loading
Zapnout grafiku
Sobota 20. 04. 2024, svátek má Marcela
   
Rekreační areál  

Kronika

2014

LEDEN

Začátek měsíce teplý. Nezvyklé teploty na leden. Od poloviny měsíce přišlo ochlazení a konečně jsme se dočkali i sněhových přeháněk. Poslední týden byly noční teploty -10°C a denní teploty se pohybovaly kolem -5°C.

 ÚNOR 

Občasné přeháňky a teploty lehce pod nulou. Tak by se dal charakterizovat průběh první poloviny měsíce. VE druhé polovině již byly denní teploty kolem 10°C, jen noční se stále ještě držely pod nulou.

Masopustní průvod 

Dne 8.2. se vydal na cestu masopustní průvod. Masky všech druhů putovaly obcí v čele s medvědářem a medvědem. V letošním roce byla paní Maděrová Zdeňka, která vždy vodí medvěda, zastoupena Maděrovou Barborou. Průvod vypadal skvěle a lidé se bavili. Jako každý rok bývá zvykem, že jsou zastávky v obci. Jinak tomu nebylo ani v letošním roce. Zastávky byly u našeho místostarosty Zdeňka Korinta, u starosty Ing. Jiřího Haramula a u rodiny Maděrových (Mikolášových). 

Dětský karneval

Karneval se konal 8.3. od 15 hodin. Masek přišlo jako každý rok hodně a byly velice rozmanité. Spousta princezen, čarodějnic, berušek a jiných krásných masek. Na děti čekaly různé soutěže a vyhodnocení masek. Dostaly sladkosti a při hudbě se dostatečně vydováděly.  

BŘEZEN

Krásné jarní počasí. Srážek velice málo a denní teploty byly v rozmezí 10–15°C. I noční teploty byly v plusových hodnotách, vyjma občasných výkyvů, kdy ručička teploměru klesla lehce pod nulu. 

DUBEN

Velice srážkový měsíc. Teploty se v začátku měsíce dostávaly ke krásným 20°C, ale potom přišlo velké ochlazení a mnoho srážek, někdy i smíšených déšť se sněhem. Druhá polovina měsíce byla již teplejší, ale zase bylo hodně oblačnosti, bouřky a déšť.

Velikonoce

Kdo by neměl rád Velikonoce, svátky jara. Příroda se probouzí po zimním spánku, vše je najednou svěží a v rozkvětu. Stejně jako každým rokem, i letos se vydali do ulic koledníci, aby každou ženu a dívku alespoň symbolicky vyšlehali pomlázkou a zajistili jí tak dlouhou mladost (tedy alespoň se to tvrdí). Přesto byl letošní rok něčím výjimečný. Říká se, že když muži přicházejí do let, začínají se zase pomalu chovat jako děti, a to letos platilo beze zbytku. Na velikonoční pondělí jsme tak mohli v  ulicích Březiněvsi potkat mezi mladými také ve slušivých úborech ustrojené koledníky v nejlepších letech. Ohromně jim to slušelo. Je moc dobře, že se i velcí chlapi zapojují do udržování tradic, nelení a  vymýšlejí, čím by nás ženy potěšili a překvapili.

40 let od připojení obce k Praze

V  dubnu 1974 odsouhlasili poslanci tehdejší České národní rady zákon, kterým bylo k hlavnímu městu Praze fakticky připojeno třicet do té doby samostatných obcí. Jednou z nich byla také Březiněves. Jednalo se o druhou expanzi Prahy v poměrně krátké době. K prvnímu rozšíření o deset obcí došlo v roce 1968 a týkalo se například i sousedních Ďáblic. Zákon byl přijat jednohlasně a vstoupil v platnost 1. července 1974. Z  hlediska velikosti Prahy se jednalo o  změnu naprosto zásadní. Rozloha hlavního města totiž narostla o 60 % na 200 kilometrů čtverečních. Počet obyvatel Prahy se přitom zvýšil jen o necelých šest procent, přesně o 61 tisíc. Připojené obce získaly status samostatných městských částí a tento stav trvá dodnes, i přes nedávnou snahu části zastupitelů hlavního města přidružit „malé“ městské části k těm velkým. Hlavním důvodem připojení do té doby samostatných obcí k Praze v roce 1974 byla neutěšená bytová situace v hlavním městě. Plánovači a  tvůrci tehdejšího zákona došli k  závěru, že pro bytovou výstavbu jednoduše nestačí aktuálně dostupné volné plochy v Praze a je proto třeba získat nové lokality. A tak bylo rozhodnutím shora k městu šmahem připojeno 16 obcí z okresu Praha-východ a 14 obcí z okresu Praha-západ. Pro řadu z nich tato změna znamenala následnou výstavbu sídlišť, která se Březiněvsi naštěstí vyhnula a její původní ráz tak byl zachován.

