loading
Zapnout grafiku
Pátek 29. 03. 2024, svátek má Taťána
   
Rekreační areál  

Kronika

2019

LEDEN

V Průběhu měsíce jsme se dočkali i sněhové pokrývky. Teploty se během měsíce pohybovaly většinou kolem 0 °C. Zhruba v polovině měsíce se však rtuť teploměru přiblížila k hranici -10 °C. Na samém konci měsíce se však teploty vrátily opět k nule.

Školka na lyžích

Do Pece pod Sněžkou se v polovině ledna vydalo 25 dětí s odvážnými paními učitelkami. Tam je všechny čekala velká kupa sněhu, který k radosti dětí stále padal, a bylo ho tolik, že za ním ani ti nejvyšší z dětí nebyly vidět. Pro děti byli připraveni lyžařští instruktoři. Na Milířích děti strávily krásný týden. Každý den všichni lyžovali, bobovali a hráli si ve sněhem zapadané krajině. Pomáhali Sněžné myšce ze Studniční hory (program učitelek pro pobyt na horách). Hledali vzácné rolničky, které se nešťastnou náhodou rozsypaly všude po okolí. Všechno dobře dopadlo. Děti si na Milířích užily báječný týden, naučily se krásně lyžovat, vyřádily se ve sněhu, a navíc pomohly milé Sněžné myšce zachránit zimní spřežení pro Sněžného koníka, který se díky tomu mohl vydat na další cestu. Domů se vrátili všichni sice malinko unaveni, zato o kousek šikovnější a určitě o mnoho krásných vzpomínek bohatší. Zkrátka přijeli spokojení a těší se na příští rok.

ÚNOR

Letošní zima je jako celek teplotně nadprůměrná. Obzvlášť poslední únorové dny ukázaly, že trend v přepisování teplotních rekordů pokračuje. Podle serveru idnes.cz, (článek vyšel 28. února 2019 v 19:53), byl konec měsíce, a zejména pak poslední únorový den mimořádně teplý. V pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775, naměřili 28. 2. 2019 16,1 stupně, skoro o dva stupně víc, než bylo dosavadní maximum z roku 1903. Přesto i v Praze nastala situace, kdy bylo potřeba sáhnout pro košťata a hrabla nebo lopaty a jít uklízet sníh. Vydatného sněžení jsme se dočkali na začátku února, 3. února 2019. Vzhledem k rychlosti spadu sněhu a k množství napadaného sněhu můžeme použít spojení kalamitní situace. Naštěstí nás příroda ušetřila větších komplikací. Sněžilo v neděli. Od rána byla v ulicích naší MČ technika určená k odklízení sněhu. Úklidový stroj Egholm s řidičem Josefem Korintem čistil chodníky a malotraktor Antonio Carraro s řidičem Patrikem Hávou, kterého střídal Jan Kotaška, se snažil udržet sjízdné ulice. Ulice byly následně dočištěny a ošetřeny chemickým posypem díky smlouvě uzavřené se společností IPODEC (řidič Antonín Vilím). Sníh byl mokrý a těžký a úklid nebyl jednoduchý.

Setkání seniorů TJ

TJ po dlouhá léta pořádá tradiční posezení se seniory jednoty. Jsou to vesměs bývalí úspěšní fotbalisté, kteří za Březiněves odehráli nepřeberné množství zápasů a pracovali pro sport i jako trenéři či funkcionáři. Díky tomu se pochopitelně zajímají o sportovní dění dodnes. V klubovně TJ se sešli v sobotu 9. února odpoledne. Skvělé pohoštění a organizaci setkání vzorně zajistil Mirek Macháček s kolektivem. Přišlo 18 seniorů a také členové Výkonného výboru jednoty. Za obec se setkání zúčastnil starosta, bývalý aktivní sportovec. Součtem věku všech zúčastněných se dostali na číslo 1259, průměrný věk účastníka činil 70 let. Nejstaršímu, panu Jaroslavu Šoltovi, je již 85 let. Diskuse se samozřejmě točila kolem sportovních témat. Jako vždy se hodně vzpomínalo na to hezké, co společně na sportovním poli všichni prožili. I senioři však přicházejí s nápady a náměty pro další rozvoj sportu. Výbor TJ se bude snažit tyto náměty zohledňovat v dalším rozvoji březiněveského sportu.

Sbírka kopaček pro kluky z Ugandy

Tělovýchovná jednota Březiněves se opětovně připojila k projektu Sbírka kopaček pro Ugandu organizovanou Volf soccer academy. Projekt zprostředkovává dětem z rozvojových zemí sportovní potřeby, díky kterým se mohou plnohodnotně věnovat sportovním aktivitám, které jim pomáhají zapomenout na strasti jejich běžného života. Díky všem členům TJ, kteří přispěli kopačkami, chrániči a brankářskými rukavicemi. Věříme, že pomohou v takové dálce těm, co to potřebují. V rámci oddílu se přidaly fotbalové míče, vak na ně i se sportovními taškami.

Masopust → FOTOGALERIE

7 ročník masopustu v obci. Na dvoře místní restaurace Trattoria Famiglia byla pro návštěvníky připravena pestrá ochutnávka tradiční české zabijačky. Od polévky, ovaru, jitrnic, jelit, domácí sýr a sladké kynuté koláče se vše v průběhu odpoledne snědlo. Program pro zhruba 250 příchozích spoluobčanů nebyl pouze o jídle. Měli jsme možnost vidět několik tradičních masopustních masek, k tanci a poslechu hrála Řápkova dechovka. K tradiční atmosféře přispěl se svým vystoupením flašinetář společně s dětským sborem, divadlem a žongléry. Nechybělo zkrátka nic, co k tradiční české masopustní veselici patří. Večer proběhla masopustní zábava, kde k tanci hrála skupina Karyna. Sál místní pizzerie byl plný různorodých masek. Pro příchozí byla připravena bohatá tombola se zajímavými cenami, první cena byl dvoudenní pobyt pro 2 osoby na zámku Dětenice. Půlnoční překvapení eskalovalo večerní bujarou zábavu a zcela naplněný sál se bavil do brzkých ranních hodin.

BŘEZEN

Teploty během posledních měsíců ukazují, že jsme prožili jednu z nejteplejších zim od konce 18. století. Ačkoli astronomická zima končí až 21. března, meteorologická trvá od začátku prosince do konce února. Meteorologická zima 2017/2018 v Česku v porovnání všech 243 zim od roku 1775 uzavírá první dvacítku nejteplejších zim. Průměr zimních teplot za celou dobu od začátků měření v Klementinu překročila nynější zima o 2,9 stupně. Přispěly k tomu hlavně teploty v lednu, který byl s průměrnou teplotou nad pět stupňů třetím nejteplejším v historii měření v Klementinu. Překonaly ho jen ledny z roku 2007 s průměrnou teplotou 6,3 stupně a z roku 1796 s průměrnou teplotou 5,7 stupně. Nejteplejším dnem letošního ledna byl 29. leden, kdy na několika místech v Česku vystoupala rtuť až nad plus 14 stupňů. Také prosinec 2017 s průměrem plus čtyři stupně podle dat z Klementina byl mimořádně teplý. Během prosince se podobně jako v lednu dostala v některých dnech teplota místy až nad 14 stupňů. Pouze v letošním únoru, který byl naopak nadprůměrně chladný, bylo více studených dnů a průměrná teplota spadla na nulu. Mezi nejteplejšími zimami převažují právě ty z poslední doby - ze závěru 20. století a počátku 21. století. Druhou nejteplejší po zmíněné zimě z let 2006/2007 byla zima 2015/2016 a na dalších horních místech žebříčku byly zimy 1795/1796, 1793/1794, 1974/1975, 1997/1998 a 2007/2008. Naopak mezi sedmi nejchladnějšími zimami od roku 1775 není ani jedna z druhé poloviny 20. století nebo z 21. století. Nejnižší průměrnou teplotu měla s minus 6,1 stupně Celsia zima z přelomu let 1829/1830 a další rekordně chladné byly zimy 1798/1799, 1837/1838, 1928/1929, 1840/1841, 1783/1784 a 1939/1940.

