loading
Zapnout grafiku
Čtvrtek 28. 03. 2024, svátek má Soňa
   
Rekreační areál  

Kronika

2017

LEDEN

Celý měsíc se držel sníh a teploty byly hluboko pod bodem mrazu. Noční teploty sahaly až k mínus 20°C.

Dětský karneval → FOTOGALERIE

V Sobotu 14.1. se v sále restaurace Trattoria Famiglia konal tradiční dětský karneval, který se vždy těší veliké oblibě. Doslova záplava masek se hemžila po celém sále. Taneční kreace s nafouknutým balonkem se dětem velice líbila. Celé odpoledne děti soutěžily a hlavně tančily. Výroba zvířátek z balonků se dětem také velice vydařila. Děti odcházely spokojené a také značně unavené.

Školka na lyžích

V lednu se nejstarší děti z naší mateřské školky vydaly na svůj první lyžařský výcvik. Pro většinu z nich to byla i první delší zkušenost mimo domov a musíme je všechny pochválit. Velké díky patří i učitelskému sboru, který pro děti vymyslel celotýdenní akci v podobě Rarášků a sněžných myšek, které musely děti najít na Studničné hoře. Počasí dětem přálo a tak si užily i perfektní sáňkování a domů se vrátily jako šikovní lyžaři.

TJ posezení se seniory

Vždy počátkem roku pořádá TJ posezení se seniory. Jsou to vesměs bývalí fotbalisté, kteří za Březiněves odehráli nepřeberné množství zápasů a pracovali pro sport jako trenéři či funkcionáři. Vzhledem k tomu se zajímají o sportovní dění TJ i nadále. Setkání proběhlo v klubovně TJ v sobotu 21. ledna. Organizaci a bohaté pohoštění zajistil Mirek Macháček s kolektivem. Akce se zúčastnilo 15 seniorů. Součtem věku seniorů se pořadatelé dostali na číslo 1045. Průměrný věk účastníka tak činil 70 let. Nejstaršímu, panu Jaroslavu Šoltovi, je 83 let.

ÚNOR

První polovina měsíce byla velmi zamračená s teplotami plus 3°C denní a noční -8°C. Druhá polovina již byla trošku prosvícená sluncem, ale teploty v nočních hodinách byly stále kolem -8°C. Po celý měsíc se střídaly srážky sněhové se smíšenými.

Masopustní průvod → FOTOGALERIE

Průvod masek připadl letos na sobotu 25. února. Náměstí v Březiněvsi ovládl rej masek, který se vydal na okružní cestu Březiněvsí. Poslední zastavení proběhlo u domu pana starosty. Cestou se vyhrávalo, tančilo, jedlo i pilo, účastníci průvodu si nemohli vynachválit přichystané občerstvení. Na samém konci byl s vydatnou pomocí dětí symbolicky skolen medvěd. Jedná se o typický motiv masopustních průvodů, vyjadřující nástup nového hospodářského roku. Den si všichni náramně užili.

Maškarní rej → FOTOGALERIE

Večer se pokračovalo maškarní zábavou v restauraci Trattoria Famiglia. Zaplněný sál bavila kapela Karyna. Vedle kompletní smíšené fotbalové jedenáctky se na parketu objevili třeba minoni, parta kočovníků či pár jak vystřižený z bavorské telenovely. Jednotný styl zvolily i organizátorky večera, ustrojené v duchu muzikálu Cats. Cenu za nejlepší masku si po zásluze odnesla nejoriginálnější kreace, dvoučlenný tým znázorňující hrozny červeného a bílého vína (Tomáš a Barbora Maděrovi). Vysoko se umístil také párek pand nebo pivní sada - otvírák s lahváčem (Věra a Míra Srbovi). Ani tentokrát pochopitelně nechyběla bohatá tombola, první cenou byl tablet. Na přípravě celého dne se podílely společně komise kultury a školství a sociální komise městské části, jejichž členkám patří velký dík všech zúčastněných.

BŘEZEN

Průměrné teploty pro toto období. Poslední týden padaly teplotní rekordy. Bylo naměřeno až +24°C. Velice slunečný a teplý týden. Příroda se velice rychle probudila a vše začíná kvést. Po dlouhé zimě je to opravdu lahodící pohled pro oko.

