loading
Zapnout grafiku
Pátek 03. 05. 2024, svátek má Alexej
   
Rekreační areál  

Kronika

2020

Leden

Počasí v lednu bylo celkem proměnlivé. Teploty se pohybovaly lehce pod nulou. V začátku měsíce sněžení, ale v polovině měsíce déšť, nebo déšť se sněhem. Od poloviny měsíce stále zataženo a velice větrno.

Nové autobusové zastávky

Dne 24.1.2020 byly do provozu uvedeny dvě nové zastávky v ulici Na Fabiánce. Projekt, který trval několik let se podařilo dokončit. Zastávky jsou po uvedení do provozu využívány nejen spoluobčany, kteří směřují do nákupního centra Billa, ale jsou hodně využívány i lidmi bydlícími ve spodní části Březiněvsi.

Dětský karneval

V sobotu 25.ledna byl v sále restaurace Trattoria Famiglia pro děti připraven pravěký karneval s neandrtálcem. V rámci programu si děti užily pravěké tancování a různé soutěže. Bohužel v tomto období byla chřipková epidemie, proto i účast tomu odpovídala, ale všichni, kteří dorazili si program náramně užili a neodešli s prázdnou.


Únor

Na začátku měsíce sněhové přeháňky, dokonce se 10. objevila bouřka. Denní teploty v plusových hodnotách a v polovině měsíce se teploměr vyšplhal ke 14°C. Koncem měsíce se ochladilo a i noční teploty spadly pod bod mrazu. Velké teplotní skoky. 9.2. ráno mínus 6°C a v pondělí 10.2. ráno plus 14°C. Navíc silný vítr a déšť. Obcí se přehnaly velké větry. První vichřice se jmenovala Sabina a druhá Viktorie. Velkého poškození v obci nebylo. Nějaké lehké poškození střešní krytiny a drobné události. Počasí spíše připomíná apríl, protože se stále střídají přeháňky, slunce, mráz, sníh a déšť.

Masopust

15. února proběhlo ve dvoře Trattoria Famiglia pravé masopustní veselí. K poslechu a tanci zahráli Staropražští Pardálové, zazpíval dětský sbor Piccolo a skupina Fine Kids. V rámci veselí bylo připraveno tradiční občerstvení ve formě zabíjačkových dobrot, sýrů, pražených ořechů a nechyběly ani kynuté koláčky. Celá komise kultury a školství byla oděna ve stylových maskách. Odpolední program určený hlavně pro děti vystřídal večerní Masopustní rej masek. Zcela zaplněná restaurace byla jasným signálem, že o tento styl zábavy je v naší obci stále zájem. Bohatá tombola a vyhlášení nejlepší masky jen podtrhlo skvělou atmosféru večera, kterým provázela skupina Overtime.

Základní škola

V únoru zastupitelstvo schválilo ve výběrovém řízení společnost Energy Benefit Centre jako projektanta budoucí základní školy. Projekční kancelář má za úkol rozpracovat již existující architektonický návrh do podoby umožňující vydání stavebního povolení.


Březen

Během měsíce celkem velká oblačnost a hodně srážek. Teploty v polovině měsíce kolem 14°C, ale objevil se i náznak jara kdy teploty dosahovaly k 18°C. Od 21.3. to je zrovna na první jarní den se však citelně ochladilo a teploty spadly k nule a noční na -4 až -8°C. Poslední dva dny měsíce sněžilo.

Vyhlášení nouzového stavu – COVID-19.

