loading
Zapnout grafiku
Sobota 20. 04. 2024, svátek má Marcela
   
Rekreační areál  

Kronika

2006

LEDEN

V začátku měsíce napadlo 20 cm sněhu. Teploty jsou těsně pod bodem mrazu, ale sníh se stále drží. Od 7. ledna přišly tuhé mrazy. Noční teploty sahají až k -18°C. Až do poloviny ledna mrazy nepolevují. Ze 17. na 18. ledna napadla nová peřina a to zhruba 15 cm krásného prašanu. Největší radost z takového počasí mají děti a sáňkuje a bobuje se všude, kde se jen dá.

Inventura v knihovně

Dne 3.1. začala inventura všech knih v naší knihovně a po jejím ukončení se všechny tituly objeví na webových stránkách naší obce. Určitě všichni uvítají tuto změnu, protože si budou moci najít potřebné knihy dle titulů, či autorů a lehce zjistí, zda je naše knihovna má.

Velké mrazy

V období od 22.1. se k nám dostala arktická zima a s ní i velmi kruté mrazy. Teploty se v nočních hodinách pohybují okolo -20°C a během dne je to okolo -10°C.

ÚNOR

Mrazy stále nepolevují, ba právě naopak. Z 5. na 6. února napadlo 10cm sněhu. Sněhová nadílka tak přikryla zmrazky a obec se ocitla v nádherném bílém rouchu. Přes den však začalo pršet a déšť se snášel z oblohy celý den. V nočních hodinách přišel opět velký mráz a celá obec byla jedna velká klouzačka. Jelikož je zem velmi promrzlá, po velkém dešti se vytvořila na polích obrovská jezera vody.

Veřejná schůze

9. února se konala v hostinci Pod Lipami veřejná schůze. Asi 30 přítomných občanů se zaujetím vyslechlo starostu obce pana Ing. Jiřího Haramula, který hovořil o plánovaných akcích pro nastávající období. Taktéž ostatní členové zastupitelstva zhodnotili uplynulou práci.
Plány MČ Březiněves na r. 2006:
- dokončení rekonstrukce požární nádrže
- dokončení rekonstrukce parku Sv. Jána
- rekonstrukce dětského hřiště
- vybudování protihlukového valu
Dále starosta seznámil občany s novou výstavbou rodinných domů - Březinka II, investor CPI Březiněves a.s., a s výstavbou 61 rodinných domů v k.ú. Březiněves č. parc. 432/5, investor AKRO land s.r.o.,Lublaňská 5/57, 120 00 Praha 2.

Předání knihy

Na stejný den a to 9.2. připadlo slavnostní předání knihy „Povodí Mratínského potoka a jeho okolí“, kde má své čestné stránky i naše obec. Toto slavnostní předání se konalo v Třeboraticích. Je to opravdu velká událost, protože naše obec je takto zmapovaná poprvé. Místní zastupitelstvo vynaložilo nemalé finanční prostředky ku prospěchu věci, proto se 70 výtisků vrátilo zpět na obecní úřad.

Velké oteplení

18.2. celý den prší a teploty jsou nad nulou. Veškerý sníh roztál, avšak voda na polích stále zůstává. Voda z pole nad hřištěm se valí přes val hřiště, po cestě u Vilímů na hlavní silnici. Smutný pohled na ničící se trávník.

Masopustní rej

Klub žen pořádal tuto zábavu u příležitosti masopustu. K tanci hrály dvě kapely (Říčanka a Karyna). V letošním roce byla celkem malá účast starší generace a právě mladých lidí, kteří se chtějí bavit, přišlo mnoho.Celkem 80 lidí se velmi dobře bavilo a zábava končila v pozdních ranních hodinách.

BŘEZEN

3. března opět začalo sněžit a napadlo 5 cm sněhu. Zima se zdá být velmi silná a určitě se nechce vzdát jen tak lehce.

Dětský karneval

v samém začátku měsíce a to 4.března se konal karneval pro naše děti. Spousta krásných masek a mnoho dobré nálady panovalo celé odpoledne v sále hostince Pod Lipami. K řádění dětí byla zapůjčena aparatura z MÚ, která byla zakoupena právě pro tyto účely. Děti za své krásné masky dostaly spoustu sladkostí (pití, čokoládu, sušenky, lízátka a ještě malou vodní hračku). Tančilo se a řádilo hodně, bylo to prostě krásné odpoledne pro nejmenší.