Oddíl aerobiku

Děvčata měla možnost v prvním ligovém závodě „Žij pohybem-aerobic show“ konaném 4. března v ZŠ Pertoldova v Praze 4 zúročit a prezentovat výsledky své půlroční poctivé přípravy. Příprava probíhala ve standardních tréninkových dnech, tj. třikrát týdně. V závěru přípravy z důvodu posledního doladění celé sestavy byly do přípravy vloženy i mimořádné víkendové lekce. Vše se vyplatilo. Děvčata pod hlavičkou TJ Březiněves obsadila ve své kategorii první místo. Je to motivace do další činnosti oddílu. Vše se odehrálo pod vedením trenérky a zároveň choreografičky v jedné osobě Veronice Pechové.

Zlatý erb

Březiněves se již po několikáté zúčastnila soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb. Výsledky pražského kola byly slavnostně vyhlášeny 29. března v rezidenci primátorky hl. města Prahy za účasti radního Libora Hadravy. Stránky Březiněvsi se umístily na čtvrtém místě z deseti přihlášených, což lze považovat za úspěch. Nároky kladené na podobu, obsah a funkčnost webových stránek jsou totiž velmi vysoké a výsledky bývají velmi těsné. Na třetí místo, které letos získala sousední ďáblická městská část, Březiněvsi ostatně chybělo titěrných osm setin bodu.

DUBEN

Řehtání a klepání → FOTOGALERIE

V letošním roce se oslava Velikonoc konala v období 13.-15. dubna. Od Zeleného čtvrtka děti chodily s řehtačkami po obci a na Bílou sobotu vyměnily děti řehtačky za klapačky. Za jejich snahu po všechny dny byly děti odměněny nejen sladkostmi, ale také nějaký penízek se objevil a oči dětem zářily štěstím.

Čarodějnice → FOTOGALERIE

Na úvod získaly pozornost publika děti z mateřské školky, které pod vedením Zdeňky Maděrové předvedly nacvičené tanečky. Proměnily se v nich za piráty a strašidla a neminula je sladká odměna i velký aplaus. Zanedlouho po tanečním vystoupení se o další zábavu malých ratolestí postaral klaun Pepino. Ve svých klaunských botách a červeno- -modrém obleku s ladící čepicí svolával všechny dětičky na plácek před pódiem a lákal je na pořádnou zábavu. Největší radost však dětem udělali dva klaunovi pudlíci – Jimmy a Filípek. „Jimmy, pojď sem!“ volal Pepino na pejska, který k němu za velkého smíchu dětí po zadních nožkách přicupital. Po chvíli si klaun vybral z dětských řad odvážné kluky a holky, ze kterých se za pár okamžiků stali zpěváci, bubeníci nebo orientální tanečnice. Společně s Pepinem si pak pro diváky přichystali vystoupení, jež si vysloužilo obrovský potlesk. „A co děti, mají si kde hrát?“ ozývalo se z pódia, kde právě tímto hitem odstartovala svůj vstup hudební skupina Hamleti. Dva z členů kapely Aleš Háma a Dalibor Gondík roztancovali svými hity děti i dospělé a pomyslný taneční parket se před pódiem rychle zaplnil. Další kroky všech malých návštěvníků vedly do prostor koupaliště, kde pro ně byly přichystány dva skákací hrady, modelování z balonků a stánek s barvením na obličej. Z malých čarodějnic se tak po jeho návštěvě stávali motýlci a víly a z čarodějů naopak draci. Pro dospělé nemohlo vzadu chybět tradiční ohniště, kde si pochutnávali na opékaných špekáčcích. „Ještě jednu! Ještě jednu!“ křičelo březiněveské publikum na Hamlety, kteří svým druhým vstupem vtáhli všechny návštěvníky do dění. Vrcholem jejich vystoupení bylo, když Aleš Háma a posléze i Dalibor Gondík sestoupili z pódia a své hity zpívali přímo mezi březiněveskými fanoušky. Sluníčko začalo zapadat, blížila se osmá hodina a většina návštěvníků se pomalu začala přesouvat směrem k obrovské hranici, nad kterou se tyčil vysoký kůl s čarodějnicí. „Už se naklání,“ volaly děti po tom, co byla hranice slavnostně zapálena členy ze sboru dobrovolných hasičů. Po největších plamenech, které šlehaly až do výšky několika metrů, pak mohutná hranice postupně dohořívala celý večer. Příjemnou a veselou atmosféru podpořila po osmé hodině kapela Karyna. Březiněveským divákům zahrála světoznámé hudební hity a roztančila malé i velké. Pravým vrcholem večera byl velkolepý ohňostroj, jenž vypukl kolem deváté hodiny a získal si velký obdiv. Sluníčko už dávno zapadlo, z pódia se ozývala hudba a zpěv, obyvatelé Březiněvsi si do nočních hodin užívali letošní pálení čarodějnic