Pochod příznivců fotbalové mládeže

Nultý ročník tohoto pochodu se konal 5. dubna. Putovalo se z Březiněvsi přes Bořanovice do Sedlce a zpět. Zúčastnilo se 77 hráčů, rodičů a trenérů ze všech věkových kategorií. Na trase cesty na děti čekaly různé hry, v Sedlci občerstvení s grilováním, pro menší děti malování na obličej. K fotbalistům patří míč, proto došlo i k řádění na fotbalovém hřišti. Počasí této akci přálo a nálada byla výborná, reakce pozitivní a všichni doufají, že se tato akce bude opakovat i v dalších letech. 

Vítání občánků

Přivítání našich nejmenších se konalo 26.4. od 15 hodin v sále hostince Pod Lipami. Všichni, kdo přihlásili své ratolesti k našemu vítání, se slavnostně podepsali v kronice „Vítání občánků“. Byly jim předány dárky a probíhalo focení. 

Pálení čarodějnic

V letošním roce vyšlo pálení čarodějnic na středu 30.4. Akce vzhledem k pracovnímu dni začala v 17 hodin, jako vždy před úřadem. Starosta obce Jiří Haramul přivítal všechny a veselí mohlo začít. Na začátku měly děti z mateřské školky vystoupení pod vedením paní Zdeňky Maděrové. Potom přišlo na řadu hudební vystoupení Josefa Vágnera. Další vystoupení bylo představení divadla Dokola - Když se ládovalo zepředu a jiné šášoloviny. Jelikož je u nás zvykem volit miss čarodějnici, nebylo tomu jinak ani letos a věřte, že bylo z čeho vybírat, protože převleky a kostýmy se každým rokem zlepšují. V oblibě je stále skupina TV STARS, a proto byla pozvána i k letošnímu rejdění. Děti řádily o sto pryč. V průběhu programu si děti mohly nechat namalovat na obličej různé obrázky, protože byli pozváni malíři na obličej. Jakmile se setmělo, přišel na řadu ohňostroj, který je také rok od roku krásnější a delší. V průběhu večera si děti mohly opéci buřty u koupaliště, kde je zhotoveno ohniště k takovýmto účelům. Celým večerem, vlastně až do 2 hodin ráno, nám hrála kapela KARYNA, která je v naší obci velice oblíbená a velice žádaná. Občerstvení zajišťovala restaurace Zelený Dvůr. 

KVĚTEN

Hodně oblačnosti, déšť a nízké teploty. To byl měsíc květen. Zpočátku teploty kolem 15-20°C, ale pak přišla velice studená fronta a stále pršelo. Dalším nepříjemným jevem byl velice silný a studený vítr. Teprve poslední týden se oteplilo a teploty se konečně dostávaly ke krásným 20°C. 

Turnaj mladších přípravek a lvíčat

Tento turnaj se uskutečnil 4. května a probíhal na obou hřištích v obci. Zúčastnily se týmy Slavie, Sparty, Teplic, Bohemians, Brna a Slovanu Bratislava. Byl to turnaj kategorie mladších přípravek do deseti let. Turnaj pořádala SK Slavia Praha. Náš areál si vybrali proto, protože je zde kvalitní zázemí a podpora a rozvoj mládežnického fotbalu jsou zde obrovské.