Brigáda TJ

V sobotu 16. 3. 2019 v odpoledních hodinách proběhla ve sportovním areálu brigáda. Dobrovolníci z řad trenérů, fotbalového výboru, hráčů A a B týmu i Gentlemanů přidali ruku k dílu a pomohli s úpravami v budově i venku. Díky nim klub ušetřil nemalé finanční prostředky.

Zumba tým

Dne 9. 3. 2019 začala nová soutěžní sezóna pro závodní tým zumby patřící pod TJ Březiněves. 12. ročník seriálu ligových závodů ŽIJ POHYBEM je skutečnou přehlídkou sportovního umu, taneční a sportovní krásy. Naše závodnice z TJ Březiněves s trenérkou Veronikou Pechovou soutěží v kategorii Zumba Teams 11-14 let. Jmenovitě: Anna Beatrice Adekeye, Eliška Bartošková, Petra Bartošková, Johana Dudková, Nina Dunajová, Veronika Flusserová, Nela Hojnošová, Natálie Kmochová, Nikola Kmochová, Dominika Korintová, Anežka Ludvíková, Anastasiya Morgynová, Marie Saláková, Lucie Sedlmajerová, Eliška Smětáková, Karolína Šimková, Viktorie Štibrányi, Viktorie Tarabey, a Lucie Brožková. V prvním z celkově tří ligových kol a finále, předvedly naše závodnice naprosto precizní a energický výkon, za který zaslouženě braly 1. místo z 6 týmů v kategorii. Letošní začátek sezóny nebyl jednoduchý. Kvůli nemocem se nescházely v plném počtu, ale i přesto se v den závodu sešly, daly do toho vše a vyhrály! Získaly nejvíce bodů z celé kategorie a zlatou medaili. Na holky je moc pyšná Veronika Pechová, trenérka oddílu Zumba TJ Březiněves.

DUBEN

Teploty na začátku velice příjemné a to kolem 15 °C, avšak v polovině měsíce došlo k poklesu teplot a citelnému ochlazení na 5-9 °C. 13.6. velice vytrvalý déšť. Ke konci měsíce se teploty opět vrátily na krásných 20-23 °C. Na samém konci měsíce se opět ochladilo, ale 30. byly teploty kolem 16 °C.

Velikonoce

Děti z MŠ si se svými učitelkami připravily krátký program pro naše seniory, které pozvaly přímo do mateřské školy. Milé mezigenerační setkání proběhlo na Škaredou středu dopoledne. Část programu se konala ve školce, kde děti zpívaly, tančily a zdobily velikonoční vajíčka. Potom se všichni zúčastnění společně přesunuli ven, aby na zahradě za krásného počasí přivítali jaro a nadcházející Velikonoce. Připraveno bylo i malé pohoštění. Setkání proběhlo v příjemné atmosféře a všichni si ho užili. Věříme, že si tento druh aktivit v budoucnu získá více příznivců z řad seniorů, a podaří se tak více propojit Centrum sociálních služeb s dalšími organizacemi a spolky z naší městské části. Snahou organizátorů je mimo jiné i posílení mezigeneračního sdílení času, prostoru a předávání hodnot.

Řehtání a klepání → FOTOGALERIE

V letošním roce připadlo Velikonoční pondělí na 22. 4., Řehtání proto proběhlo v odpoledních hodinách na Zelený čtvrtek a Velký pátek, 18. a 19. dubna. Děti se setkaly v parku u svatého Jana Nepomuckého, kde jim byly k dispozici řehtačky různých velikostí. Každý si mohl vybrat tu nejvhodnější. Počasí bylo opravdu nádherné a průvod dětí se v doprovodu rodičů, babiček a dědečků vydal na cestu obcí, aby dal občanům hlasitě najevo, že se blíží Velikonoce. Děti poctivě prošly celou obec, po cestě na ně čekalo drobné občerstvení. Jelikož k tomuto zvyku je zhotoven speciální trakař, na kterém je posazen Jidáš, každý chvilku trakař s hrkačkami vezl. Řehtačky byly velice hlučné, a tak byl průvod nepřehlédnutelný. V sobotu 20. dubna, tentokrát v dopoledních hodinách, se děti opět sešly v parku svatého Jana Nepomuckého, kde jim byly rozdány klepačky. Na Velký pátek se totiž chodí klepat, což znamená, že jsou děti odměněny za dva dny předchozí práce (řehtání). Na začátku byl zvolen Kaprál. Pro rok 2019 to byl Tomáš Maděra. Kaprál má veliký úkol. Po celou cestu nosí košík, do kterého se ukládají odměny, které na konci cesty poctivě rozdělí mezi děti. Děti opět prošly celou obec a na různých zastávkách s klepačkami přednesly tradiční říkačku, za kterou dostávaly odměnu do košíku. Na konci cesty s klepačkami se všech osmnáct radostných dětí posadilo v parku na lavičku pěkně vedle sebe a Kaprál rozdělil obsah košíku. Nastavené ručičky čekaly na každičkou sladkost, kterou Kaprál vytáhl z kouzelného přeplněného košíku. Za to, že byl košík tak přeplněn, patří veliký dík všem občanům, kteří si našli trošku času a vyslechli od dětí krásnou básničku a obdarovali je nejen sladkostmi, ale i potleskem a úsměvem.

Čarodějnice → FOTOGALERIE

Přestože celý duben bylo nepříznivé počasí, při pálení čarodějnic se počasí vydařilo. Příjemný večer, který pro naše občany pořádala kulturní a školská komise ve spolupráci s dobrovolnými hasiči, byl plný programu pro děti i dospělé. Nechybělo tradiční vystoupení tanečního kroužku dětí z mateřské školy, po kterém následovalo čarodějnické řádění s Martinem, Lůcou a Jirkou. V průběhu celého večera mohly děti vyzkoušet malování na obličej, tetování, bublinkovou dílnu, skákací hrady a skluzavku. Nechybělo ani tradiční posezení u ohně a opékání špekáčků. Pro děti i dospělé hrála osvědčená kapela Overtime party band a večer zakončil ohňostroj. Návštěvníků této akce bylo zhruba tisíc, což je důkazem toho, že čarodějnice jsou velmi oblíbená akce, která má své místo v kalendáři našich občanů.