KVĚTEN

Zápis dětí do MŠ

Ve dnech 2. a 4. května od 14 do 17 hodin probíhal zápis dětí do mateřské školy. Zájem byl veliký. Každým rokem je zájem vyšší, což nás velice těší. V dětech je budoucnost a my již dnes víme, že naše obec se stále rozrůstá.

Májové střílení SSK Březiněves

Nový spolek odstartoval svoji činnost skvěle! Na střelnici Mělník–Chloumek proběhlo „májové střílení“ pod zkušeným vedením předsedy spolku Milana Maříka. Hned napoprvé se zúčastnilo 18 zájemců. Účastníci si vyzkoušeli ostrou střelbu ze čtyř druhů samonabíjecích či opakovacích pušek na 100 m. Druhou disciplínou pak byla střelba z pistolí na 15 m. Napoprvé byly výsledky velmi dobré, slušná řada zásahů byla do černého, vč. „desítky“. Novému spolku přejeme mnoho úspěchů.

Staročeské Máje → FOTOGALERIE

Dne 20. května se v naší městské části konaly 11. Staročeské máje. V letošním roce se vyvádělo 9 děvčat. Průvod obcí doprovázela kapela Dolinečka. Letos se organizátoři vydali trošku netradiční cestou, protože chtěli zohlednit několik významných jubileí občanů Březiněvsi. První zastávka proto byla u paní Vlasty Strejčkové, která je naší nejstarší občankou a její úctyhodný věk 97 let stál za to, aby jí krojovaná mládež blahopřála s celým průvodem a ona se tak mohla potěšit nejen z mládí, ale i krásnou písničkou.

Májová veselice v sále Trattoria Famiglia

V samém začátku přivítali naši nejmenší zástupci ze školky pana starostu chlebem a solí a zatančili národní tanec „Česká beseda“ spolu se starší mládeží. Kola Besedy byla v letošním roce dvě. Následovalo předávání malé pozornosti zástupcům dobrovolných hasičů, kteří každým rokem dohlížejí na bezpečnost průvodu, a poděkování lidem, již se rozhodli po několika letech spolupráce odejít z řad účinkujících. Na děti i dorost čekalo překvapení, protože byli obdarováni upomínkovým předmětem s nápisem „Máje 2017“ a k tomu obdrželi i sladkost. Věřte, či ne, ale v tento moment byli všichni vlastně jako děti, protože tu sladkost chtěli jak nejmenší, tak i ti starší. Zábava pokračovala, následovalo sólo pro vyváděná děvčata a všichni se těšili na půlnoční vystoupení, které se letos nazývalo „Letní romance aneb Změna je život“. Toto vystoupení nacvičuje mládež ve spolupráci se střední generací. Letos tomu nebylo jinak, ovšem řady ještě obohatily ženy v nejlepších letech, jak se říká, ale vlastně už babičky účinkujících. Bylo možné vidět břišní tanec v podání hochů a mužů, akvabely v podání žen a mix na písničku „Holky z naší školky“, při níž se právě zapojily ženy, které nestárnou a podporují naši mládež. Bylo to velice krásné odpoledne a vlastně i večer, protože lidé se bavili a mohli tak prožít jeden den spolu se sousedy, s nimiž se tak často nevidí.

Dětské hřiště

Hřiště pro děti v ulici U Parku, které bylo uvedeno do provozu v roce 2006, prošlo po deseti letech celkovou rekonstrukcí. Na první pohled upoutají nové dopadové plochy. Původní kačírek, který nebyl pro pohyb dětí zcela ideální, nahradila kompaktní a velmi bezpečná pryžová štěpka. Některé herní prvky byly opraveny, ten největší – prolézačka se skluzavkou – byl nahrazen zcela novým typem. Přibyla nová vstupní brána, opravy doznala i dlažba na přístupové cestě či plot vymezující hřiště a pískoviště pro nejmenší. Rekonstrukce byla plně hrazena z příspěvku hlavního města Prahy.