Schůze tenistů

V kabině sportovců na velkém hřišti se konala schůze tenisového oddílu. Bylo navrženo a schváleno tříčlenné vedení s mandátem do konce roku 2006. Jmenovitě: Ing. Jan Vocel, Petr Haramul, Miloš Volráb .

Sněhová vánice

V sobotu 11. března je obrovská sněhová vánice. Vítr dokazuje svou sílu a sněží prakticky vodorovně. Celý den sněží a v neděli je celá obec v bílé peřince. Závěje někde přesahují 1m. Takový příval sněhu nikdo nečekal. Chodníček u hřiště se musel protáhnout malým Bobkatem, protože by nikdo neprošel. Tento sníh navál z pole. Opět nám paní zima ukazuje svou sílu, protože i teploty jsou stále v mínusové relaci a při jasném počasí se noční teploty pohybují okolo -10°C.

DUBEN

Zima stále trvá. Pamětníci nepamatují takovou krutou a dlouhou zimu. Sní napadl v půlce listopadu minulého roku a stále se drží.

Park

Započaly práce na úpravě parku, který má být důstojným místem k umístění již hotové nové sochy svatého Jana Nepomuckého.

Nádrž

Pokračují práce na rekonstrukci hasičské nádrže. Tato změna je občany velice vítána, neboť zde vznikne krásný prostor na letní odpočinek. Prohloubení a zvětšení nádrže vypadá velmi pěkně a děti se již těší na letní koupání.

Velikonoce

Je Zelený čtvrtek a děti vyrážejí do ulic obce se svým nářadím „Řehtačkami“. Počasí je velmi ošklivé a nepřející. Je zataženo a objevuje se i déšť. Přes nepřízeň počasí děti plní svůj úkol a celou obec hlučným řehtáním upozorňují na blížící se Velikonoce. Velký pátek – 14.4. i dnes se děti shromáždily u podstavce sochy svatého Jana Nepomuckého a procházejí celou obec. Bílá sobota – dnes jsou děti velmi nedočkavé. Dostanou dnes totiž od občanů výslužku za předchozí řehtání. S básničkou a košíkem vyráží do obce. Letošní rok je mnohem příznivější. Dveře hodovníkům otevírají nejen starší ročníky, ale připojují se i mladí lidé. Tím se dokazuje, že tato tradice se stává oblíbenější a přidávají se postupně další a další rodiny, kde se tato tradice dodržuje. Největším dárkem pro děti bylo staré vajíčko, které bylo zdobené ještě slámou. Tento dárek dostaly děti od paní Strejčkové a ta spolu s dětmi zavzpomínala na mladé časy a je velice ráda, že se zvyky tradují dále. Klepači dostali nejen sladkosti, ale i finanční obnos. V letošním roce dětem otevřely rodiny Fickerovi, paní Strejčková, Maříkovi, Štekerovi, Korintovi, Fialovi, Bendovi, Vlkovi, Mikolášovi, Maděrovi, Volrábovi, restaurace GOLEM, restaurace Zelený Dvůr, paní Smrčková. Velikonoční pondělí – počasí se po dlouhém období umoudřilo a bylo celkem pěkné počasí. Nové básničky, nové tváře koledníků a dobrá nálada vydržela celý den.

Tenisový oddíl

15. dubna, tedy na Bílou sobotu pořádal oddíl brigádu na úklid a úpravu tenisových kurtů před zahájením sezony.

Počasí

V polovině měsíce jsme se konečně dočkali a teploty šplhají nahoru. Člověk by pomalu řekl, že není žádné jaro, ale už léto. Po tak dlouhé zimě lidé pracují na svých zahrádkách a zvelebují okolí svých domků.