KVĚTEN

Teploty v květnu byly velice proměnlivé. Na začátku s malými výchylkami denní teploty kolem 13 °C a v noci ze 7 na 8. května byl mrazík. V období 15. – 23. vydatné deště (20.5. napršelo 34 mm). Ke konci měsíce se však oteplilo a teploměr přes den ukazoval 22-24 °C.

Padrtě 2019

5. 5. 2019 naši hasiči se spolu s několika pražskými jednotkami zúčastnili cvičení Padrtě 2019. V neděli 5. května 2019 se kombinovaný odřad HZS hl. m. Prahy a předurčených jednotek sboru dobrovolných hasičů zúčastnil rozsáhlého taktického cvičení Padrtě 2019, které organizoval HZS Plzeňského kraje. Naši hasiči se podíleli na úseku dálkové dopravy vody, z čerpadla do čerpadla hadicovým vedením, pomocí systému HSF Somati. Čerpadlo HZS hl. m. Prahy bylo v rámci úseku nasazeno společně mezi čerpadlem HZS Středočeského kraje (na vodním zdroji) a HZS Karlovarského kraje (konec dálkové dopravy vody). Tohoto, velmi náročného, cvičení se zúčastnilo i několik jednotek ze sousedního Německa.

Čestná stráž u pomníku padlých

Dne 8. 5. 2019 již tradičně položili u příležitosti státního svátku členové SDH (Sbor dobrovolných hasičů) Březiněves věnec za Městskou část Praha-Březiněves k pomníku obětí první a druhé světové války a následně drželi čestnou stráž k uctění jejich památky.

Staročeské máje → FOTOGALERIE

V letošním roce se tato krásná tradice odehrála 18. května. Období před tímto datem bylo velice chladné, proto se organizátorky přímo modlily, aby se počasí umoudřilo. V sobotu sluníčko ukázalo svou sílu a doprovázelo po celé dlouhé cestě obcí. Aby se tato akce mohla uskutečnit, je nutné postavit hlavní centrální májku, která vždy stojí před úřadem MČ Březiněves. To zajišťují naši dobrovolní hasiči, kterým patří veliké poděkování, protože vlastními silami dopravují surový strom před hasičárnu, kde se musí odkůrovat a připravit na postavení. Ženy ze sociální komise májku ozdobí mašlemi a zavěsí pentlové kolo. Potom je májka vztyčena. Malé májky se staví mladým vyváděným děvčatům před domy týden před akcí. Teprve potom nastane ten slavnostní den. Ve 13 hodin odpoledne se všichni účastníci akce sejdou, aby se oblékli do krojů, a vytvořili tak správnou atmosféru pro konání Staročeských Májů. Ve 14 hodin byl pod centrální májkou pasován do role Kecala Vladimír Benda, který svým proslovem požádal starostu obce Ing. Jiřího Haramula o svolení pořádat Staročeské Máje. Po vyslovení souhlasu byl do role Kata pasován Matěj Maděra, kterému byla předána katova sekera a kohout. Na cestě obcí zněly tóny dechové hudby v podání kapely Dolinečka. V letošním roce jsme měli možnost vidět i pravý kyjovský kroj, protože dorazila přítelkyně jednoho z hudebníků a ukázala nám, jak krásné a rozmanité mohou kroje být. Dívek jsme navštívili v městské části celkem sedm. Vzhledem k velice krásnému jubileu byly další dvě zastávky u paní Činglové a Hořinové, které oslavily v letošním roce nádherné 90. narozeniny.

Májová veselice

Večerní zábava začala přivítáním starosty Ing. Jiřího Haramula chlebem a solí našimi nejmenšími dětmi. Následovala tradiční Česká beseda a sólo pro vyvedená děvčata, která tančila v rytmu mazurky. Půlnoční vystoupení, které připravují nadšenci pro zábavu, mělo letos název „Nebojme se nostalgie“. Tombola nechyběla a zábava pokračovala až do ranních hodin.
Posezení seniorů

Již tradiční posezení seniorů se konalo v neděli 19. května v sále Trattoria Famiglia. Toto setkání umožňuje našim seniorům nejen popovídání mezi sebou, ale také seznámení s novinkami v naší městské části a s chystanými akcemi. V neposlední řadě je pro ně připraveno malé občerstvení při poslechu hudby. Ženy jsou obdarovány květinou, letos to byly nádherné gerbery. Chlebíčky, dortíčky, káva, víno nebo pivo, to vše přispělo ke krásnému odpoledni. Některé páry tančily, jiní se věnovali sousedům, které viděli po roce.

Ozdravný pobyt pro seniory → FOTOGALERIE

Pobyt v Karlových Varech se konal v termínu 20. - 26. 5. Senioři se vzhledem k loňskému pobytu ve Františkových Lázních velice těšili. Odjezd byl poněkud rozpačitý, protože pršelo a déšť nepřestal ani po příjezdu do Varů. Ubytovali se v hotelu Astoria, který se nachází přímo na Mlýnské kolonádě v samém centru. Někteří z účastníků byli kvůli probíhající rekonstrukci ubytováni v nedalekých hotelech Wolker, Heluan a Ester. Po příjezdu všichni absolvovali prohlídku u lékaře, který každému předepsal procedury ke zpříjemnění pobytu v lázních. Pokoje byly krásné a prostorné, k dispozici pro naše seniory byla po celou dobu čajovna, dále využívali bazén a saunu. Zpestřením byl výlet do sklárny Moser, kde byla k vidění výroba skleněných výrobků, které jsou dodávány i do královských rodin. Během dne senioři korzovali na hlavní kolonádě a popíjeli léčivé prameny, kterých je v Karlových Varech opravdu hodně. Jelikož se v naší městské části otevírá Centrum sociálních služeb, navštívily seniory pracovnice tohoto centra, aby podaly důležité informace pro seniory, kteří potřebují odbornou pomoc s obstaráním nejen potřebných zdravotních pomůcek, ale i s péčí o domácnost nebo s návštěvou odborných lékařů. Posezení proběhlo v pátek podvečer a pracovnice centra zodpověděly všechny vznesené dotazy. Pobyt seniorům hradila MČ.

Volby do Evropského parlamentu

V pátek 24. a v sobotu 25. května proběhly v celé Evropské unii volby do Evropského parlamentu, v ČR se konaly již počtvrté. Do klání u nás, stejně jako v roce 2014, vstoupilo 39 politických subjektů. Celkovým vítězem se i tentokrát stalo hnutí ANO 2011, které získalo přes 21 % hlasů a v EP obsadí šest z celkového počtu 751 křesel. Česká republika dohromady vyšle do Bruselu a Štrasburku jednadvacet svých zástupců vzešlých z těchto voleb. Výsledky v Březiněvsi byly od těch celostátních výrazně odlišné. Oproti minulým volbám u nás hnutí ANO výrazně oslabilo (z 35 % na 11 %) a skončilo až páté za ODS, koalicí TOP 09/STAN, Piráty a hnutím HLAS. Celkem se voleb v celé ČR zúčastnilo necelých 29 % oprávněných voličů, což oproti volbám před pěti lety znamená výrazný nárůst (tehdy k urnám přišlo jen 18 %). V Březiněvsi našlo cestu do volební místnosti 37 % voličů, účast tak byla prakticky stejná jako v roce 2014.