ČERVEN

Neckyáda → FOTOGALERIE

3. ročník klání plavidel se uskutečnilo za krásného počasí. Opravdu se bylo nač dívat. Plavidla byla nádherná v zastoupení indiánů, Sněhurky a sedmi trpaslíků, březiněveská vodní záchranná služba, operační tým záchranářů. Účastníkům fandilo celé koupaliště a protože sluníčko pálilo, opravdu bylo diváků hodně. Pro děti na multifunkčním hřišti byla připravena vodní skluzavka, kde se děti mohly pořádně vydovádět a bylo vidět, že tato atrakce přitáhla i dospělé, protože tatínkové vyzkoušeli, jak se krásně sklouznout na souši.

Dětský den → FOTOGALERIE

V prostorách koupaliště, parku a multifunkčního hřiště se to dětmi jen hemžilo. Spousta soutěžních stanovišť připravila dětem pořádnou zábavu. Střelba, hra s míčem, šikovnost, představivost, rychlost. Všechny tyto dovednosti si děti mohly vyzkoušet, avšak největší atrakcí byla pěna, kterou hasiči pro děti připravili. Před hasičskou zbrojnicí bylo opravdu velice rušno a veselo. Děti pobíhaly v pěně, dováděly a radovaly se z každičkého přeběhnutí lavinou pěny.

Výlet seniorů do Mikulova  → FOTOGALERIE

19.-21.6. se vydali naši senioři do Mikulova. Ubytováni byli v hotelu Zámeček s vyhlídkou na mikulovská zámek ve dvoulůžkových pokojích. Navštívili regionální muzeum v Mikulovském zámku a večer byl zajištěn vinný sklípek s cimbálovou muzikou, degustací vín s odborným výkladem, občerstvením a příjemným posezením. Druhý den navštívili Templářské sklepy v Čejkovicích, kde byl pro ně přichystán oběd a posléze prohlídka vyhlášených templářských sklepů ze 13. století s výkladem a degustací vín. Výlet se vydařil a všichni senioři se v pořádku vrátili domů.

ČERVENEC

Velice teplý měsíc, kdy teploty přesahovaly přes 30°C, ale bylo velmi mnoho letních bouřek a dosti dešťových přeháněk. Dalo by se říci, že po celý měsíc byl vzduch jako v prádelně, protože vlhkost byla velmi vysoká.

Ozdravný pobyt pro děti → FOTOGALERIE

Začátkem července proběhl ozdravný pobyt dětí z Březiněvsi. Cílem bylo tentokrát přímořské letovisko Saidia na severovýchodě Maroka, přímo u hranic s Tuniskem. Pobyt zajišťovala stejně jako před dvěma lety, kdy se jelo do Turecka, cestovní kancelář Exim Tours. Zájezdu pořádaného městskou částí se měly možnost zúčastnit všechny děti s trvalým pobytem v Březiněvsi. Do Maroka jich odjelo 64 a společně s nimi přibližně stejný počet rodičů či prarodičů, kteří si pobyt hradili sami. Účastníci byli ubytováni v moderním hotelu Be Live Collection s all-inclusive servisem a možností celodenního vyžití, pár kroků od krásné pláže s hotelovými lehátky a slunečníky. I přes drobné a pro tamní region typické zažívací potíže, které několik Březiněveských potrápily, odjížděla výprava po týdnu domů spokojená a v pořádku.

Přechod pro chodce

V letošním červenci byla dokončena akce s názvem „Osvětlení přechodu pro chodce u zastávky Na Boleslavce“. Akce byla placena z prostředků Odboru rozvoje a financování dopravy MHMP, který vykonává agendu zahrnující i bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. V tuto chvíli jsou nejvíce frekventované přechody v naší MČ osazeny osvětlením (příjezd do městské části jak od Ďáblic, tak od Bořanovic) nebo jsou osazeny světelnou signalizací (centrum Březiněvsi).

SRPEN

Putovní pohár starosty obce – 1. ročník

V sobotu 12. srpna se uskutečnil 1. ročník turnaje o putovní pohár starosty Městské části Praha- -Březiněves za účasti týmů 1. FC Líbeznice, Fotbalová akademie Praha, SK Modřany B a TJ Březiněves B. Letošní klání přálo Líbeznickým. Pořadatelé, hráči i diváci se shodli, že atmosféra byla vynikající a že se všichni těší na pokračování.