Rybářské závody

29.4. pořádá Svaz rybářů závody v chytání ryb na rybníce zvaném Pokorňák. I přes ošklivé počasí byla účast velmi vysoká. Občerstvení bylo po celý den zajištěno a hlavně se měřily úlovky rybářů. Přišli mladí i starší občané, dědečkové i taťkové. Přinesli si své nářadí a usedli ke svému vyznačenému stanovišti. Každý v skrytu duše doufal, že ten jeho úlovek bude ten největší.
Startovné: Členové SSR – dospělí 50,-Kč, děti a mládež 20,-Kč, občané obce - dospělí 100,-Kč, děti a mládež 50,-Kč, hosté - dospělí 100,-Kč,děti a mládež 50,-Kč.

Čarodějnice

Letošní čarodějnice měly zase pěkný program. Hrál se tenisový turnaj, bylo vystoupení šermířů a volila se miss čarodějnice pro rok 2006. Kroužek Břežňováček měl také své vystoupení a to country tance a vystoupení v čarodějnickém oděvu na moderní hudbu. Byl zde i kejklíř, který od dětí sklidil veliký úspěch. Celým odpolednem i večerem nás provázela country kapela. Ve 20 hodin došlo k zapálení hranice a v 21.15 hodin nad námi zazářil veliký ohňostroj. Zábava pokračovala až do ranních hodin. Během dne se počasí trošku umoudřilo a sem tam vysvitlo i sluníčko. Teplo však moc nebylo a večer byla opět velká zima.

KVĚTEN

Stavění obecní májky

14. května, týden před vyváděním děvčat, proto se musí postavit obecní májka na počest Staročeských májí. Vše bylo dohodnuto a hasiči přivezli strom ze Sedlce. Májka se nazdobila, oloupala a byla připravená na umístění. Vše proběhlo hladce, i když se nenašlo veliké kolo na ozdobení stromu.

Černý den

V nočních hodinách z 16. na 17. května někdo podřízl obecní májku. Byl to nějaký znalec tradic, protože májka se smí uříznout pouze první tři noci po postavení a tato noc byla ta poslední, kdy se směla podříznout. Nedalo se nic jiného dělat, než ji zase znovu postavit, protože jinak by se nemohly konat Máje. V pátek byla májka opět na svém místě.

Vyvádění děvčat

Sobota 20. května a s ní spojená i slavnost v obci. Staročeské Máje se zde konají již podruhé. V letošním roce se objednal pro kapelu koňský povoz, který se nazdobil pentlemi. Letošní rok se vyvádělo 7 děvčat. Mládež v krojích procházela celou obcí a bylo opravdu veselo. dokonce i sluníčko se ukázalo. Pár kapek na nás spadlo až v samém závěru slavnosti. Krásná tradice, snad se udrží i v dalších letech.

Očkování psů

Jako každý rok, tak i letos proběhlo v obci plošné očkování psů. Každý kdo má psa, může přijít na náměstí, kde veterinář za poplatek psa oočkuje.

Májová veselice

Po vyčerpávajícím dnu nás čekala zábava. Klub žen pořádal ve večerních hodinách taneční zábavu. Bohatá tombola (samé jídlo) a večerem provázela kapela KARYNA. Děvčata vyvedená do společnosti mládencem si zatančila mazurku. Tradiční BESEDA se letos bohužel netančila, protože spousta mladých děvčat byla na škole v přírodě.

Tenisový turnaj „Březiněves OPEN 2006“

Ve dnech 27. a 28. května proběhl tenisový turnaj. Startovné činilo 100,-Kč na osobu.Vzhledem k počtu a skladbě účastníků se nakonec hrálo pouze ve dvou kategoriích • dvouhry muži do 40 let – kategorie „A“ a dvouhry muži nad 40 let - kategorie „B“. Losování se, k lítosti všech zúčastněných, uskutečnilo bez účasti Miss Březiněves 2006. V sobotu proběhly boje ve skupinách. Na neděli byla plánována finále. Z nich se, díky nepřízni počasí, podařilo odehrát finálové boje pouze v kategorii „B“. Soutěže „A“ se zúčastnilo 9 hráčů, kteří hráli systémem každý s každým ve třech skupinách. Do finále postoupili vždy vítězové skupin. Soutěže „B“ se zúčastnilo 7 hráčů, kteří hráli vyřazovacím způsobem. Poražení z prvního kola pak měli hrát soutěž útěchy. Zde se odehrál, díky časovým možnostem a zranění, pouze jeden zápas. Vítězové si odnesli pěkné ceny: tenisové tašky, míče, potítka a další tenisové propriety. No a samozřejmě, bublinky pro absolutního vítěze každé z kategorií. Vítěz kategorie „A“ se stal Martin Trejbal. V pátek 2.6.2006 byl dohrán poslední zápas a o druhé a třetí místo v kategorii do 40ti let. Po boji zvítězil Honza Kolínský a třetí místo obsadil Petr Výkruta.