Záhy po vyhlášení nouzového stavu 12. března. byl ustanoven pětičlenný krizový štáb, ve kterém vedle starosty zasedli také oba místostarostové a dva zástupci JSDH. Prioritou bylo získat ochranné prostředky pro občany a organizace zřizované městskou částí a následně zajistit jejich
distribuci. Do Březiněvsi dorazila první zásilka přes Správu služeb HMP v předposledním březnovém týdnu. Dezinfekce bylo od první chvíle dost, s rouškami a respirátory to bylo ovšem mnohem horší, ostatně jako v celé republice, proto si občané roušky šili doma. Celá Březiněves fungovala v dosud nepoznaném režimu. Byl omezen provoz úřadu, kde byla prakticky ze dne na den vybudována podatelna s bezpečnostním okénkem oddělujícím zaměstnankyně od návštěvníků. Opatření byla tak přísná, že do půlky dubna nebylo po celé republice možné konat zasedání místních samospráv a rozhodovat o běžných provozních věcech. Naše devítičlenné zastupitelstvo se tak mohlo sejít až po rekordních deseti týdnech od poslední schůze. Obrovské nasazení bylo od našich dobrovolných hasičů, kteří v několika etapách rozdávali občanům na náměstí dezinfekci, roušky a respirátory. Na starost měli rovněž dezinfekci budov, hřišť a veřejných prostranství spadajících pod městskou část. Terénní pečovatelská služba nebyla nařízeními nijak omezena, proto zaměstnankyně Centra sociálních služeb pokračovaly v péči o seniory, kteří byli v této době nejvíce ohroženou skupinou. Provoz mateřské školy byl sice přerušen, avšak její stravovací část fungovat nepřestala a tak mohl pokračovat i rozvoz obědů. Za zvýšených bezpečnostních opatření probíhalo nepřerušené také poskytování pečovatelských služeb seniorům přímo v jejich domovech. Stejně jako jinde, i u nás opatření zásadně ovlivnila fungování infrastruktury. Výrazně byl omezen provoz restaurací. Ta v naší obci největší (Trattoria Famiglia) nezištně zásobovala jídlem hasiče při jejich četných pohotovostech. Zavřena byla všechna ubytovací zařízení. Na čas osiřela i mateřská škola, fitcentrum i březiněveská sportoviště.

COVID-19

Neznámé onemocnění u kterého se odborníci přou, jestli se na lidi přenesl přirozenou cestou ze zvířat, nebo byl uměle vytvořen v laboratoři. Ani největší kapacity nedokážou říct, jestli koronavirus zmizí, nebo tu s námi bude natrvalo a my se budeme muset přizpůsobit. Stále se nezjistilo, odkud se virus vzal, jestli ho přivezli lyžaři z Itálie (největší ohnisko) nebo pendleři z Německa, ovšem počátek je v Číně. COVID-19 je onemocnění horních cest dýchacích s těžkým zápalem plic. Nemocné trápí vysoké teploty, ztráta chuti a obrovská únava.

Centrum sociálních služeb

V Březnu byl vybrán projektant na vyhotovení dokumentace pro provedení rekonstrukce a přístavby budovy A a nádvoří sociálního centra. V budově A je plánována ordinace lékaře a další služby.

Duben

V začátku měsíce slunečno a teploty kolem 11°C. Od 6. do 12. dubna teploty i přes 20°C potom se ale ochladilo a objevily se i smíšené přeháňky. Ochlazení netrvalo dlouho a koncem měsíce se již teplota ustálila na krásných 20 až 22°C. Poslední tři dny pršelo.

Květen

Počasí spíš připomínalo apríl. V začátku měsíce denní teploty do 20°C a hodně srážek, 10. května i bouřka. Po celý měsíc skoro každý den byla nějaká přeháňka či déšť.

Položení věnců

Jako každý rok, tak i v letošním roce se konalo pokládání věnce k pomníku padlých v naší obci. Tuto akci zastřešují naši dobrovolní hasiči, kteří drží čestnou stráž. V letošním roce s rouškami vzhledem ke covidovým opatřením. Každým rokem zavítá do naší obce syn pana Bedřicha Čurdy, který byl umučen v koncentračním táboře Osvětim. I když zde s rodinou nežije, najde si vždy čas zajít k památníku. V souvislosti s návštěvou obce zavítal i na úřad, aby poděkoval za to, že péčí o památník a pokládáním věnce u příležitosti konce války v Evropě uctíváme památku jeho tatínka a dalších obětí války. Knihovna. 6. května byl znovu obnoven chod místní knihovny. Musela být dodržena veškerá opatření k ochraně zdraví návštěvníků i pracovníků knihovny. Prostory knihovny jsou pravidelně dezinfikovány, knihy jsou po vrácení odkládány do karantény. Ve středu 13. května historicky poprvé navštívil Březiněves náměstek primátora Ing. Petr Hlubuček. Primátor poděkoval našim hasičům za jejich obrovské nasazení v průběhu koronavirové epidemie.

Červen

Teplotně průměrný a srážkově nadprůměrný. 13. ve večerních hodinách pršelo a padaly kroupy. Bouřka se během měsíce objevila 3x. Teploty kolem 20°C a v závěru měsíce teploty nad 25°C.