Fotbalový kemp Davida Střihavky

V posledním prázdninovém týdnu se uskutečnil Fotbalový kemp Davida Střihavky pod patronací naší TJ, která poskytla veškeré zázemí pro všech 34 hráčů a 4členný trenérský tým (David Střihavka, Tomáš Bezpalec, Pavel Malkovský a Mamadou Sangare). Všichni hráči měli možnost získávat prvoligové zkušenosti nejen díky D. Střihavkovi, ale i díky přítomnosti trenérů extraligových týmů SK Slavia Praha a Bohemians 1905. Zpestřením, a pro mnohé nezapomenutelným zážitkem, byla možnost vyběhnout na ligový trávník v Edenu, vidět trénink a prohlédnout si sportovní stánek Eden.

Tenis

V týdnu od 28. srpna proběhl na kurtech tenisového oddílu TJ Březiněves týdenní kemp. Pod vedením trenérů účastníci prošli intenzivní přípravou na podzimní sezonu.

Memoriál Bohumila Hejny

Začátek září byl ve znamení již 8. ročníku Memoriálu Bohumila Hejny v přípravkových kategoriích. V těchto třech dnech se prohánělo v našem areálu 30 mládežnických mužstev, což je zhruba 300 kluků a děvčat ve věku 7 až 11 let. Na turnaji byla vidět mužstva prvoligových jmen, skvělé výkony všech a parádní fandění. Každý hráč si odnesl nejen krásné vzpomínky, ale i nějakou sladkost a medaili.

TJ Březiněves

Investice do budovy a okolí TJ je vidět! Nová pergola zažila premiéru při turnaji „O pohár starosty“ 12. srpna tohoto roku. Na střeše je již připravená fotovoltaika, která by měla dlouhodobě zlevnit náklady na provoz budovy TJ. Realizace těchto inovací proběhla díky dotacím ze strany MHMP a MČ Březiněves.

ZÁŘÍ

Každý čekal krásné teplé počasí po loňských zkušenostech, avšak opak se stal pravdou. Studené počasí nás rychle vrhlo do podzimu. Velice chladné dny doprovázel ledový vítr.

Březiněves OPEN

9. a 10. září proběhl již 12. ročník „Březiněves OPEN“, turnaj dvouher. Jedná se o nejprestižnější tenisovou akci pořádanou naší TJ. V březiněveském tenisu se blýská na lepší časy. Turnaje se zúčastnilo 15 hráčů. Nový koncept znamenal rozdělení účastníků na „veterány“ a „profíky“. Veteráni byli z řad hráčů nad 40 let, kteří hrají vesměs rekreačně. Objevili se zde i dva noví hráči. Profíci pak byli hráči soutěžního týmu, trenéři a ambiciózní mladí hráči. Lze konstatovat, že se začínají zúčastňovat též rodiče našich tenisových dětí. To možná i proto, že se již rýsuje výstavba nového tenisového zázemí. Skupina „profi“ čítala 9 hráčů, kteří hráli ve třech skupinách a následně ve dvou semifinálových. Do finálových bojů postoupili dva mladí hráči, Adam a Pepa. Ti vnesli do turnaje mladou krev a zajímavý příslib do dalších let. Proti nim pak stáli dlouholetá jednička – Filip Koudelka a náš trenér dětí – David Jesenovský. K vidění byl výborný tenis. Do finále se nakonec probojovali Dávid a Filip. Naši mladíci si budou muset ještě počkat. Vítězství pak slavil David nad Filipem. Třetí místo získal nakonec Adam po třísetovém boji v nedělní dohrávce. Skupinu „veteránů“ tvořilo 6 hráčů, kteří hráli ve dvou skupinách. Do finálových bojů postoupili dva dlouholetí účastníci našich turnajů, Karel a Martin. Dále je doplnili dva noví účastníci, Radek a Tonda. Vítězství získal Karel nad Martinem a třetí místo získal Tonda.