Centrum sociálních služeb

Centrum sociálních služeb Březiněves získalo pro svoji terénní pečovatelskou službu nový užitkový vůz. Auto značky Ford Transit Courier Van bylo zakoupeno díky finanční podpoře Městské části Praha-Březiněves, zřizovatele Centra sociálních služeb. Pečovatelská služba v Březiněvsi poskytuje pomoc seniorům, osobám starším 18 let se sníženou soběstačností v důsledku zdravotního či kombinovaného postižení, jejich rodinám, příbuzným a opatrovníkům. Součástí této péče je mimo jiné také zajištění oběda s dovozem do domácnosti, zajištění nákupu či donáška léků. Právě k těmto účelům slouží od května nový vůz. Obědová služba má své stálé uživatele již od února tohoto roku a postupně přibývají další. Za měsíc únor pečovatelky zajistily do domácností celkem 61 obědů, v měsíci březnu to byl již více než dvojnásobný počet. V dubnu celkem 162 a během května pracovnice centra rozvezly do domácností celkem 171 obědů. Dodavatelem velice chutných obědů, které odpovídají zásadám racionální výživy, je kuchyně místní Mateřské školy v Březiněvsi.

ČERVEN

Teploty v červnu na začátku kolem 25 °C avšak na samém konci již bylo až 35 °C. Průtrž mračen přišla 13.6., kdy napršelo 21 mm.

Tenisové kurty → FOTOGALERIE

Tenisté se tedy konečně dočkali! Po peripetiích od loňské záplavy prošly kurty kompletní rekonstrukcí. Počínaje vodopropustným podložím a konče moderním, barevně vyladěným a téměř bezúdržbovým povrchem. Skončilo tak prášení antuky, kropení a zametání po každé hře. V květnu byly též dokončeny opravy závad na tenisové klubovně a skladech. Vše tedy může plně sloužit tenistům. Nakonec proběhla i úprava oplocení tak, aby míče nemohly z kurtů utíkat. Dá se tedy říci, že lepší to už být nemůže. Pro žhavé dny jsou pak připraveny nově i slunečníky s logem TJ Březiněves. Vzhledem k tomu, že tenisté disponují pouze dvěma kurty a částečně neplnohodnotným antukovým, je počet členů oddílu nutně omezen. Kapacita dětí je plná – 40 členů, o které se stará celkem 6 trenérů. Pro dospělé členy TO ještě pár volných míst zbývá.
Slavnostní otevření kurtů proběhlo v sobotu 1. 6. 2019 za účasti wimbledonské vítězky Ivety Benešové. Dopolední program byl věnován našim dětem. Ty tvoří koneckonců většinu členské základny oddílu. Přišlo jich celkem dvacet tři, vesměs s rodičovským doprovodem. Pod vedením trenérů proběhla celá řada dovednostních soutěží a miniturnaje dle kategorií. Všichni účastníci byli odměněni diplomy, medailemi, a vítězové tenisových kategorií i poháry. Oficiální slavnostní otevření za účasti starosty a zástupce vedení Pražského tenisového svazu Ivana Vyvadila proběhlo dle plánu od 13 hodin. Předseda TO i starosta připomněli vývoj tenisového areálu od roku 2005. A to až do dnešního supermoderního stavu, který má před sebou dlouholetou perspektivu. Pro tuto událost se podařilo získat i velké tenisové celebrity. Fed Cupovou reprezentatku Ivetu Benešovou (nejlépe 25. na žebříčku WTA, vítězka Wimbledonu ve smíšené čtyřhře 2011), a Markétu Vaňkovou (tenistka a manželka trenéra Petry Kvitové). Odpoledne pak proběhl bleskový turnaj čtyřher pro dospělé. Vítězství si odnesli pánové Richter a Vyvadil. Velké poděkování za úspěšný, tenisem nabitý den všem trenérům a členům výboru TO.

Dětský den → FOTOGALERIE

Na letošní oslavu Dne dětí připravila kulturní a školská komise společně s hasiči a sportovci z naší TJ odpoledne plné her a soutěží. Každý, kdo měl náladu a chuť, si mohl přijít zasoutěžit a na 10 stanovištích si procvičit jak svoje fyzické, tak i vědomostní a další dovednosti. Odpoledne pro děti bylo organizováno v areálu koupaliště, a protože ten den bylo opravdu letní počasí, hasiči připravili pro všechny zájemce osvěžení ve formě mírné sprchy ve vypuštěné nádrži. Pro každého hráče, kterých bylo asi 200, bylo připraveno malé občerstvení a na toho, kdo zdolal všech 10 úkolů, čekal drobný dárek a sladká odměna ve formě zmrzliny.

Zumba tým

Dne 8. 6. 2019 uzavřely „zumbistky“ závodící za TJ Březiněves další velmi povedenou závodní sezónu. Po třech závodních kolech a po finále, které se jako předchozí závody konalo v krásné atmosféře zaplněné haly ZŠ Pertoldova, se staly naše holky znovu vítězkami seriálu závodů Žij pohybem v kategorii zumba 11-14 let. Obhájily tak loňské celkové prvenství v této soutěži. Po celou sezónu předváděla děvčata spolehlivé a energické výkony. V jednotlivých závodech obsadily 2x 1. místo, 1x 2. místo a 1x 4. místo. Zde bych chtěl za rodiče a fanoušky poděkovat všem březiněveským závodnicím za prvotřídní reprezentaci městské části, trenérce Verče Pechové za tvrdou dřinu a nádhernou sestavu. Nesmíme zapomenout ani na ty, co pomáhali ať už při náboru, trénincích nebo před závody.

ČERVENEC

Začátek měsíce teploty atakovaly 35 °C, avšak přišlo veliké ochlazení na pouhých 18 °C. Polovina měsíce byla chladnější, pouze kolem 22 °C. Druhá polovina měsíce již byla teplejší a teploty se opět vrátily k příjemným 30 °C. Moc srážek v tomto měsíci nebylo, jen ve dnech 12-15 byla obloha spíše zatažená a deštivá. 13.7. spadlo 13 mm srážek a dne 22.7. dokonce 19 mm.

SRPEN

Teplota na začátku měsíce 25 °C s mírným poklesem v polovině měsíce, kdy teploty byly kolem 20 °C. Od poloviny měsíce vystoupaly teploty ke 30 °C. Srážkově byl srpen velice bohatý. Suchých dnů bylo 17 a zbytek propršelo, nebo byly přeháňky. Nejvíce srážek spadlo 1. a 7.8., konkrétně 15 mm.