Pokládání věnců

Jako každý rok, tak i letos byly položeny věnce k pomníku padlých, kde stáli čestnou stráž členové Sboru dobrovolných hasičů. 

Turnaje mládežnických fotbalových mužstev

V neděli 11.5. se konal turnaj šesti mužstev kategorie 2006.

V sobotu 17.5. se konal turnaj deseti mužstev z kategorie 2007, tedy našich lvíčat. 

Rybářské závody → FOTOGALERIE

Tradičních rybářských závodů na našem rybníce zvaném „Pokorňák“ se letos zúčastnilo celkem 18 zaregistrovaných soutěžících, z toho 13 členů sdružení. Bylo chyceno 7 kaprů o průměrné délce 54 cm. V kategorii mládežnické zvítězil Ondřej Čížek se 128 cm, ostatní mládežníci skončili bez úlovku. I přes neúspěch si mládežníci odnesli připravené ceny. V kategorii dospělých byl na prvním místě Fiala Jaroslav se 72 cm, na druhém místě Marek Benda s 57 cm a na třetím místě Vladimír Benda s 56 cm. Ostatní neměli potřebné štěstí a nebyli hodnoceni.

Vyvádění děvčat

V sobotu 17. května se konalo tradiční vyvádění děvčat. V letošním roce jsme si však poprvé vyzkoušeli mokrou variantu. Za celou dobu konání těchto akcí jsme se letos poprvé dočkali deště. Všichni doufali, že to přejde, ale rozpršelo se ještě více. Všechna děvčata se proto sešla v sále hostince Pod Lipami a každému děvčeti se přiřadil stůl, který představoval její dům. Potom se s ostatní mládeží chodilo od stolu ke stolu a odehrávalo se vše tak, jako před každým domem. Děvčata měla vzorně přichystané občerstvení a panovala skvělá nálada. Ani velká nepřízeň počasí nezabránila krásnému odpoledni a všichni se dokonale bavili. Byl to vlastně malý zázrak, protože po tolika letech nás takováto nepřízeň počasí zastihla poprvé, ale i na to jsme byli připraveni a odpoledne se opravdu náramně vydařilo. 

Májová veselice

Od 20 hodin se konala májová veselice v našem sále. Přivítání starosty obce chlebem a solí se stalo již tradicí a rovněž tak v úvodu tancování „České besedy“. Po zhodnocení celého dne místním kecalem Vladimírem Bendou se právo vrátilo starostovi obce a pro zúčastněné celého odpoledne tak mohlo nastat pravé veselí. Zábava skončila v pozdních ranních hodinách. Účast byla velice hojná, protože se čekalo opět na půlnoční vystoupení, na které se všichni moc těší. 

ČERVEN 

Na začátku měsíce velice proměnlivé počasí a stále mnoho srážek a chladněji. Další týden již teploty byly u 30°C a sluníčko ukazovalo svou tvář. Všichni si ulevili, protože takové sychravé počasí bylo velice dlouhou dobu. V tomto měsíci byly velice velké teplotní výkyvy. Na začátku měsíce 15°C, potom přes 30°C a na konci 18–20°C. 

Koupaliště

Koupací sezóna byla zahájena v sobotu 7.6. Od této doby se může využívat koupaliště k vodním radovánkám. Vstupné bylo stanoveno pro dospělé na 70 Kč a děti do 15 let na 40 Kč.

Výlet seniorů

Letos senioři 14.6. navštívili město zapsané v  seznamu světového dědictví UNESCO. Tentokrát to byla perla mezi českými městy – Telč. Prohlédli si zámek, který je klenotem moravské renesanční architektury, včetně krásně propracovaných fasád, nekonečně dlouhých podloubí gotických domů, rotundy ze 13. století a pozdně románské věže.