Posezení seniorů 

V sobotu 27. května v sále hostince Pod Lipami se uskutečnilo posezení seniorů. Kapela jim zahrála krásné dechovky, někteří návštěvníci i tančili. Pohoštění bylo veliké a blahopřání naší nejstarší občance paní Emílii Hubáčkové nechybělo. Byla obdarována naší slavnou knihou Povodí mratínského potoka a jeho okolí. senioři si popovídali, zatančili a pořádně se zasmáli. Prostě krásně strávené odpoledne.

ČERVEN

Dětský den

V sobotu 3.6. pořádal Klub žen dětský den naruby. Jelikož každým rokem chodí v maskách ženy, v letošním roce tomu bylo jinak. V krásných maskách musely přijít děti. Nálada byla velmi dobrá a masek přišlo opravdu hodně. Byla provedena promenáda v maskách na hřišti a každá maska byla obdarována nějakým dárkem za snahu. Samozřejmě se soutěžilo. V odpoledních hodinách se sehrál velký zápas. V letošním roce se utkaly maminky a děti. Úsměv na tváři dětí, když obehrávaly maminky byl prostě úžasný. Ve večerních hodinách byla v hostinci Pod Lipami diskotéka, kde se řádilo, tančilo a zpívalo. Dobrá nálada tak vrcholila právě na této diskotéce.

Výlet

K oslavám dětského dne ještě přispěl Klub žen návštěvou westernového městečka Šiklův mlýn. V neděli 4.6. ráno odjel autobus s dětmi právě do zmiňovaného městečka. Celý den zde děti plnily nějaké úkoly a pohybovali se po celém areálu. Zábava pro děti velkolepá. V odpoledních hodinách zde bylo vystoupení skupiny MAXIM TURBULENC, proto se i zpívalo a tančilo. Toto bylo dokonalé zakončení oslav pro děti.

Beseda s policií

12.6. od 17 hodin se v sále hostince Pod Lipami konala beseda s naší Policií ohledně zabezpečení svého majetku. V poslední době se v naší milé vesničce rozmohly krádeže. Bylo odcizeno zahradní nářadí (sekačky, křovinořezy, pily atd), ale i ruční stroje a jiné potřebné věci. Tato beseda měla přispět k lepší ochraně ze strany majitelů.

Výsledky voleb 2006 do poslanecké sněmovny ze dne 2. a 3.6 v Březiněvsi, volební okrsek č. 676 

Počet osob zapsaných do výpisů ze stálého a zvláštního seznamu voličů celkem" 618
Počet voličů, kterým byly vydány úřední obálky: 501
Počet platných hlasů ve volebním okrsku celkem: 500 

1 Strana zdravého rozumu: 3 hlasy 0,6 %
5 Právo a Spravedlnost - ANO tradiční rodině, NE korupci a kriminalitě: 1 hlas 0,2 %
6 NEZÁVISLÍ: 4 hlasy 0,8 %
8 Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska): 1 hlas 0,2 %
9 Občanská demokratická strana: 261 hlasů 52,2% 
10 Česká strana sociálně demokratická: 119 hlasů 23,8 %
11 SNK Evropští demokraté: 8 hlasů 1,6 %
14 Pravý blok -strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně: 1 hlas 0,2 %
18 Strana zelených: 30 hlasů 6 %
19 Humanistická strana: 3 hlasy 0,6%
20 Komunistická strana Čech a Moravy: 40 hlasů 8 %
24 Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová: 19 hlasů 3,8 %
25 NEZÁVISLÍ DEMOKRATÉ (předseda V.Železný): 5 hlasů 1% 
26 STRANA ROVNOST ŠANCÍ: 5 hlasů 1%

Turnaj ve fotbale o pohár starosty obce – 24. 6.