3. ročník turnaje o pohár starosty obce

Dne 18. 8. 2019 se v areálu TJ Březiněves konal již třetí ročník turnaje o pohár starosty městské části. Březiněves B se na turnaji sešla v hojném počtu nejen hráčů béčka, ale i kluků, kteří se do Březiněvsi přišli ukázat a chtěli by zde začít hrát fotbal. Los na první zápas béčku přiřkl nám neznámý tým Spoje Praha B. Hned od začátku zápasu bylo vidět, že jsme po letní přestávce poprvé na hřišti a že nám nevyhovuje hřiště menších rozměrů, kde hra je mnohem rychlejší a je zde daleko víc osobních střetů. Béčko podlehlo v prvním zápase Spojům dost razantním rozdílem, a to 6:1. Bylo jasné, že nás čeká boj o třetí místo s poraženým ze zápasu Líbeznice - Modřany B. K zápasu o třetí místo nastoupilo béčko na hlavním hřišti proti týmu Modřany B. Od první minuty bylo vidět, že béčko chce vyhrát, hráči se daleko víc soustředili na hru a minimalizovali chyby v rozehrávce. Poločas zápasu skončil nerozhodně 3:3, skóre se neustále přelévalo z jedné strany na druhou. V druhém poločase se béčko dostávalo daleko častěji do samostatných úniků a převaha se brzy projevila i na skóre zápasu. Béčko Březiněvsi nakonec v zápase o třetí místo porazilo tým Modřany B vysoko 12:4 a umístilo se na třetím místě turnaje. Konečné pořadí: 1. Líbeznice, 2. Spoje Praha B, 3. TJ Březiněves B, 4. Modřany B.

Soustředění Břízky

Na letošní společné soustředění dorazilo 119 hráčů! Soustředění se zúčastnili nejmenší hráči – ročník 2012 i ti z nejstarší kategorie, Gentlemani. Počasí přálo, a jak je zvykem, kromě sportu došlo i na zábavu. Osvěžením fotbalu bylo využití beach a tenisových kurtů, hydromasážní vana, bazén a kolo. Právě kolo využila kategorie mladších dorostenců a Gentlemanů. Nejmenší měli sportování spojené s indiánskou tématikou. Kategorie 2009 a mladší žáci se spolu sžívali jako nově vzniklý tým. B-tým vzal velmi zodpovědně přípravu před novou sezónou a ze soustředění odjížděl ihned na odpolední mistrovské utkání do Troji. Starší žáci a mladší dorost dokonce sehráli přátelské zápasy s SK Dolní Chabry a Polabanem Nymburk. Nic se nikomu nestalo a zažili spoustu srandy. Díky všem trenérům, kteří klukům připravili pestrý a náročný program.

Tenisový kemp mládeže

Poslední srpnový týden bylo navázáno na úspěšnou akci z roku 2017. Na závěr prázdnin byl uspořádán tenisový kemp, kterého se zúčastnilo 18 dětí z řad naší tenisové mládeže. Řízení kempu se ujal Standa Richter a dalších pět trenérů. Program byl opravdu bohatý, zahrnoval kondiční přípravu, zdokonalování tenisových dovedností, tréninkové zápasy a díky počasí i koupání. Mládež se opravdu nenudila a trenéři se měli co ohánět. Vítězové vložených soutěží navíc obdrželi dárkové vouchery na pořízení tenisového vybavení značky JOMA. Všichni se již těší na další ročník dle kategorií.

Březiněfest 2019 → FOTOGALERIE

O poslední prázdninové sobotě hostil park sv. Jana Nepomuckého v Březiněvsi už třetí ročník BřeziněFestu. Po dvou ročnících konaných v půlce září se organizátoři rozhodli termín o dva týdny posunout a tento krok se ukázal jako správný. Teplé letní počasí a nabitý program přilákaly do parku mnoho rodin i jednotlivců všech věkových kategorií. Předpověď počasí hlásila už pár dní dopředu, že v sobotu bude hodně teplo. Po jedné odpoledne, kdy přítomné přivítali moderátor Šimon Kalousek a starosta městské části Ing. Jiří Haramul, už rtuť teploměru atakovala třicítku. Areál doznal oproti předchozím ročníkům řady změn, vedle nových atrakcí nebo chill-out zóny byl také výrazně rozšířen sortiment stánků s občerstvením. Takže netrvalo dlouho a park vypadal jako jeden velký, veselý piknik. Zatímco dospělí posedávali se sklenkou prosecca, mojitem nebo kelímkem piva, děti řádily na surfu, rodeo býkovi, nafukovacím hradu, lezecké stěně nebo na koloběžkách Crussis u stánku firmy Andy Motors. Když už jsem zmínila kelímky – festival se letos připojil k myšlence omezování jednorázových plastů, takže kelímky byly zálohované a i jídlo bylo prodáváno v miskách šetrných k přírodě. Úplnou novinkou byla soutěž Březiněves má talent, jejíž první kolo proběhlo již v květnu. Finále pak bylo prvním bodem programu festivalu. Ve čtyřech vystoupeních se představilo pět interpretů (vedle tří mladých zpěvaček také sestersko-bratrské houslové duo), kteří byli za odvahu vystoupit na velkém pódiu odměněni dlouhým potleskem. Pětičlenná porota pak celkem jednoznačně vybrala za vítězku nejmladší účastnici klání, devítiletou Nelu Lövenhöferovou, která přednesla píseň Pink od Ilony Csákové. Po zvládnutí prvního přívalu emocí Nela přebrala z rukou zástupkyně společnosti Crussis Nikoly Výkrutové hlavní cenu, svítivě zelenou koloběžku a sportovní tričko, obojí s podpisem hokejové legendy Jaromíra Jágra. Všichni soutěžící pak byli odměněni poukázkami na rodinnou plavbu po Vltavě od společnosti Prague Boats. BřeziněFest se tradičně snaží představovat hudební interprety různých žánrů a ani letos tomu nebylo jinak. Od tří zahrála nejen pro děti kapela Bombarďák, která se u nás objevila již podruhé. Trio Jiří Jelínek, Filip Nebřenský a Michal Dalecký (známý také jako Žížala ze satirického seriálu Kancelář Blaník) ani letos nenechalo nikoho z přihlížejících na pochybách, že hudbu určenou primárně dětem jde dělat s nápadem, vtipem a nadhledem. Skoro hodinový set neztratil ani jednou dech, malí i velcí, zlehka se pohupujíce v bocích, měli po celou dobu na rtech přilepené úsměvy. Pauzu mezi kapelami vyplnil ukázkovým tréninkem letňanský sportovní klub Spejbl Gym Praha, který se zabývá výukou bojových sportů, konkrétně boxu, kickboxu a muay thai. Před výkony mladých kluků a holek, které předvedli v parném odpoledni, nezbylo než smeknout. Interpretem, který byl letos zamýšlen, řečeno slovy Bohumila Hrabala, pro „starší a pokročilé“, se stal Karel Kahovec. Nestárnoucí charismatický bard předvedl společně s kapelou George & Beatovens výborný set složený převážně z hitů Petra Nováka, se kterým Kahovec působil v šedesátých letech v kapele Flamengo, aby se pak na pódiích znovu potkali po sametové revoluci v letech devadesátých. Další interpretkou byla Tereza Mašková, poslední vítězka Česko Slovenské SuperStar, která se na pódiu objevila s doprovodnou kapelou přesně v sedm hodin. Sympatická zpěvačka ukázala, že její dominance v televizní soutěži rozhodně nebyla náhodná. Intonačně a výrazově perfektní vystoupení složené převážně ze známých hitů, včetně technicky mimořádně náročné písně Věry Špinarové Jednoho dne se vrátíš, zanechalo ten nejlepší dojem. Po vystoupení se u pódia vytvořila dlouhá fronta, a ač neplánovaně, začala skoro hodinová autogramiáda a focení. Předzvěstí toho, že hudba bude postupně přitvrzovat, byl pozdně odpolední příjezd skoro dvacítky motorek Harley-Davidson z Harley Owners Group Praha. Silné stroje, řízené nejen muži, ale i několika dámami, se okamžitě staly středobodem náměstí před úřadem městské části. A zatímco jejich majitelé doplňovali tekutiny v zázemí festivalu, návštěvníci ostošest fotili pochromované krasavce lesknoucí se v podvečerním slunci. O živou hudební tečku se postarala kapela Portless v čele se zpěváky Kryštofem Michalem a Henrym D. Parkem zněla jak řada klasických rádiových hitů kapely, tak nové písně, které vznikly po odloučení pětičlenné party od skupiny Support Lesbiens. S desátou hodinou sice pódium utichlo, ale následná afterparty s diskotékou u stánku restaurace Trattoria Famiglia, sledovaná přísným zrakem sv. Jana Nepomuckého, pokračovala do brzkých ranních hodin. Také letos mohli návštěvníci prostřednictvím projektu LuckyBe přispět na Neonatologické oddělení Nemocnice Na Bulovce. Všem, kteří tak učinili, patří náš dík. Nesmíme zapomenout na poděkování městské části Praha-Březiněves, hlavnímu městu Praze a skupině ČEZ, kteří se podělili o financování letošního ročníku. Dalšími partnery byly Trattoria Famiglia, Andy Motors, Crussis, Prague Boat, Billa, Spejbl Gym Praha a Harley-Davidson. A pochopitelně bychom se neobešli bez řady dalších lidí, kteří se podíleli na organizaci, ať už šlo o březiněveské hasiče, členky naší kulturní komise nebo agenturu Hcore production, která měla festival na starost po technické stránce. Fotogalerie z festivalu je jako vždy dostupná na webových stránkách městské části. M