Březiněves Open 2014

9. Ročník tenisového turnaje se konal v období 7.-8. června. Letošní účast byla nebývalá. Řada hráčů se na našich kurtech objevila poprvé. Zúčastnilo se celkem 14 tenistů a jedna tenistka, Šárka Richterová. A to ještě celá řada hráčů účast odřekla. Zdá se, že se přece jen tenis v Březiněvsi pomalu, ale jistě rozšiřuje. Počasí přálo snad až moc. Teplo sice tenisu svědčí, ale tropické teploty už tolik ne. Od sobotního dopoledne probíhaly zápasy ve dvou skupinách na jeden vítězný set. Zde se hrálo systémem každý s každým. I přes řadu skrečovaných zápasů trvala hra ve skupinách celý den, až do podvečera. Finálové zápasy se proto hrály až v neděli. Do finále postupovali vždy první dva ze skupiny. Zde se hrálo systémem první z první skupiny s druhým ze druhé skupiny a naopak. Vítězové pak hráli o celkové první místo, poražení o 3. místo. Celkově soutěž vyhrál opět Filip Koudelka. Tím slavil již 4. turnajové vítězství v řadě. Najde se příští rok konečně někdo, kdo jej porazí? Miloš Broukal a David Bukovský z nedělních finálových bojů odstoupili, takže je nahradili hráči na třetích místech. Šárka, historicky první žena v mužském turnaji, byla většině soupeřů důstojným partnerem (2x prohrála těsně 5:7). Vítězové získali, stejně jako v minulých ročnících, hodnotné ceny.

TJ Březiněves na turnaji v Německu

Starší přípravka r. 2003, doplněná o dvě posily z mladší kategorie, se vydala na velmi dobře obsazený turnaj ISAR CUP 2014 do Moosburgu. Kluci měli poprvé možnost hrát proti zahraničním soupeřům a vyjet za hranice. Než začal samotný turnaj, kluci navštívili Alianz arénu v Mnichově, skvostný fotbalový stánek FC Bayern Mnichov a TSV Mnichov 1860. V rámci hodinové prohlídky navštívili tribuny, tiskovku a veškeré zázemí včetně domácí kabiny a fanshop, kde vytvořili pořádnou frontu na kase. Největším zážitkem byl vestibul s muzikou Champions League vedoucí na hřiště, kde hráči nastupují na zápasy. Toto místo kluci znali do této doby pouze z televize. V podvečer dorazili do místa turnaje, města Moosburg. Druhý den po slavnostním zahájení, kdy nastupovala mužstva jednotlivých zemí pod svými vlajkami a za státní hymny, odehráli kluci zápasy v základní skupině. Setkali se dvakrát s Němci a jedenkrát s Italy. Skončili třetí  a proto měli druhý den zajištěné dva další zápasy. Při krásném počasí kluci využívali krásné 200 metrů vzdálené koupaliště. Kluci se zájmem také sledovali vystoupení místních mažoretek. Druhý den v posledním turnajovém zápase naši kluci narazili na skoro kolegy, a to tým Hovorčovic. Byl to vlastně paradox, protože těsně před odjezdem na tento turnaj s týmem  Hovorčovic sehráli kluci přátelské utkání. Hovorčovice ukázaly svou kvalitu a zaslouženě zvítězily. Naši kluci skončili na 12. místě. Při slavnostním ukončení však kluci obdrželi medaile za účast a cenu Fair play. Počasí vyšlo, nebylo žádné zranění, organizačně vše klaplo na jedničku ke spokojenosti všech. 

Rybářský zájezd → FOTOGALERIE

V letošním roce se zájezd na soukromý rybník Popelov u Kardašovi Řečice konal ve dnech 6-7. června. Tohoto dvoudenního zájezdu se zúčastnilo 9 členů sdružení a vzhledem k nádhernému počasí, které v místě panovalo, si domů odvezli samé příjemné vzpomínky. A nejen to, nechyběly ani zajímavé úlovky. Největší trofejní rybu ulovil pan Josef Hagan. Byl to devadesáticentimetrový kapr vážící 15 kg.

Olympijský dětský den 

Dětský den proběhl ve sportovním areálu v sobotu 31. května. Celý se nesl v  olympijském duchu. Jednotlivá stanoviště byla označena vlajkami zemí a děti zde mohly vyzkoušet rozmanité sportovní aktivity, od kuželek přes golf, florbal až po střelbu na hokejovou a fotbalovou bránu či na terč ze vzduchovky. Po absolvování všech disciplín na ně čekala odměna. Součástí programu byla také ukázka techniky Policie ČR či dovádění v hasičské pěně. 