Dechovkový festival → FOTOGALERIE

V sobotu 9. září se u nás konal první dechovkový festival. Sociální komise tak myslí na naše seniory, kteří si po celoživotním pracovním nasazení zaslouží také trochu odpočinku a zpříjemnění svých dnů. Akce se konala na terase místní restaurace Trattoria Famiglia, proto obavy z počasí, které nebylo začátkem září nijak valné, byly na místě. Naštěstí nebesa přála a celý den byl slunečný s příjemnými dvaceti stupni. Program byl daný a celkem se vystřídaly tři dechové kapely. První nastoupila v plné parádě Kladenská heligonka a zábava začala. Místa se začala rychle plnit a rozezněly se známé písně, mnohdy za doprovodu návštěvníků. Druhým bodem programu byla kapela Vysočinka. Volba byla přímo vynikající, protože to senioři pěkně roztočili a to nejen zpěvem, ale i tancem. O poslední vystoupení se postarala kapela Strahovanka. Pod taktovkou pana Adámka se mohli všichni zaposlouchat do krásných starých melodií a zazpívat nádherné české písničky, které přežívají i staletí, až do večerních hodin. První dechovkový festival se nesl ve znamení dobré atmosféry a nadšení z nové události. To dokazovaly úsměvy všech přítomných a jejich smutek při ukončení.

BřeziněFest → FOTOGALERIE / FOTOGALERIE 2 / FOTOGALERIE 3

Sobota 16. září 2017, 9.00, park sv. Jana Nepomuckého v Březiněvsi. V poměrně chladném a zamračeném ránu technici věšeli na velké pódium, které tu vyrostlo přes noc, poslední světla a plachty s logem festivalu. Stánkaři plnili lednice pitím a jídlem, březiněveští hasiči instalovali zábrany kolem sochy světce. Areálem tlumeně pobroukávaly mobilní generátory. Úderem desáté areál ožil. Začínali přicházet první hosté, především rodiny s potomky. Pro ty byly připraveny Kašpárkovy atrakce, které se nezastavily do pozdního odpoledne. Zejména dva bejbypankoví holiči, kteří pomocí hřebenů, nůžek a laků vytvářeli dětem na hlavách roztodivné barevné kreace, byli neustále v akci. Děti si to evidentně užívaly, rodiče se trápili otázkou, co na to budou říkat v pondělí ve škole pedagogové. Vedle holičů tu ale byla i další legrace: obrovskou rajtovací postel, do které se smělo i v botech, střelnici na tenisáky nebo obří bicí, které nepřestaly dunět až do západu slunce. O hudební kulisu se průběžně staral DJ Vegy usazený v Kašpárkově stanu. Dopolední blok vyvrcholil v pravé poledne, kdy na pódium přicházeli první interpreti, stále populárnější kapela Bombarďák. Ta je primárně orientovaná na dětské publikum, ale svými vtipnými nápěvy a komentáři oslovuje i dospělé. Tančilo se, skákalo se, zpívalo se, křičelo se. Před druhou hodinou moderátor Šimon Kalousek společně se starostou městské části Praha-Březiněves Jiřím Haramulem festival zahájili a program se rozeběhl naplno. Parkem vonělo pečené maso, pilo se pivo, v chladnějším počasí ale přišel k duhu i grog. Na pódiu se postupně střídaly skupiny Los Culos se setem složeným ze španělských a latinsko-amerických rytmů, April s coververzemi hitů 70. a 80. let a první zlatý hřeb dne, Jan Kalousek se svojí doprovodnou kapelou. Areálem zněly hity důvěrně známé z rádií. Součástí festivalu byla také benefice pro Neonatologické oddělení Nemocnice Na Bulovce. Jeho patronkou je Lucie Borhyová, která v rámci svého projektu LuckyBe dětem pomáhá získávat finanční prostředky na zlepšení úrovně a vybavení neonatologického oddělení. V rohu areálu měla LuckyBe vlastní stánek, ve kterém si hosté mohli celý den zakoupit speciální charitativní náramky nebo přispět do připravené zapečetěné kasičky. Snad i proto, že byl vstup na festival pro občany Březiněvsi i přespolní zdarma, podařilo se shromáždit jen na drobných darech téměř devatenáct tisíc korun. To ale není zdaleka vše. Lucie Borhyová a primář neonatologie pan Martin Čihař společně na pódiu přebrali stotisícový dar z rukou zástupců firem, které se výraznou měrou podílejí na rozvoji Březiněvsi – společností Euro Development a CubeSpace. Festival probíhá pod záštitou primátorky Prahy paní Adriany Krnáčové, která přišla po šesté hodině účastníky osobně pozdravit. V historii Březiněvsi to je vůbec poprvé, kdy ji svou návštěvou oficiálně poctil nejvyšší představitel hlavního města. Paní primátorka následně v doprovodu starosty navštívila úřad městské části, kde se konala neformální diskuse se zastupiteli. Na pódiu však již tou dobou pokračoval hudební program. V půl sedmé vzali do rukou nástroje členové česko-britského uskupení The Prostitutes, kteří svým energickým setem připravili půdu pro hlavní hvězdu večera, kapelu Tata Bojs. Parta seskupená kolem hanspaulských rodáků Mardoši a Bublajse nezůstává nic dlužna své pověsti jedné z nejlepších naživo hrajících českých kapel současnosti a před zaplněným parkem naplno rozjeli svou show. Osmdesát minut, které Tatáči strávili na pódiu, uteklo jako voda. Ve 21.59 bylo dokonáno a noční klid byl dodržen. Návštěvníci, kterých se v parku během dne vystřídalo odhadem na patnáct stovek, dopíjeli poslední drinky a spokojeni se rozešli nebo rozjeli ke svým domovům.