Brigáda TJ

Začátkem června proběhla brigáda sportovců, kteří posekali trávu kolem velkého hřiště a na parkovišti. Natřeli ploty u garáže a chodníku podél hřiště, chemicky ošetřili trávu u chodníku. V budově TJ byly umístěny do každého WC další nádobky na dezinfekci.


Červenec

Teploty přes 25°C a od poloviny přes 30°C. Během měsíce se objevilo pár přeháněk a letních bouřek, ale nic zásadního.


Jubileum 100 let

Březiněveská rodačka paní Vlasta Strejčková dne 8. července oslavila své kulaté významné jubileum 100 let. Paní Strejčková se před válkou vyučila prodavačkou a aranžérkou u Klementů v centru Prahy. V průběhu války pracovala v Avii v Čakovicích v rámci totálního nasazení. Celých dlouhých 45 let působila jako vedoucí prodejny textilu v Ďáblicích. Byla členkou Českého zahrádkářského svazu a Českého svazu včelařů v Čakovicích. Její velkou vášní byly ruční práce, kromě pletení, háčkování a vyšívání se věnovala také paličkování. Její specialitou bylo zdobení kraslic technikou lepení slámy. Této činnosti se věnovala až do svých 94 let.

Černé skládky

V zeleném pásu podél ulice K Březiněvsi se opět objevil přírodní odpad. Je to zarážející vzhledem k fungujícímu sběrnému dvoru na skládce Ďáblice. Provozní doba je od pondělí do soboty a obyvatelé obce mají uskladnění zcela zdarma.


Srpen

Teploty přes 30°C. Srážek minimálně.

Prodej obecních pozemků

Městská část v polovině srpna odstartovala aukce zasíťovaných pozemků navazujících na ulici Na Poli. Vydraženo bude postupně celkem 29 parcel určených pro individuální obytnou výstavbu. V nabídce jsou pozemky o výměře 400 až 900 metrů čtverečních. Dobrovolní hasiči. 26. srpna převzali zástupci hasičů z rukou starosty Ing. Jiřího Haramula pamětní plaketu za nasazení při pandemii koronaviru. Současně s plaketou jim byla udělena a slavnostně připnuta stuha k praporu.


Neckyáda

V neděli 31. srpna od 14 hodin proběhla ve sportovně rekreačním areálu společná akce kulturní a sociální komise Neckyáda a rozloučení s létem. Nedělní počasí na vodní dovádění moc nebylo a vzhledem k přechodu studené fronty i teploty nedosahovaly letních hodnot. V době konání akce hustě pršelo a dokonce došlo i k odložení startu závodu plavidel. I přes nepřízeň počasí se představila dvě plavidla piráti a Harry Potter. Závodníci se nenechali odradit počasím a vypluli na rybník. Odpoledne vystoupila skupina Pískomil se vrací a pro děti čekaly v prostorách areálu různé atrakce. Opékání špekáčků nechybělo. Pro dospělé následovalo vystoupení kapely Rangers (Plavci). S létem se všichni rozloučili stylové v pláštěnkách.

Září

Teploty se stále drží nad 25°C. Srážek však bylo hodně. První zářijový den velice lilo. Poslední týden celý propršel a denní teploty spadly k 15°C.


Dechovkový festival

V neděli 6. září se konal již 4. Dechovkový festival. V den konání akce svítilo sluníčko. Akce se vždy koná ve venkovních prostorách restaurace Trattoria Famiglia. Byly objednány celkem tři kapely – Žižkovanka, Malá muzika Nauše Pepíka a nakonec kapela Šlapeto. Vzhledem ke koronavirové pandemii byli senioři nadšeni, že se mohli konečně setkat a pohovořit.


Zpravodaj

Na jaře se MČ Březiněves zúčastnila soutěže Radniční listy roku 2020. Jak zpravodaj, tak i facebookové stránky podléhaly přísnému hodnocení odborné poroty podle předem daných objektivních kritérií. Hodnotila se jak obsahová a formální stránka, tak i jejich grafická podoba. Březiněveský zpravodaj skončil na 1. místě v Praze a na 5. místě v celé ČR. Facebooková stránka se umístila na 3. místě v celorepublikovém kole a to v kategorii obcí a městských částí do 2 tisíc obyvatel.