Očkování psů

Očkování proběhlo jako každý rok před úřadem MČ Březiněves. Letos připadlo na 7.6. od 9 do 11 hodin.

ČERVENEC

Teploty letní 25–30°C, ale hodně srážek. Vzduch byl jako prádelna. Vlhký a dusný. 

Mezinárodní turnaj nevidomých fotbalistů

Ve dnech 9–12. července se za účasti reprezentací šesti zemí a pod patronací UEFA uskutečnil v Březiněvsi turnaj ISBA Euro Challenge Cup nevidomých fotbalistů. Český tým skončil po třídenním klání na výborném druhém místě, když těsně nestačil pouze na favorita turnaje, fotbalisty Belgie. Bronzové medaile si domů odvezla polská družina, čtvrté skončilo Maďarsko. Turnaj byl největší akcí pro nevidomé sportovce konanou v České republice za posledních deset let. Nepřekvapí proto, že o něm referovala přední česká média, samostatnou reportáž přinesla i Česká televize. Fotbaloví funkcionáři i samotní hráči si velmi pochvalovali hladkou organizaci turnaje, a to včetně profesionálního zázemí a servisu, kterých se jim v březiněveském areálu dostalo.

Tenisový turnaj čtyřher 2014 Březiněves, 5. ročník

Turnaj proběhl v sobotu 5. července 2014. Lze konstatovat, že počasí opět přálo. Díky tomu se zápasy odehrály za příjemného, i když trochu dusného, teplého počasí. Hráči disciplinovaně dodržovali pitný režim, tradičně již pod dohledem našeho klubového lékaře, veterináře Františka Břeně. Jak bylo již napsáno, šlo o turnaj čtyřher. Losování dvojic proběhlo podle osvědčeného modelu ze dvou košů. Tedy tak, aby pokud možno hrál vždy silnější hráč se slabším. Díky tomu si všichni opět krásně zahráli. Sešlo se pouze 12 hráčů, takže 6 dvojic hrálo nejprve systémem každý s každým na jeden set. Do finálových bojů postupovaly první čtyři dvojice. Většinu soupeřů zaskočilo rafinované spodní podání Petra Jaška. I díky tomu postoupil dále spolu s Filipem ze druhého místa. Pořadí:

1. Franta Břeň/ Vráťa Válek (4 výhry)

2. Filip Koudelka/ Petr Jašek (3 výhry)

3. Petr Růžička/ Honza Vocel (3 výhry)

4. Pepa Korint/ Aleš Luka (2 výhry)

5. Karel Šťastný/ Marcel Mourek (2 výhry)

6. Miloš Volráb/ Martin Polák (1 výhra)

Dále byly na pořadu finálové boje. Zdálo se, že vedro hráče přemůže, ale borci vydrželi a nastoupili do závěrečných zápasů. Petr Růžička s Honzou Vocelem získali 3. místo, když porazili dvojici Pepa Korint/Aleš Luka až v supertiebreaku 14:12 (po běžných setech 1:1).

Filip Koudelka s Petrem Jaškem pak podlehli Frantovi Břeňovi a Vráťovi Válkovi 3:6, 3:6. Vráťa tak dokázal, že u tenisu není nutno se vymlouvat na vysoký věk. Získal 1. místo již podruhé. No a František Břeň poprvé. 

Po udělení cen vítězům a přípitku již nastal prostor pro společenskou část turnaje. Velké grilování vepřové kýty, doplněné především o sýrové chuťovky. Vhod přišel samozřejmě i soudek piva. V podvečer se dostavila i řada paní a dívek našich tenistů. Příjemně jsme poseděli do pozdního večera.

Ozdravný pobyt dětí

I letos se březiněveští na přelomu června a července vydali na ozdravný pobyt do Caorle. Jedná se o letovisko s 12 tisíci obyvateli v severovýchodní části Itálie, asi hodinu cesty od Benátek. Zájezdu se zúčastnilo 25 dospělých a 24 dětí a i tentokrát se uskutečnil za finanční podpory městské části Praha-Březiněves. Děti si opět užily krásné slunečné počasí v doprovodu maminek a vydováděly se v mořských vlnách.