ŘÍJEN

Počasí se umoudřilo a ukázalo ještě krásné „babí léto“, protože teploty se pohybovaly přes den kolem 20°C a i přes tuto hranici. Takové počasí panovalo skoro do konce měsíce, jen posledních pár dní se ukázal déšť a teploty klesaly rychle cca o 10°C méně.

Výlet seniorů do Hořovic → FOTOGALERIE

V sobotu 14. října pořádala sociální komise výlet seniorů, tentokrát na Hořovický zámek. Výletníci zaplnili náměstí před radnicí MČ Březiněves, přálo i počasí. Příjemně strávený den mohl začít. Prohlídka zámku byla rozdělena na dva tematické okruhy. Historie zámku a jejich obyvatel znázorněná expozicí obrazů a fotografií a historické hračky, které svou nadčasovostí překvapily nejednoho návštěvníka. Prohlídka zámku byla zakončena sladkou tečkou v místní kavárně. Následně se přemístili do nedalekého penzionu Ranch, kde na ně čekal oběd v krásně prostřeném salónku. Po obědě byla pro zájemce možnost prohlídky celého ranče. K zhlédnutí byly jak parkury a stáje, tak i venkovní výběhy s koňmi a prostory pro pořádání různých soutěží a výstav. Komu se nechtělo procházet po ranči, využil nádhernou terasu k odpočinku a k příjemnému posezení. Domů se všichni vraceli spokojeni.

Volby parlamentní

V pátek 21. října a v sobotu 22. října proběhly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Do dolní komory sněmovny se probojovalo rekordních devět politických stran a hnutí. V Březiněvsi vyhrálo – podobně jako v celé České republice – hnutí ANO Andreje Babiše. Rovněž další dvě místa v pořadí odpovídala celostátnímu výsledku: druhá skončila ODS a třetí nováčci ve sněmovně – Piráti. Výrazně nadprůměrný výsledek u nás zaznamenala TOP 09, naopak výrazně hůře se dařilo SPD Tomia Okamury, KDU- -ČSL a KSČM. Nejvíce preferenčních hlasů – celkem 34 – získal od našich občanů Václav Klaus mladší z ODS. Volební účast byla v Březiněvsi opět výrazně nadprůměrná, jedna z nejvyšších v Praze. Stejně jako v roce 2013 hlasovalo 76 % obyvatel městské části. Průměr v celé Praze přitom činil 67 %, v celé ČR pak 61 %.

Velký vichr

V neděli 29. to v obci opravdu velice foukalo. Byl to pořádný vichr, který přinesl problémy nejedné rodině. V naší obci zasahovali hasiči vícekrát. Tu byl spadlý plot, tam strom a dokonce byl ohnutý i stožár veřejného osvětlení. Prostě opravdová pohroma. V noci se pak ukázal první sníh, který zůstal ráno na oknech aut.

Vítání občánků

V neděli 29. října se konalo vítání občánků v prostorách Trattoria Famiglia. V letošním roce jsme přivítali celkem osm dětí. Nálada byla sváteční a po uvítání starostou obce panem Ing. Jiřím Haramulem se přistoupilo k podpisům v kronice vítání občánků a k předání dárků pro naše nejmenší. Letos byla dětem předána zlatá gravírovaná destička jako přívěsek a maminkám rudá růže.