Zúčastněná mužstva:

  • • Březiněves 
  • Líbeznice
  • Bořanovice
  • TJ Vysoká-Pitárna

Po rozlosování byl první zápas mezi TJ Vysoká a Bořanovice, druhý zápas Líbezníce – Březiněves. Počasí bylo krásné a hoši bojovali ze všech sil. Po skončení sportovního dne se ve večerních hodinách koná taneční zábava v Restauraci Pod Lipami. K tanci a poslechu hraje kapela "Best Moments".

Ozdravný pobyt

I v letošním roce pořádal Klub žen ozdravný pobyt pro děti. Pobyt se konal v rekreačním středisku MONINEC v Jižních Čechách. Počasí bylo překrásné celý týden a děti užily spoustu koupání a sluníčka. Na tomto pobytu se děti oblékly do indiánského a po celý pobyt plnily orlí pera indiánů. Jak je patrné z fotografií, pobyt se moc vydařil.

ČERVENEC

Po celý červenec bylo nádherné počasí. Velmi horké počasí, dalo by se říci až tropy, neboť teplota přesahoval 35° C ve stínu.

Koupaliště

V takovém vedru prošlo koupaliště pořádnou zátěží. Také se ukázaly nějaké nedostatky. Jelikož návštěvnost cizích lidí přesahovala únosnou hranici, muselo se koupaliště a vlastně celý areál dodatečně oplotit. Vybudovala se dřevěná budka, ve které zodpovědná osoba vybírá vstupné od cizích lidí a obecní mají vstup na zhotovené průkazky. Tato metoda se velice osvědčila a je ku spokojenosti všech občanů obce.

Nohejbalové hřiště

Vedle MÚ bylo vybudováno nové nohejbalové hřiště. S tímto prostorem se tak nádherně ucelil celý sportovní areál a občané, nebo mládež má spoustu možností k sportovní aktivitě.

SRPEN

Počasí v tomto měsíci se trošku pokazilo. Častěji poprchává a teploty se pohybují jen okolo 25°C.

ZÁŘÍ

Táborák

Hned na samém začátku školního roku, tj. 2.9. pořádal Klub žen táborák pro školáky i neškoláky. V nově zbudovaném areálu nechybí ani ohniště, proto se ženy rozhodly využít tento prostor k opečení buřtů. Dětem se tento nápad velice zalíbil, proto doufáme, že v příštím roce bude toto ohniště využíváno častěji. Děti si opekly buřty, pořádně mastnotu zapili a jelikož bylo nádherné počasí, bavily se i maminky a krásně si popovídaly.

Cvičení žen

Po prázdninách opět začíná fungovat cvičení žen a to od 12.9. Ženy si tuto aktivitu velice pochvalují.

ŘIJEN

Počasí v říjnu až do 22. překrásné a velmi teplé. Teploty se pohybují okolo 20°C. opravdu nádherné „Babí léto“. V samém začátku měsíce přišly sice ranní mrazíky, ale trvaly jen tři dny.

Tenisový turnaj čtyřher „Souboj generací 2006“

Turnaj proběhl ve dnech 14.-15. října za krásného podzimního počasí. Vzhledem k počtu a skladbě účastníků se nakonec hrála pouze kategorie mužů. Bohužel se nám ženy do tenisu příliš nehrnou. 3. místo obsadili Jan Kolínský, Jan Vocel, 2. místo Jiří Koukolíček, Dan Popelka a 1. místo Martin Trejbal, Karel Šťastný