Radnice udělila tři čestná občanství

Zastupitelstvo městské části Praha-Březiněves dne 14. července 2014 projednalo a schválilo návrhy na udělení čestných občanství následujícím osobám: paní Dagmar Smětákové za dlouholetou aktivní práci s dětmi, za působení v Českém svazu žen (cvičení pro děti a pro ženy, udržování kulturního dění v Březiněvsi), Českém zahrádkářském svazu a za pravidelnou účast v okrskové volební komisi při konání voleb; paní Heleně Novákové za aktivní práci v sociální oblasti (dlouholetá péče o březiněveské seniory, působení v sociální komisi a ve finančním výboru MČ Praha-Březiněves); panu Bohumilu Akrmanovi za celoživotní práci ve Sboru dobrovolných hasičů.

SRPEN

Teploty letní, ale dalo by se říci, že to bylo takové aprílové počasí. Chvilku zářilo slunce a najednou se obloha zatáhla a přišel velice prudký déšť. S výjimkou se počasí takto střídalo celý měsíc.

Údržba koupaliště

V období 9-16.8. proběhla odstávka a uzavření koupaliště. V této době je koupaliště vypuštěno, vydesinfikováno a znovu napuštěno. Tato údržba se musí provádět, neboť voda v koupališti se bez filtrace velice rychle kazí. 

5. ročník Memoriál Bohumila Hejny

Memoriál zahrnuje tři samostatné turnaje v kategoriích mladších a starších přípravek. Jak se již stalo dobrou tradicí, o posledním prázdninovém víkendu proběhl na  fotbalovém hřišti TJ Březiněves Memoriál Bohumila Hejny v kopané žákovských přípravek. Historicky prvního memoriálu se v roce 2010 zúčastnilo pět družstev, včetně dvou březiněveských, která se teprve začínala formovat a se silnějšími soupeři většinou prohrávala. Letošní jubilejní pátý ročník byl mnohem objemnější a prozatím rekordní: ve dvou hracích dnech se na trávníku vystřídalo celkem 24 družstev ve třech kategoriích. Fotbalisté Březiněvsi se v konkurenci výrazně prosadili. V sobotním přívětivém počasí vybojovala naše mladší přípravka ročníku 2006 mezi osmi týmy po parádním boji o třetí místo bronzové medaile. V kategorii starších přípravek jsme měli nasazeny dva týmy, ročník 2004 skončil třetí a ročník 2005 pátý. Neděle až na první zápasy celá propršela, což ale nemohlo zarazit jízdu naší mladší přípravky ročníku 2007, která vyhrála s rezervou svojí skupinu, aby ve finále narazila na silný tým Bohemians. Byla z toho sice prohra, ale druhé místo mezi deseti celky je i tak velký úspěch. 

Noční lovy → FOTOGALERIE

IV. ročník rybářských závodů s názvem „Noční Lovy“ se konal z 5. na  6. září. Závodu se zúčastnilo 10 členů a 3 hosté. Při závodech bylo zajištěné i potřebné občerstvení. Na nočních lovech byly uloveny pouze 3 ryby. Amur v délce 80 cm a dva kapři. Při těchto závodech se nerozlišuje mládež a dospělí vzhledem k tomu, že mládež může závodit pouze v doprovodu rodičů. Na prvním místě se umístil Benda Marek s 80 cm (amur), na druhém místě MIlan Hrdlička s kaprem 49 cm a na třetím místě Josef Hagan s kaprem 47 cm. Organizované závody byly dotovány finančně ÚMČ Březiněves. Za tyto finanční prostředky byly pořízeny věcné ceny pro vítěze a tyto ceny byly doplněny o příspěvky některých členů, a to ve formě věcných darů, což je obdivuhodné. 

ZÁŘÍ

Proměnlivé počasí a teploty kolem 20°C. 