ZÁŘÍ

Na začátku měsíce teploty ještě kolem 28 °C, avšak již 2.9. přišlo ochlazení na 18 °C a teploty do konce měsíce se pohybovaly jen kolem 20 °C. Srážkově byl měsíc podprůměrný. Jeden ošklivý liják přišel 9.9., kdy napršelo 15 mm srážek. Přepršky přišly na samém konci měsíce, ale jen slabé.

V. ročník Neckyády → FOTOGALERIE

Poslední den prázdnin bylo v našem rekreačním areálu velice rušno. Sociální komise a školská a kulturní komise ve spolupráci s dobrovolnými hasiči uspořádali již V. ročník Neckyády, tentokrát jako rozloučení s prázdninami. Vysoké teploty, které doprovázely konec prázdnin, umožnily všem zúčastněným, kterých bylo tentokrát opravdu hodně, příjemnou koupel. V letošním roce se vydalo na plavbu celkem 7 plavidel, mezi nimi i naše seniorky, které přišly podpořit tuto akci. Účast plavidla seniorek Babovřesky měla být vlastně jen symbolická, ale nápad se všem divákům velice líbil, a tak byla posádka zahrnuta do hodnocení. Babovřesky nakonec skončily na krásném prvním místě, těsně za putovním pohárem, který získala skupina Plameňáků. Na druhém místě se umístili Popeláři a na třetím místě se umístilo plavítko Zlodějů. Cenu největšího smolaře obdržel osamělý závodník, který k nám zavítal z Ústí nad Labem. Po ukončení soutěže si mohli účastníci Neckyády a březiněveské děti opéct buřty u táboráku. Celé odpoledne se krásně vydařilo a s prázdninami jsme se rozloučili nejen ve sportovním duchu, ale hlavně s úsměvem na tváři. Všem účastníkům i organizátorům děkujeme a těšíme se na příští rok.

Zastávky u Billy

Jednou z podmínek, které dali naši zastupitelé investorovi výstavby NC Březiněves v roce 2014, bylo vybudování dvou nových autobusových zastávek. Tato podmínka nebyla ze strany investora splněna a zastupitelé naší MČ museli vyvinout veliké úsilí k zajištění realizace výstavby. Dne 23. 9. 2019 proběhlo oficiální předání staveniště pro realizaci akce „Březiněves PID, Praha 8, č. akce 2960099“. Výstavba nových autobusových zastávek u NC Březiněves může začít. Objednatelem díla je Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s. a zhotovitelem je spol. INPROS Praha a.s. Věříme, že zprovoznění nových zastávek značně zjednoduší, obzvláště našim seniorům nebo maminkám s malými dětmi, nakupování a následnou přepravu nákupu domů.

Dechovkový festival → FOTOGALERIE

III. ročník Dechovkového festivalu se konal v neděli 8. září. Vzhledem k chladnému počasí na začátku měsíce organizátoři počítali s tím, že festival proběhne ve vnitřních prostorách restaurace. V den konání však sluneční paprsky zářily, a proto si návštěvníci mohli vychutnávat tóny dechové hudby na zahrádce Trattorie Famiglia. Na začátku programu jsme přivítali legendu dechovky pana Josefa Zímu, který v doprovodu kapely Strahovanka zazpíval nádherné písně z filmových pohádek i nestárnoucí hity české dechové hudby. V průběhu odpoledne nejen zpíval, ale také vzpomínal na své kolegy, se kterými se potkal na jevišti či před kamerou. Poté se představila kapela Krajanka pod vedením Václava Hlaváčka a krásné odpoledne zakončila Toulavá kapela z Rožmitálu pod Třemšínem. Návštěvníci festivalu při tónech známých písniček zpívali a někteří si zatančili. Výborná nálada a odpoledne plné energie a krásných zážitků, tak lze hodnotit další ročník Dechovkového festivalu.

Turnaj nevidomých

Ve dnech 27. – 29. 9. proběhl v našem sportovním areálu 7. ročník mezinárodního turnaje O pohár středoevropských měst ve fotbale nevidomých. „S pořádajícím klubem BSC Praha nás pojí několikaleté partnerství a proto jim poskytujeme naše sportovní zázemí nejen pro tento turnaj zdarma. Sportovní klub BSC je neziskovou organizací, jejímž cílem je zajištění sportovních aktivit pro zrakově postižené sportovce především z řad absolventů a žáků středních a základních škol. Turnaje se zúčastnilo sedm týmů, které byly rozděleny do dvou základních skupin. V sobotu se odehrály zápasy v základních skupinách a v neděli souboje o konečné umístění, kterým dominoval obhájce prvenství z loňského roku, ruský tým Zvezda Moskovskaya oblast. Domácí tým BSC Praha obsadil sedmé místo. Konečné pořadí - 1. Zvezda Moskovskaya oblast 2. Slask Wroclaw 3. LASS Budapešť 4. FC Schalke 04 5. Borussia Dortmund 6. 1. FC Lokomotiv Lipsko 7. BSC Praha. Individuální ocenění si pak odnesli hráči: Nejlepší střelec: Denis Yegorov (Zvezda Moskovskaya oblast), 7 gólů Nejlepší brankář: Attila Nagy (LASS Budapešť) Nejlepší obránce: Adrian Sloninka (SlaskWroclaw) Nejužitečnější hráč turnaje: Nikita Yegorov (Zvezda Moskovskaya oblast) Cena Fair-play: Radek Witkovský (BVB Borusia Dortmund).