Volby do zastupitelstev obcí 20.10. - 21.10.2006 - Výsledky hlasování 
1 SNK: OPB 1 Haramul Jiří Ing. 52 NK BEZPP 312 11.64 1 * 
1 SNK: OPB 2 Korint Zdeněk 31 NK BEZPP 307 11.45 2 * 
1 SNK: OPB 3 Jisl Vladimír Ing. 67 NK BEZPP 297 11.08 3 * 
1 SNK: OPB 4 Vocel Jan Ing. 54 NK BEZPP 294 10.97 4 * 
1 SNK: OPB 5 Tepera Stanislav Ing. 54 NK BEZPP 287 10.70 5 * 
1 SNK: OPB 6 Deutschmann Jaroslav 55 NK BEZPP 296 11.04 6 * 
1 SNK: OPB 7 Bendová Lenka 38 NK BEZPP 295 11.00 7 * 
1 SNK: OPB 8 Nováková Helena 57 NK BEZPP 298 11.11 8 * 
1 SNK: OPB 9 Adamik Ondřej 46 NK BEZPP 294 10.97 9 *

*OPB = OBČANÉ PRO BŘEZINĚVES

Vítání občánků

V sobotu 28.10 se uskutečnilo vítání občánků narozených v naší obci. K této příležitosti byla zhotovena kolébka. Celkem 25 občánků přivítal starosta obce Ing. Jiří Haramul. Každé dítě bylo obdarováno dětským příborem a maminka květinou. Po slavnostním podpisu do kroniky vítání občánků nastalo focení v kolébce.

Oslavy 75. výročí vzniku dobrovolných hasičů v Březiněvsi - sobota 28. 10.

K této příležitosti si naši hasiči pozvali i hasičské sbory z okolí (Benice, Miškovice, Letňany, Kralupy nad Vltavou a hasiči hlm. Prahy), kteří ukázali svou techniku (výsuvný žebřík, vysouvací plošina, člun apod.). K tomuto výročí nechali hasiči zhotovit plakety, které předali nejen zúčastněným sborům, ale i spolupracujícím klubů v obci (sportovci a Klub žen). Také ocenili některé členy sboru za dlouhodobou práci ve Sboru dobrovolných hasičů.

Park

Slavnostní otevření upraveného parku proběhlo také v sobotu 28. října. Tato slavnost má pro obec velmi velký význam, neboť zde byla odhalena nová socha svatého Jana Nepomuckého, na kterou přispěli i místní občané. Ti, kteří dali na toto dílo finanční obnos, jsou uvedeni na podstavci sochy. U této příležitosti zde byla návštěva z řad Maltézských rytířů. Teto projekt a vůbec znovuzrození sochy svatého Jana z Nepomuku se velkopřevorovi velice líbilo. Projev pronesl nejen náš starosta obce, ale právě i Dr. František Skřivánek, Equitus magistralis de Ordo Melitensis, Prokuratorus de Ordo Agostiniani Scalzi Conventus Lnare, který je tajemníkem Řádu Maltézských rytířů. Dalším zástupcem z řad Maltézských rytířů byl Dr. Bedřich Schwarzenberg. Zde se také měly předávat pamětní listy občanů, kteří se finančně podíleli na zhotovení sochy, avšak špatné počasí nedovolilo, proto se tento akt odložil. Dalším návštěvníkem byl frá Karel Peaare, O.Melit.-velkopřevor, Suverenní řád Maltézských rytířů .

LISTOPAD

Počasí v listopadu je již studené. Na dušičky, tj. 2.11. napadl první sníh. Nevydržel však, ale počasí je velmi studené a deštivé. Sluníčko vykoukne jen občas a po ránu se začínají objevovat dosti často mlhy.

Dětské hřiště

Jelikož přeje počasí, započaly práce na přestavbě dětského hřiště, které ač nové, nesplňuje podmínky EU (Evropské unie). Návrhy prošly připomínkami občanů, teda spíše maminek a vyhrála varianta číslo jedna s 16 hlasy.

Mikulášská zábava

Klub žen 24. listopadu v sále hostince Pod Lipami. pořádal tradiční Mikulášskou zábavu pro občany obce.K tanci a poslechu hrála skupina KARYNA, která je v obci velmi oblíbená. Vstupné 50 Kč zahrnovalo i mikulášské překvapení, které bylo takové, že každý zúčastněný dostal od Mikuláše čokoládový kalendář.