Tenisový turnaj čtyřher 2014

Již 9. ročník se konal v sobotu 20. září  na tenisových kurtech v Březiněvsi. Nakonec startovalo celkem 16 hráčů. Členové TO TJ Březiněves, ale i další místní a „přespolní“. Počasí opět vyšlo, i když se finále dohrávalo krátce před silnými podvečerními bouřkami. Losování hráčských dvojic proběhlo korektně pod dohledem nezávislých pozorovatelů. Příjemným osvěžením byla účast páru z Bořanovic. Dále pak naděje našeho juniorského tenisu, třináctiletý Adam Vakerman, kterému jsme přidělili zkušeného Petra Růžičku. Lze konstatovat, že s vylosováním nikdo problém neměl. I díky tomu byly souboje vesměs velmi zajímavé. Vylosované páry hrály systémem „každý s každým“ ve dvou skupinách o postup do semifinále a finále. Organizace se ujali tentokrát Filip, Miloš, Honza a Patrik. Po sportovní části turnaje pokračovala společenská část. Občerstvení bylo již tradiční: pivo, nealko, dopoledne chlebíčky, odpoledne opékané klobásky a další pochoutky. Během odpoledne se postupně dostavili příznivci tenisu z Březiněvsi i okolí. Přátelské tenisové posezení po turnaji pak pokračovalo pod markýzou, vzhledem k silnému dešti.

Pět let mládežnického fotbalu v Březiněvsi

V polovině září uplynulo přesně pět let od chvíle, kdy na trávník tělovýchovné jednoty vyběhla pod vedením několika trenérů z řad tatínků-nadšenců a za podpory městské části hrstka březiněveských dětí a po čtvrtstoletí tak vzkřísila mládežnickou kopanou v Březiněvsi. Pět let uteklo jako voda a  asi jen málokdo na začátku očekával, jak úspěšná etapa to bude. V současné době je v mládežnických kategoriích registrováno celkem 145 hráčů a hráček ve věku 5 až 16 let a do mistrovských utkání nové sezóny bude přihlášeno sedm družstev (mladší dorost, starší žáci, mladší žáci a přípravky po ročních 2004, 2005, 2006 a 2007). Skupina trenérů a trenérek se z  původních čtyř rozrostla na  téměř dvě desítky. O mladé hráče Březiněvsi se začali zajímat trenéři z regionálních fotbalových bašt, například Admiry či Meteoru. To vše dokládá, jak prudkým rozvojem u  nás žákovský fotbal prošel. V  červnu tedy skončila jubilejní pátá sezóna mládežnických fotbalových družstev. 

ŘÍJEN

Teploty ještě vysoké, ale stále velice proměnlivé počasí. Teprve poslední týden klesly teploty k 10°C a noční teploty již atakovaly 0°C.

Obchodní centrum

V polovině října byla v těsné blízkosti Březiněvsi výkopovými pracemi zahájena výstavba nového nákupního centra. Stavba by měla být dokončena již na jaře příštího roku. Přibližně polovinu prodejní plochy nákupního centra zabere menší supermarket s  pěti pokladnami, který by měl sloužit především k operativním nákupům. Po delších jednáních se investor nakonec dohodl na  pronájmu se společností BILLA, která je součástí německé skupiny REWE Group (pod kterou patří mimo jiné také síť Penny Market). Podle původních plánů by ve vstupním prostoru do supermarketu měl být umístěn bankomat a obchod by měl být otevřen denně od 7 do 22 hodin. Ve  druhé polovině objektu vznikne podle plánů zázemí pro čtyři prodejny s  nepotravinářským zbožím či službami. Spekuluje se například o  samostatné drogerii či prodejně obuvi, konkrétní a  určitější informace však zatím k dispozici nejsou. Budou-li dodrženy všechny termíny stavby, mělo by nákupní centrum otevřít své brány zákazníkům již 1. dubna příštího roku.