Čokoládové střílení → FOTOGALERIE

V sobotu 28. 9. 2019 u příležitosti Dne české státnosti uspořádali členové Střeleckého klubu Březiněves První čokoládové střílení ze vzduchovky. Akce probíhala u Bořanovického háje za příjemného zářijového počasí. Celkem si svou mušku přišlo vyzkoušet 15 dětí a 35 dospělých. Děti střílely dvoukolově, dospělí jednokolově. V dětské kategorii se umístili: 1. Milan Bohatý, 2. Vítek Mařík a 3. Jan Korint. V dospělé kategorii 1. Zdeněk Korint, 2. Iva Stejskalová a 3. Vladimír Korbáč.

ŘÍJEN

Teplota první den měsíce 21 °C, ale posléze přišlo velké ochlazení na 10 °c. V polovině měsíce sice vystoupily teploty na 22 °C, ale opět přišel veliký skok a teplota klesla na 15 °c. Na konci měsíce se noční teploty přehouply přes bod mrazu a naměřili jsme -4 °C. Srážky se objevily četné na začátku měsíce a to od 1.10. do 6.10., kdy pršelo každý den. Nejvíce srážek spadlo 5.10. a to 8 mm.

WIFI v obci

V druhé polovině října bylo v centru městské části v rámci projektu podporovaného Evropskou komisí instalováno celkem jedenáct antén pro přístup k bezplatnému internetu. Občané a návštěvníci městské části tak mají možnost se na veřejných prostranstvích připojit k síti wifi, kterou ve svých telefonech a tabletech najdou pod označením WIFI4EU. Přihlásit se je snadné, stačí jedno kliknutí na úvodní stránce. Z bezpečnostních důvodů je přihlášení omezeno na 24 hodin, po uplynutí této doby je třeba jej opakovat. Rychlost připojení je až 30 Mbit/s.

Podzimní setkání občanů → FOTOGALERIE

Na začátku října při příležitosti Mezinárodního dne seniorů proběhl druhý ročník Podzimního setkání občanů, který v sobě opět spojil prevenci, zábavu a vzdělávání široké veřejnosti v Březiněvsi. V prostorách Centra sociálních služeb byl připraven odpolední program pro všechny cílové skupiny. Přes preventivní přednášky a workshopy na téma „Co je to duševní zdraví a jak o něj pečovat“ a „Kurz první pomoci” po teoretické i praktické individuální workshopy s fyzioterapeutkou a s nutriční poradkyní. Program zahájily děti z místní MŠ, které si pod vedením svých učitelek připravily pro tuto příležitost nejen pásmo písniček a básniček, ale také zajímavou křížovku. Do luštění obsáhlé tajenky se společně zapojily děti a přítomní senioři. Během celého odpoledne bylo zajištěno občerstvení a pestrý doprovodný program: Tvořivá dílna pro děti, výstava obrázků dětí z mateřské školy, výstava projektové dokumentace a vizualizace k plánované rekonstrukci všech tří budov i okolí. Velmi inspirativní byla výstava obrazů z tvorby paní Stanislavy Teperové, obyvatelky Březiněvsi. Předlohou vystavovaných děl malířky je celoživotní dílo již zesnulého italského malíře Amedea Modiglianiho. Zaměstnanci Centra sociálních služeb připravili v jedné z místností sbírku nazvanou „Kufr plný vzpomínek“, kde si návštěvníci mohli nad rekvizitami z časů minulých zavzpomínat. Současně bylo možné se seznámit s dílčí činností terénní pečovatelské služby a komplexní nabídkou služeb, mezi které patří aktivní trénink paměti a jiných kognitivních funkcí pro seniory. Pracovníci pečovatelské služby mají k dispozici širší spektrum možností tohoto tréninku. Celá akce proběhla pod záštitou Ing. Jiřího Haramula, starosty MČ Praha-Březiněves. Podzimní odpoledne se nadmíru vydařilo, a to díky vydatné pomoci dětí a pedagogického sboru z MŠ, zaměstnanců úřadu MČ a Centra sociálních služeb v Březiněvsi. Všem patří velké poděkování za spolupráci! Pomáhat se dá opravdu kdykoli a jakkoli.

Lampionový průvod  → FOTOGALERIE

Ani v letošním roce nemohl chybět již tradiční strašidelný lampiónový průvod u příležitosti svátku všech zesnulých, Dušiček. Letošní průvod začal v ulici Na Horkách, kde se sešlo celkem na 300 lidí. Děti, které byly většinou v maskách, procházely ulicemi Březiněvsi v doprovodu strašidel, která navigovala, kudy se vydat dál. Konec celého průvodu byl v novém Sociálním centru Březiněves, kde na děti čekaly drobné dárky a pro všechny příchozí bylo připraveno malé občerstvení.

LISTOPAD

Dušičkové počasí přineslo i noční mrazík (-2 °C). Denní teploty kolem 13 °C byly velice příjemné, ale v polovině měsíce došlo k ochlazení, kdy denní teploty byly kolem 5 °C a noční -4 °C. Koncem měsíce se teploty denní pohybovaly od 5 do 10 °C a noční neklesly pod bod mrazu. Srážky podprůměrné, nejvíce vody spadlo 13. a 19. listopadu, kdy napršelo 12 mm srážek.