Provizorní komunikace za fotbalovým hřištěm

Tato komunikace, která se buduje v úseku za hřištěm, je provizorní a nebude určena k trvalému provozu. Bude sloužit jako pomocná komunikace v případě mimořádných událostí a bude trvale přehrazena závorou, která se odstraní pokud dojde ke zmiňované mimořádné situaci. Až bude v budoucnu schválena změna územního plánu, bude tato provizorní komunikace nahrazena normálním napojením na Březinku.

Veřejná schůze zastupitelstva MČ Praha - Březiněves

Veřejná schůze se konala v pondělí 4. prosince 2006 od 18.00 hod.v sále Hostince pod Lipami. Starosta obce zhodnotil práce v celém roce 2006 a informoval o volebních výsledcích. Zde se také předaly pamětní listy u příležitosti sbírky na sochu svatého Jana Nepomuckého. Jelikož se zastupitelstvu podařilo získat Rozhodnutí na povolení „Terénních úprav v Březiněvsi“ – jedná se o zemní val, který by měl zamezit hluku z dopravy na komunikaci R8/D8 Cínovecká – bude vybudování tohoto valu prioritou na r. 2007.

Mikulášská nadílka pro děti

Po Mikulášské zábavě pro dospělé, již po několik let patří nadílka pro děti. Letos tomu nebylo jinak a tak 2. prosince se děti dočkaly nejen Mikuláše, čerta a anděla, ale také Ježíška. Mikuláš s čertem a andělem přinesl čokoládové kalendáře a patřičně metlou vyprášil kožíšky všem zlobidlům. Návštěva ježíška je spojená vždy s velkým překvapením, proto i v letošním roce děti dostaly krásné dárky a to povlečení na postel a nechyběla ani hračka (závěsná opička na krk a chodící pštros na provázkách). Pomocník skřítek (Fiala Matěj) měl opravdu plné ruce práce rozdávat dětem opičky a sobík (Maděrová Zdeňka) zase ozdobnou tašku, ve které bylo právě povlečení a pštros. Na klíně ježíška (Miloslav Maděra) seděla spousta a spousta dětí a každé ještě sdělovalo své nejtajnější přání k vánocům. Po celou dobu rozdávání dárků se hrály vánoční koledy a panovala vlastně již vánoční atmosféra. Aparaturu zapůjčenou z MÚ obsluhoval pan Petrášek Petr.

Výstavba Březinky II

Po několika letech od původních záměrů začíná výstavba rodinných domů v lokalitě Březinka II. Prvním krokem je vybudování obslužné cesty pro stavbu tak, aby byla vedena mimo stávající komunikace na Březince I. Na pozemcích Březinky II již byly zahájeny zemní práce. Na Boleslavce - vzhledem k plánované výstavbě, byl proveden archeologický výzkum na této lokalitě. V průběhu výzkumu zde byl získán nevelký počet pravěkých zlomků keramiky a několik kostí (zvířecí, ale některé mohou být i lidské). Tyto nálezy byly označeny jako "halštatské a eneolitické". Z tohoto lze usuzovat, že nalezené kosti mohou pocházet s největší pravděpodobností z eneolitických kostrových hrobů, nelze ani vyloučit výskyt halštatských sídlištních objektů ze starší doby železné.

PROSINEC

Počasí v prosinci je abnormálně teplé. Teploty se pohybují lehce nad nulou a dokonce padají i teplotní rekordy. Každý by si asi rád přál na vánoční svátky sníh, ale vypadá to, že budou letos svátky na blátě. Sníh není v letošním roce ani na horách a to už je co říci.

Sníh

28. prosince ve večerních hodinách začalo sněžit. Chumelilo dost silně a napadlo asi 5 cm sněhu. Druhý den však jsou teploty opět rapidně nad nulou a vše roztálo.

Silvestr a Nový rok v obci

Ohledně počasí a teplot byl překonán dosavadní teplotní rekord z roku 1860 a 1921. Bylo naměřeno +12,5°C a rekord byl tak překonán o 0,5°C.

---

NAROZENÉ DĚTI

9.5. Klimpelle Martin
7.6. Ludvíková Anežka
27.6. Luxík Ondřej
21.8. Žežulík Tomáš
28.3. Tomášek Patrik
15.9. Krump Jiří
20.11. Bradáček Martin

 

 

20Duben
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2