vybrat se podařilo 103 tisíc korun.
Slavnostní položení věnců u pomníku obětí světových válek v ulici Na Hlavní proběhlo v sobotu 28. srpna. Tímto způsobem uctili hasiči odkaz pana Ladislava Fialy, zakladatele a prvního jednatele SDH Březiněves a hasičské župy Karlínské. Pan Fiala byl v roce 1943 umučen nacisty, a to mimo jiné právě za aktivní spolkovou činnost. Po obřadu se početný průvod hasičů doprovázený místními občany za zvuků Janáčkovy Sinfonietty vydal ke slavnostnímu nástupu před březiněveskou hasičskou zbrojnicí. Zde všechny účastníky uvítal a historii sboru stručně představil starosta SDH Březiněves pan Jaroslav Penc. Se svými projevy dále vystoupili starosta městské části Ing. Jiří Haramul a Miroslav Bláha, člen výkonného výboru Městského sdružení hasičů hl.m. Prahy. Dalším bodem programu bylo předání pamětních plaket. Plaketu obdrželi nejen zástupci všech zúčastněných sborů, ale také Ing. Jiří Haramul, Miroslav Bláha, nejstarší člen SDH Březiněves pan Bohumil Akrman a bývalý profesionální hasič pan František Gregůrek.

Dvě plakety byly uděleny zástupcům TJ Březiněves a restaurace Trattoria Famiglia, která v době koronavirového nouzového stavu zásobovala naši jednotku při jejích četných pohotovostech obědy. Martin Franěk byl oceněn stužkou věrnosti za 40 leté členstvíve sboru a zároveň obdržel medaily za zásluhy o výchovu. Potom byla zahájena výstava hasičské techniky. Pozvání přijali a svou techniku na náměstí představili hasiči z Ďáblic, Letňan, Miškovic, Kbel, Satalic a Prahy 8, a také jednotka SAR, která se specializuje na vyhledávání osob v terénu. Nechyběli ani zástupci profesionálních jednotek z HS-3 Praha Holešovice, HS-10 Praha – Satalice a ze společnosti Synthos Kralupy nad Vltavou.


Hasiči 90 let

Sbor byl založen roku 1931 a zastupitelé dali do vínku tehdy 8.000 Korun na stavbu první požární zbrojnice. Zbrojnice byla vybudována velice rychle v centru obce v místě, kde dnes stojí centrální dětské hřiště.První zásahy sboru, které byly zadokumentovány, proběhly v roce 1932. Časem, hlavně po válečných letech se sbor úplně rozpadl. Na začátku 70. let se parta nadšenců rozhodla na hasičskou tradici navázat. V červenci 1976 byla zahájena stavba nové zbrojnice v ulici U Parku, která hasičům slouží dodnes. Aktivně se sbor věnoval
mládeži. Dorostenecké družstvo dosáhlo výborných výsledků i na celorepublikové úrovni, jednotka se zúčastnila i mezinárodního klání v Rumunsku. V polovině 80. let však aktivita opět ustala a jednotka vykazovala minimální aktivitu. Ke znovuzrození jednotky došlo až po sametové revoluci v roce 1989. Sbor se začal opět aktivně věnovat požární ochraně a v novém tisíciletí navázal spolupráci s profesionálním hasičským záchranným sborem hlavního města a jednotkami dobrovolných hasičů v okolí. Dobrovolní hasiči se za podpory městské části v průběhu let vypracovali až do kategorie JPO III. Asistovali u mnoha závažných událostí, namátkou u požáru Průmyslového paláce, při povodních v letech 2010 a 2013 nebo při požáru rekonstruovaného Národního muzea v roce 2016. Jednotka je v tuto chvíli po materiální stránce špičkově vybavena a březiněveští hasiči jsou uznávaným partnerem i pro pražské profesionální kolegy. Poslední rok byl pro hasiče velmi specifický, zásadně poznamenaný koronavirovou pandemií. Jednotka měla na starost distribuci ochranných prostředků občanům či dezinfekci budov, hřišť a veřejných prostranství spadajících pod městskou část. Spolu s dalšími dobrovolnými jednotkami sloužili pohotovosti a mnohokrát zaskakovali za profesionální hasiče, kteří byli nakažení COVIDEM-19 nebo byli v karanténě. V historii jednotky zřejmě nikdy nebylo v březiněveské hasičárně a na výjezdech odslouženo tolik hodin, jako v loňském roce.