Lampionový průvod → FOTOGALERIE

V poslední říjnový podvečer uspořádaly členky komise kultury a školství za pomoci členů Sboru dobrovolných hasičů tradiční lampiónový průvod. Ani studené počasí neodradilo děti, aby se za doprovodu rodičů a prarodičů zcela nebojácně vrhly do tmy. V tento světélkující večer se v ulicích Březiněvse společně procházelo asi 150 účastníků akce a k vidění byly různé druhy lampiónů od klasických svíčkových po moderní žárovkové. V průběhu cesty na děti i jejich doprovod čekala strašidla, která je byla přes svůj nevábný zjev připravena obměkčit dobrotami. Vycházelo se u místní mateřské školy. Pokračovalo se přes ulici Na Hlavní a zřejmě největší zábava čekala na děti v parku sv. Jana Nepomuckého, kde celá akce skončila. Všechny děti si kromě velkého zážitku odnesly i malé tematické dárky.

LISTOPAD

První mrazík přišel z 22. na 23. listopadu. Teplota byla mínus 2,5°C.

Svatomartinská zábava

Již 11. ročník Svatomartinské zábavy pořádané fotbalisty TJ Březiněves nalákal do pizzerie Trattoria Famiglia přes 70 účastníků. Hudební doprovod zabezpečila osvědčená kapela Karyna, která se v Březiněvsi cítí jako doma. Stoly byly plné jídla, brzy se zaplnil i parket tanečními páry. Již tradičně pořadatelé připravili pro návštěvníky zábavnou soutěž v rychlosti přendávání kelímků. Bohatá tombola odstartovala ve 22.00 a trvala celou hodinu. Pořadatelé zajistili ceny v hodnotě přes 25 tis. Kč. Hlavní cenou byl víkendový pobyt na Šumavě.

PROSINEC

Rozsvícení vánočního stromu → FOTOGALERIE / FOTOGALERIE 2

Stříbrný smrk nacházející se před budovou Úřadu MČ Praha-Březiněves od loňského roku opět o něco povyrostl a k jeho ozdobení bylo třeba o něco více ozdob. V adventním čase se občané Březiněvsi scházejí na již tradiční slavnosti, která nese název Rozsvícení vánočního stromu. Ani letošní rok nebyl výjimkou, a tak se v sobotu 2. 12. konalo společné setkání v příjemné atmosféře. O nabitý program se postaraly děti z MŠ, Divadlo Studna a divadlo Paleček. Troubené koledy a Podřipský žesťový kvintet vytvořily hřejivou atmosféru Vánoc v mrazivém počasí. Samotný akt rozsvícení vánočního stromu byl již tradičně doprovázen živým betlémem. A co by to bylo za začátek adventu bez Mikuláše s andělem doprovázenými čerty, kteří vyvolali u přítomných nefalšovaný strach, a to nejen u dětí, ale i u rodičů. Mikuláš s andělem mírné rozčarování velmi snadno rozptýlili díky připraveným dobrotám a drobným dárkům. V průběhu celého odpoledne byly pro děti k dispozici vánoční dílničky, kde si mohly vyrobit malé dárky, upomínkové předměty a také napsat dopis Ježíškovi. Pro dospělé byly připraveny trhy s tematickým sortimentem a občerstvením. Posledním bodem programu byla ohnivá show, která ukončila venkovní program. Zájemci se mohli přemístit do prostor restaurace Trattoria Famiglia, kde byla připravena kapela Strahovanka, která rozezpívala sál koledami v rytmu dechovky. Příjemné odpoledne připravily členky komisí kultury a školství a sociální ve spolupráci s našimi hasiči.

---

NAROZENÉ DĚTI

Bohatý Matěj, Kolmanová Anna, Králík Antonín, Pešta Maxmilián, Potočník Robert, Razáková Eliška, Sedlářová Aneta, Vágner David

ÚMRTÍ V OBCI

Fiala Tomáš, Josífková Lenka, Mejstřík Miroslav, Šamaj František 

 

28Březen
ŘEHTÁNÍ A KLEPÁNÍ
Zveme vás na tradiční řehtání a klepání, sraz v parku sv. Jana Nepomuckého v 15 hod. 
29Březen
VELIKONOČNÍ JARMARK
Zveme vás na třetí ročník Velikonočního jarmarku v Březiněvsi.
13Duben
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
16Duben
MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU A JEDLÝCH OLEJŮ
Mobilní sběr nebezpečného odpadu a jedlých olejů proběhne v ul. U Parku,přistavený automobil na...
20Duben
GULÁŠFEST
Druhý ročník březiněveského Gulášfestu je tu! Neváhejte a přijďte se zúčastnit této skvělé akce,a...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2