17. listopad

V neděli 17. listopadu si lidé v celé České republice připomněli událost, která znamenala pro tehdejší Československo zásadní historický zlom. Oslavy vyvrcholily koncertem a videomappingem na zcela zaplněném Václavském náměstí. Přesně o 30 let dříve, v pátek 17. listopadu 1989, proběhla na pražském Albertově tehdejším režimem povolená manifestace k Mezinárodnímu dni studentstva a k uctění památky českých studentů popravených nacisty o padesát let dříve. Po skončení manifestace se tisíce studentů vydaly na Vyšehrad k hrobu Karla Hynka Máchy, dalším spontánním cílem se stalo Václavské náměstí. Na Národní třídě byl však průvod obklíčen zásahovou jednotkou Veřejné bezpečnosti. Studenti, kteří demonstrovali poklidně a se svíčkami v rukou, byli vyzváni k odchodu, ale všechny ústupové cesty jim byly policií odříznuty. Následující útok jednotky, který nejvíce eskaloval v podloubí u Mikulandské ulice, byl krvavý. Stovky lidí byly vážně zraněny, řada z nich byla zatčena a odvezena k výslechu. Na Národní třídě po nich zbyly boty, části oděvů, rozbité brýle. Jen šťastnou shodou okolností při zásahu nepřišel nikdo z demonstrujících o život. Násilné potlačení studentského pochodu odstartovalo sled velmi rychlých událostí. Hned v pondělí 20. listopadu vstoupily do stávky divadla, vysoké a některé střední školy. Státní média začala krok po kroku odhazovat závoj cenzury a informovat o skutečném běhu věcí. 27. listopadu došlo k podstatné události, ke generální stávce, do které se zapojili lidé a podniky v celém Československu. Bylo ustaveno Občanské fórum, které začalo vyjednávat s premiérem Ladislavem Adamcem o změnách ve vládě a dalších požadavcích. Během několika dnů skutečně došlo k výměně řady ministrů. Dne 28. prosince byl předsedou Federálního shromáždění jmenován Alexander Dubček a den nato prezidentem republiky zvolen dramatik Václav Havel. Sametová revoluce byla završena svobodnými parlamentními volbami v červnu 1990, kterých se zúčastnilo šestnáct stran a politických hnutí. Po 40 letech faktické vlády jedné strany se tak republika vrátila na demokratické koleje. Přestože další vývoj nebyl vždy úplně jednoduchý, události listopadu 1989 velkou měrou přispěly k tomu zásadnímu, tedy k obnovení základních občanských práv, ať už jde o svobodu projevu, svobodu pohybu, svobodu sdružování, svobodu vyznání nebo o právo vlastnit. Byla otevřena cesta k tomu, aby se Československo a následně jeho nástupnické státy mohly zapojit do mezinárodních institucí a vrátit do rodiny demokratických evropských států. Jak praví známé rčení, vlastní historii bychom si měli připomínat, abychom ji nemuseli prožít znovu. Ačkoliv se to řadě dnešních studentů může zdát zvláštní, svoboda tu nebyla vždy. K tomu, že je pro ně dnes samozřejmostí, zásadně přispěli jejich předchůdci, kteří se v listopadu 1989 nebáli hlasitě vyjádřit názor, i když tím riskovali vlastní budoucnost.

Svatomartinská zábava

V sobotu 16. 11. proběhl v restauraci Trattoria Famiglia již 13. ročník Svatomartinské zábavy pořádané fotbalovým oddílem. Devadesát hodnotných cen v tombole přilákalo do sálu více jak 120 návštěvníků. Večer byl zpestřen hrou ve vytahování papírových kapesníčků, kterou vyhrála Silvie Trousilová. Hlavní cenu z tomboly v hodnotě 8000 Kč vyhrálo dívčí osazenstvo baru, Wendy a Sandra. Po celý večer přítomné nově provázela kapela NEW DODO BAND III. Akce se vydařila jako vždy.

Vítání občánků → FOTOGALERIE

V neděli 24. listopadu se konalo další vítání občánků v prostorách Trattoria Famiglia. V letošním roce jsme přivítali celkem 15 dětí. Po uvítání místostarostou obce Zdeňkem Korintem se přistoupilo k podpisům v kronice vítání občánků a k předání dárků pro naše nejmenší. V letošním roce děti obdržely zlatý přívěsek se stromem života a další dárkové předměty. Pro maminky byla připravena pozornost ve formě květiny. Nálada byla sváteční, návštěvnost byla opět vysoká. Doprovodit nové občánky přišli nejen rodinní příslušníci, ale také přátelé.

Gentlemani

Dvouletá cesta, kterou se vydali březiněveští Gentlemani, pokročila do finální fáze. Tým okolo trenéra Radka Fialy zakončil podzimní druhou ligu umístěním na první příčce, a vybojoval tak postup do první ligy. Zvláště vydařený poslední zápas se Zlíchovem přinesl krásný fotbal plný pěkných kombinačních akcí, a hlavně rozhodující vítězství. Od příští sezóny březiněveští Gentlemani nově vytvoří i druhý tým “B”, který začne hrát ve třetí lize. Teď už jen záleží na každém gentlemanovi, jak přistoupí k zimní přípravě (pondělní kruhový trénink, včetně zimního soustředění v Krkonoších) a do kterého týmu se následně nominuje.

PROSINEC

Během měsíce se noční teploty nedostaly pod -5 °C. Denní teploty byly velmi střídavé. Ve vlnách se teplota střídala od 2 do 10 °C. Nejtepleji bylo 15. prosince, kdy teplota vyšplhala k 13 °C. Nejvíce srážek bylo 16. a 26. prosince. Mnoho lidí čekalo na bílé Vánoce, ale ani v letošním roce jsme se sněhu nedočkali.

Rozsvícení vánočního stromečku → FOTOGALERIE

V sobotu 30. 11. byl od tří hodin připraven program s vánoční tematikou pro děti i dospělé, který všechny návštěvníky provedl až k hlavnímu bodu programu, tedy k rozsvícení vánočního stromu v Březiněvsi. Ani v letošním roce nechyběl kulturní program plný písniček – Vánoce jsou zase tady s Martinem, Jirkou a Lůcou a tradiční vystoupení dětí z naší MŠ. Krásné zpracování vánočních koled jsme si mohli poslechnout od dětského sboru Coro Piccolo. Rozsvícení samotného stromu provázel živý betlém, u kterého se měli možnost děti i rodiče vyfotit. Přišel i čert s Mikulášem a andělem, kteří měli pro děti připravenou malou drobnost ve formě čokolády, a nakonec si mohli všichni návštěvníci užít ohnivou show skupiny Fuegnis. V průběhu celého odpoledne byly pro děti připraveny dílničky s vánoční tematikou, jako je andělská pošta, čertovská střelnice či zdobení perníčků. Pro všechny bylo připraveno nejen svařené víno a horká medovina pro zahřátí, ale i další sladké a slané pochutiny. Nabídku doplnily stánky s adventně laděným zbožím. Pro březiněveské děti přinesl Mikuláš nadílku s plechovým hrnečkem a velkým čokoládovým vajíčkem. Zájem o tuto akci je každoročně veliký, celý prostor před úřadem MČ byl zaplněn návštěvníky.

---

NAROZENÉ DĚTI

Chalupa Matouš, Körbler Tomáš, Maděra Marek, Neprašová Nella, Nulíček Rostislav, Skála Sebastián, Slovák Jan, Solca Sean, weisová Magdaléna, Králíková Anežka

ÚMRTÍ V OBCI

Bireš Jan, Fiala Jaroslav, Konopásková Jarmila, Koubek Vladimír, Nováková Helena, Petrášek Jan, Šopková Anna, Valter Josef, Vojtěch Jiří

 

28Březen
ŘEHTÁNÍ A KLEPÁNÍ
Zveme vás na tradiční řehtání a klepání, sraz v parku sv. Jana Nepomuckého v 15 hod. 
29Březen
VELIKONOČNÍ JARMARK
Zveme vás na třetí ročník Velikonočního jarmarku v Březiněvsi.
13Duben
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
16Duben
MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU A JEDLÝCH OLEJŮ
Mobilní sběr nebezpečného odpadu a jedlých olejů proběhne v ul. U Parku,přistavený automobil na...
20Duben
GULÁŠFEST
Druhý ročník březiněveského Gulášfestu je tu! Neváhejte a přijďte se zúčastnit této skvělé akce,a...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2