100 let TJ Březiněves

 V rámci Březiněfestu byla hlavním oslavencem TJ, která si připomínala 100 let své existence. Na den před sto lety, 28.8.1921 se uskutečnilo historicky první utkání březiněveských fotbalistů. Naši borci na pozemku vypůjčeném od březiněveského dvora zdolali Bohnice. Oslavy propukly v deset hodin dopoledne a nesly se v pohodovém rodinném duchu. Přivítáni byli zástupci významných partnerů jednoty. S nadací Lucie Borhyové Lucky Be fotbalový klub prodloužil spolupráci při podpoře Neonatologického odděleníFakultní nemocnice Bulovka. Za každý gól, který březiněveští fotbalisté vsítí, je na účet nadace poukázána konkrétní finanční částka. Důležitým bodem programu bylo poděkování zasloužilým fotbalistům, kteří dříve oblékali březiněveský dres, konkrétně Jaroslavu Šoltovi, Karlu Doležalovi a Jiřímu Haramulovi. Pro všechny
byla připravena výstava fotografií z historie. Proběhly ukázkové zápasy všech věkových kategorií. Vyvrcholením bylo komentované utkání Gentlemanů proti Staré gardě, které skončilo smírně 1:1.
Březiněves hledá talent. V rámci Březiněfestu proběhlo již podruhé finále soutěže „Březiněves hledá talent“. Do této soutěže se mohl přihlásit kdokoliv z městské části a okolí, komu bylo více jak 18 let, něco umí a nebojí se vystoupit před ostatními. Ve finále se utkala Nikola Richterová– sestava sportovního aerobiku a Jolana a Jan Švecovy – houslový duet a folklorní zpěv. Porota ocenila Nikolu Richterovou a předala odměnu (koloběžka
Crussis). Tenisový kemp mládeže. Poslední srpnový týden se konal 4. ročník tenisového kempu. Letos se ho zúčastnilo 23 dětí. Program kempu je dostatečně bohatý. Každé ráno výběh a rozcvička. Dopoledne hlavní trénink, od 12 hodin oběd a hodinová pauza (odpočinek, či hraní různých her), herní tréninky a před koncem každého dne proběhl závěrečný strečink. Při dešti byla využita tělocvična, kde děti cvičily, i knihovna, kde děti kreslily obrázky.


Září

Zpočátku nádherné počasí s teplotami i nad 25°C a velice málo srážek. Od poloviny měsíce se ochladilo a obloha zůstala zatažená až do konce měsíce s častými přeháňkami, či deštěm. Denní teploty se na konci měsíce pohybovaly jen do 17°C.


Břízka on TOUR – covidová výzva.

Fotbalový oddíl ve spolupráci s městskou částí zorganizoval projekt Břízka on Tour, který měl rozhýbat naše hráče v době omezení organizované sportovní činnosti a poděkovat zdravotníkům za jejich roční úsilí v boji s pandemií covid-19. Městská část projekt zaštítila a po finanční stránce proměnila každý uběhnutý kilometr v rámci výzvy za 1 Kč, společně pak věnovali FN Bulovka 20.000 Kč za zdolaných 20.000 km. Kategorie Gentlemani přidala navíc dar ze svého ve výši 6.000 Kč za svou již zdolanou
sportovní výzvu, která byla u zrodu té celoklubové. Inspirací jim byli malí fotbalisté na Xaverově, kteří cíleně běhali a jejich rodiče za toto úsilí zakoupili obědy, které následně věnovali zdravotníkům.