Říjen

V začátku měsíce teploty 15-20°C, později se však ochladilo a na konci měsíce byly teploty jen kolem 15°C. Srážkově nadprůměrný měsíc. Ve druhé polovině měsíce se sluníčko objevovalo velice málo.


Listopad

První mrazík se objevil 5. listopadu, kdy teplota v noci klesla na -2°C. Deštivo a velice větrno až do poloviny měsíce. Denní teploty se pohybovaly kolem 10°c a noční v rozmezích 0 - mínus 4°C.


Ozónový generátor

Mateřská škola obdržela sponzorským darem generátor ozónu Yellow 15 000. Tento generátor pomůže udržovat bezpečné prostředí jak pro děti, které školku navštěvují, tak pro její zaměstnankyně. Tento stroj umí zneškodnit všechny bakterie, patogeny a viry, včetně covidu-19 v ovzduší i na površích. Generátor je používán k dezinfekci prostor mateřské školy pravidelně.


Centrum sociálních služeb.

Po dvou letech příprav, plánování a získávání povelení byla dne 2. listopadu zahájena rekonstrukce s celkovými předpokládanými investičními náklady 32.455.538 Kč včetně DPH. Generálním dodavatelem stavby je ABP Holding a.s., která zvítězila ve výběrovém řízení.


Knihovna

Knihovna Městské části Praha Březiněves, vedená Annou Koudelkovou, získala v tomto roce ocenění udělené Svazem knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Při příležitosti předávání ceny. Knihovna roku 2020 – kategorie základní knihovna byla naše knihovna oceněna za skvělou spolupráci se zřizovatelem, příkladnou obnovu knihovního fondu a za komunitní aktivity v obci.


Prosinec

První sníh přišel 3. prosince. Denní teploty od 2 do 10°C. Dosti větrno. Teplota na štědrý den 9°C. Sněhové přeháňky přišly až 25. a 26.12. Silvestrovská noc polojasná a noční teplota -4°C.

TJ Březiněves

Téměř po 40 dnech a díky protiepidemickým opatřením sníženým na stupeň číslo 3 se fotbalisté vrátili na hřiště. Díky souhlasu obce a skvělé práci správce sportovního areálu se vrátili ihned první možný den 3.12.. Tento den využili k začátku tréninkového procesu pro všechny kategorie. První den se postupně vystřídaly kategorie MINI, Starší přípravky, A-týmu a Gentlemanů. Každá měla téměř 90% účast a bylo vidět, jak se všichni na sportování a na své spoluhráče těšili.

Pandemie Covid-19 nám v letos vzala hodně aktivit. Naposledy od října byli sportovci nuceni, až na povolené výjimky, zcela zrušit venkovní a vnitřní sportování. Březiněves. V současné době je zde hlášeno k trvalému pobytu 1750 obyvatel. Máme zde 602 domů.

Narozené děti:

Bělych Leonard,Bambule Artur, Pristachová Nikol, Marousek Ondřej, Bohatová Emílie,
Kořínek Martin, Roesslerová Sophia, Nepraš Oliver, Maroušek Petr, Poppl Daniel, Ledvina Adam, Ježková
Kateřina, Ye Zuo An, Gac Leia, Nedvěd Tadeáš, Eremiášová Hana Marie, Foretová Nina, Polívková Lucie,
Albert David, Picka Alethea Marie, Sedlářová Evelína, Babets Arsenii, Millerová Gabriela


Úmrtí v obci:

Akrmann Oldřich * 22.7.1955 +1.6.2020
Birešová Zdeňka *10.7.1933 +11.5.2020
Kalvoda Věroslav *26.2.1930 +22.9.2020
Krejčík Karel *2.2.1937 +26.4.2020
Lomozová Jitka *15.6.1949 +7.6.2020
Pačes František *7.11.1933 +19.6.2020
Pavlíková Milada *11.11.1938 +24.2.2020
Petrášková Lenka *9.1.1947 +1.8.2020
Pikal Zdeněk *2.8.1935 +11.6.2020
Pomezná Jana *10.2.1939 +1.5.2020
Strejčková Vlasta *8.7.1920 +11.11.2020
Šťastný Karel *6.3.1946 +20.05.2020

 

04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
15Červen
BŘEZINĚFEST
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2