Sociální a zdravotní centrum

Dne 21.9. proběhlo slavnostní otevření zrekonstruovaného zdravotního a sociálního centra. Při rekonstrukci byl kladen důraz jednak na snížení energetické náročnosti stavby jako takové,
jednak na efektivní vytápění a minimalizaci chlazení díky kvalitnímu stínění v letních měsících. Vytápění a chlazení všech budov v areálu zajišťují tepelná čerpadla země-voda. Pod nádvořím je připraveno 12 vrtů o celkové délce 1,9 km. Pod dvůr jsou umístěny velkokapacitní akumulační nádrže na vodu o objemu 50m3. Součástí projektu je dále retenční nádrž o objemu 25m3. Nádrže slouží k zachycení „nárazové“ vlny dešťových vod a také jako rezervoáry vody určený pro zálivku zeleně v centru sociálních služeb a nedaleké zahrady u
mateřské školy. Součástí programu bylo koncertní vystoupení talentovaného mladého saxofonisty Jakuba Petráška. Kouzelník, který byl připraven pro nejmenší vykouzlil nejeden úsměv. Děti si mohly zatančit izasoutěžit. Pro všechny bylo připravené malé občerstvení.


Františkovy Lázně

Vzhledem k možnosti čerpat státní příspěvek pro seniory (na osobu 4.000 Kč) rozhodla se MČ pro pobyt seniorů ve Františkových Lázních. Pobyt se konal v termínu 26.9 – 2.10.. Po bezmála roce a půl se senioři spolu mohli setkat. Ministerstvo sociálních věcí vypsalo příspěvek na každého seniora 4.000 Kč vzhledem k pandemii koronavirus. Cestou do lázní senioři navštívili obec Chyše, kde si prohlídli malý pivovar, ochutnali pivo, které se zde vyrábí a potom je čekal oběd v pivovarské restauraci. Po obědě již následovala cesta do Františkových lázní do hotelu Praha. Celkem týdenní pobyt se vydařil i po stránce počasí, protože celý týden
bylo krásné slunečné počasí a teploty skoro letní.


Říjen

První týden ještě teploty 23°C, ale druhý týden již denní teploty 15°C. Postupně se snižovala i noční teplota a první mrazík přišel 23.10 kdy bylo -2°C. Denní teplota stále kolem 15°C. Velmi málo srážek.

Vítání občánků

V sobotu 17.10. proběhlo po delší pauze vítání nových občánků naší městské části. Slavnostní ceremonie se zúčastnilo 23 z celkem 45 dětí narozených od října 2019. Občánky uvítal starosta obce Ing. Jiří
Haramul společně s kolegyněmi ze sociální komise. Děti z mateřské školy připravily malé vystoupení. Každý občánek dostal zlatý přívěsek v podobě stromu života. Ten symbolizuje zdravý růst, pevné kořeny a zázemí, tedy hodnoty, které MČ Praha-Březiněves dlouhodobě podporuje.

Čtečka čipů

MČ se rozhodla nakoupit čtečku čipů k možné identifikaci nalezených psů. Čtečka však pomůže
jen pokud je pejsek řádně očipovaný.


11. ročník Memoriálu Bohumila Hejny

Na státní svátek 28.10.proběhl turnaj Memoriál Bohumila Hejny, tentokrát v kategorii mladší přípravka. Zúčastnila se čtyři mužstva hráčů ročníků 2014/2015 – SK Bášť, SKK Hovorčovice, TJ Březiněves modrá a TJ Březiněves červená. Turnaj se hrál za hezkého podzimního počasí.
Konečným vítězem se stala SK Bášť, na druhém místě TJ Březiněves červená, třetí obsadily SKK Hovorčovice a bramborovou medaili získala TJ Březiněves modrá, která byla nejmladší ze všech.


Listopad

Dušičkové počasí trvalo celý první týden. Deštivo, denní teploty do 12°C a noční do 5°C. Ve druhém týdnu byly noční teploty -2°C. Od poloviny měsíce větrno a noční teploty klesaly až k mínus 6°C. Poslední týden na srážky nadprůměrný. Déšť, nebo déšť se sněhem. Poslední dva dny sněžilo, denní teplota kolem nuly a noční až mínus 6°C.


Lampionový průvod.

Dne 3.11.se konal tradiční lampionový průvod. Průvod se vydal od budovy mateřské školky. V čele průvodu kráčely dvě bílé paní. Další strašidla doprovázela účastníky průvodu, z nichž někteří také přišli v maskách. Stovky lampionů rozzářily ulice obce. Na dvoře sociálního centra čekala na malé účastníky sladká odměna a čaj na zahřátí. Dospělí se mohli zahřát grogem nebo horkou griotkou, kterou pro ně připravily členky komise kultury a školství.


Svatomartinská zábava

Po dvou letech půstu zaviněného pandemií covid-19 proběhl v sobotu 20.11. již 14. ročník tradiční Svatomartinské zábavy pořádané fotbalovým oddílem. Po celou dobu doprovázel DJ Martin, který hrál písničky 80. a 90. let. Zaplněný sál byl známkou dobré zábavy a návštěvnost navzdory současné koronavirové době byla okolo 100 osob. Před půlnocí proběhla soutěž v podobě slalomu s šišatými míči a následně bohatá tombola s více než 70 cenami.


Rozsvícení vánočního stromu

Tradiční rozsvícení bylo zrušeno, ale děti o svou mikulášskou nadílku nepřišly.
V sobotu 27.11. měly možnost si v odpoledních hodinách vyzvednout adventní kalendář a podívat se na rozsvícený vánoční stromek. Děti si u stromku zazpívaly koledy a všichni si užili alespoň krátkou sváteční
chvilku začínajícího adventu.


Prosinec

Do poloviny měsíce veliká oblačnost s přeháňkami, vesměs smíšenými. Denní teploty se pohybovaly kolem nuly a noční do mínus 4°C. Sníh napadl 23. prosince a vypadalo to, že budou konečně bílé vánoce, ale 24. začalo pršet a všechen sníh byl pryč. Teplota na Štědrý den byla 7°C a pršelo. Dešťové srážky byly až do samého konce měsíce. Na Silvestra bylo 13°C přes den a noční teplota byla 5°C.


Zpravodaj 10 let.

Před 10 lety, přesně 1.12. 2011 vyšel z tiskárny nultý zpravodaj. Prosincový zpravodaj má pořadové číslo 41. Za deset let se zveřejnily stovky článků a fotografií, informovalo se o mnoha desítkách kulturních, sportovních a společenských událostech a prezentovaly výsledky z celkem jedenácti voleb, od obecních po prezidentské. Počet stran narostl z 8 na 16 a náklad se díky rozrůstání Březiněvsi zvýšil o třetinu. TJ Březiněves.

Tělovýchovná jednota v současné době sdružuje čtyři sportovní oddíly: fotbalový a tenisový
oddíl, cvičení žen a tým zumby. Představím jednotlivé oddíly.


Fotbal

Fotbalový oddíl má dnes 210 členů. Jsou dva dospělé týmy hrající vlastní soutěže (A + B) a tým gentlemanů nad 40 let, ale těžiště tvoří 6 mládežnických kategorií (mini – aktuálně ročníky 2014-2015), mladší přípravka (2012-2013), starší přípravka (2010-2011), mladší žáci (2008-2009), starší žáci (2006-2007) a mladší dorost (2004-2005). O hráče se stará 25 trenérů a každý z nich má minimálně základní trenérskou licenci. Zázemím pro oddíl jsou dvě travnatá hřiště, hřiště s umělou trávou a budova TJ s kabinami, tělocvičnou, saunou
a odpočívárnou. Gentlemani. V roce 2019 byla založena (nikoli věkem) nejmladší kategorie fotbalistů. Definice březiněveského gentlemana je věk nad 40 let a chuť zahrát si fotbal. Od roku 2019 sehrál tým gentlemanů 30 zápasů a z 3. ligy postoupil do 1. ligy. Gentlemani se také ve velkém počtu účastní dobrovolných brigád pořádaných fotbalovým oddílem.


Tenis

V tenisovém oddílu je v současné době registrováno 75 tenistů, z toho 40 jsou děti. Dětem se věnuje celkem 6 trenérů. Tréninky probíhají dvakrát týdně po jedné hodině. Většinou poslední týden v srpnu je pořádán tenisový kemp. Každoročně jsou pořádány turnaje ve dvouhře a čtyřhře. K dispozici jsou dva kvalitní dvorce se zapískovanou umělou trávou a profesionálními drenážemi pro odvod vody. V roce 2018 vedle kurtů vyrostla moderní dřevostavba se zázemím pro tenisty a přilehlými sklady. Budova má pochozí střechu, takže zápasy je možné sledovat i z ptačí perspektivy. V letošním roce získal oddíl tenistů nový antukový kurt, který chyběl. Antuka je totiž nejtradičnější povrch tenisových kurtů. Tento kurt bude sloužit přednostně pro výuku dětí.


Zumba

Zumba je moderním stylem tance, který vychází převážně z latinskoamerických rytmů. V Březiněvsi má již mnohaletou tradici, přestože tým zumby je ve srovnání s ostatními oddíly nejmladší. Na volnočasové úrovni proběhl první trénink před více než 10 lety, od roku 2015 se oddíl pravidelně účastní celorepublikových soutěží Žij pohybem, na kterých se již radoval z nejednoho vítězství. Tým zumby je složen z dívek ve věku 6 až 12 let, jde tedy o skupinu věkově pestrou, což má kladný vliv na sociální interakci. Snadno zde vznikají nová přátelství, nechybí spousta zábavy a vedle toho dochází ke zlepšení pohybových a koordinačních schopností dívek. Tréninky probíhají třikrát týdně v odpoledních hodinách v tělocvičně TJ Březiněves.


Cvičení žen

Přestože historie cvičení žen v obci sahá až do 80. let minulého století, pod hlavičkou tělovýchovné jednoty začal oddíl oficiálně fungovat až v roce 2006. V současné době jsou dvě cvičící sekce. První je zdravotní posilující cvičení, které probíhá každé úterý. V roce 2019 byla nabídka rozšířena o kruhový trénink, který probíhá každý čtvrtek. V letošním roce se plánuje rozšířit další typ pohybové aktivity a to jóga. Členská základna čítá 22 cvičenek. Cvičení probíhá v budově TJ. Místnost prošla v roce 2010 rekonstrukcí a nyní je z níplnohodnotná tělocvična s dřevěnou podlahou, zrcadly a nářadím potřebným ke cvičení.


Narozené děti:

Zůnová Elen, Bohušová Tamara, Burian Alfons, Li Jiaen, Janík Tobias, Janík Lukas, Borůvková Adela, Hubený Lukáš Daniel, Shaw Charlie Oscar, Moskal Maximilián, Sirotek Matyáš, Kornilov David, Lešková Leontýna, Maděra Martin, Jirouš František, Julišová Veronika, Nádvorníková Valentýna, Pavlík Martin, Jančík Karel, Pikhart Adam, Rejman Vojtěch, Zhu Haoran, Roman Adam, Pristach Viktor, Česká Valerie, Veisová Eliška, Maťašovská Ella, Melnyk Marta, Paulíková Nela, Rakušan David, Chalupová Tereza, Skála Dorián, Knoblochová Rozálie, Schneller Adam, Malíková Sofie, Patera Jakub, Aouichaoui Amal, Roknička Antonín, Hasanli Maja, Moldavčukova Olivia.


Úmrtí v obci:


Bartáková Marie *2.9.1944 +31.1.2021

Blahník Zdeněk *10.9.1940 +16.1.2021
Dlabáček Vladislav *11.8.1936 +18.12.2021
Doležal Karel *5.1.1937 +9.10.2021
Gibic Vladimír *10.12.1928 +18.5.2021
Javorník Martin *17.2.1962 +3.9.2021
Přibyl Miroslav * 14.8.1928 +30.7.2021
Slovenka Petro *4.9.1958 +13.11.2021
Svoboda Karel *3.1.1949 +27.12.2021
Vaňková Blažena *6.2.1929 +2.10.2021
Vašátková Jana *4.8.1944 +20.2.2021
Voráček Antonín *28.4.1947 +10.03.2021
Zamazal Václav *21.06.1952 +20.05.2021
Zamazalová Květoslava *15.4.1954 +31.7.2021

 

04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
15Červen
BŘEZINĚFEST
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2