Volby do zastupitelstev

V naší městské části kandidovalo jediné uskupení, a to sdružení nezávislých kandidátů Občané pro Březiněves. Kandidáti sdružení, kteří jsou všichni bez politické příslušnosti, tak v příštím volebním období obsadí všech devět míst v místním zastupitelstvu. Na  ustavujícím zasedání 12. listopadu 2014 byl starostou městské části zvolen Ing. Jiří Haramul, místostarosty Zdeněk Korint a Ing. Vladimír Jisl. S výjimkou starosty stojí každý ze zastupitelů v čele některého z výborů či komisí zřízených při úřadu městské části. Společně s  volbami do  zastupitelstev městských částí proběhly také volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Celkově zvítězilo hnutí ANO 2011 (22 %) s  malým náskokem před TOP 09 (20 %). Kolem 10 % hlasů zaznamenaly Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a  Starostové a  nezávislí), ODS a  ČSSD. Na  magistrát se probojovala ještě KSČM a také Piráti. Březiněveští občané dali v magistrátních volbách více než jednu třetinu všech hlasů hnutí ANO 2011 (36 %), na druhém místě skončila s odstupem TOP 09 (19 %) a na třetím ČSSD (14 %). Celková účast u voleb do zastupitelstva hlavního města činila v Praze 38 %, v Březiněvsi byla tradičně vyšší - 52 %. Na  koaliční spolupráci se dohodlo Hnutí ANO se sociálními demokraty a  Trojkoalicí. Zmíněná uskupení mají však dohromady k dispozici jen těsnou většinu křesel (33 ze 65) a teprve budoucí měsíce ukáží, nakolik stabilní koalice bude.

Bouře

Velice silná bouře se přehnala dne 30.10. obcí. Došlo k poškození stromu za zastávkou MHD v ulici Na Hlavní u fotbalového hřiště. Na odstranění kalamity pracoval místní sbor dobrovolných hasičů. Všichni si oddechli, že se nikomu nic nestalo. 

LISTOPAD

První týden měsíce celkem slunečný. Později bylo mnoho srážek a objevily se i ranní mlhy  a to velice intenzivní.  

Valná hromada TJ Březiněves

Ve středu 19. listopadu proběhla po roce a půl valná hromada TJ Březiněves. Následná schůze nově zvoleného výkonného výboru, konaná ve čtvrtek 27. listopadu, potvrdila změny ve vedení Tělovýchovné jednoty Březiněves. Valná hromada vzala na vědomí zprávu výkonného výboru TJ Březiněves za uplynulé období, zprávy o činnosti fotbalového oddílu mužů, mládežnických družstev kopané, oddílu tenisu a cvičení žen. Ke dni valné hromady bylo v jednotlivých oddílech evidováno celkem 244 sportovců a trenérů. Největší díl - 155 žáků, žákyň a dorostenců od kategorie MINI po mladší dorost - připadá na oddíl mládežnické kopané. K nim je třeba přičíst 19 trenérů a trenérek. Družstvo kopané mužů eviduje celkem 35 hráčů, tenisový oddíl má 21 členů, oddíl cvičení žen 14. V  uplynulém období byla realizována celá řada drobných i větších vylepšení stávající infrastruktury sportovišť, ať už jde o rekonstrukci sociálního zázemí budovy TJ, rozšíření oplocení fotbalového hřiště či zajištění bezplatného připojení k internetu od společnosti ADC. Pro jednodušší a  transparentní rezervaci tenisových kurtů byl uveden do  provozu on-line rezervační systém. Na poli výchovy tenisové mládeže pokračovala spolupráce s Tenisovou akademií. Správcovské role při pronájmu kurtů zájemcům mimo tenisový oddíl se ujala společnost fitPULS, která provozuje březiněveské fitcentrum a poskytuje azyl oddílu cvičení žen. TJ spolupracovala i s řadou dalších subjektů, například FAČR, Pražským tenisovým svazem, Pražskou tělovýchovnou unií či magistrátem hlavního města. Došlo také ke změně ve fungování správy hřišť a kantýny, která se projeví od  1. ledna 2015. Ve spolupráci s úřadem městské části se podařilo získat několik grantů převážně na  provoz fotbalových oddílů a jejich zázemí. Tenisový oddíl a fotbalový oddíl mládeže uspořádaly v  posledním období celou řadu turnajů (Březiněves Open, Tenisový dětský den, Společenský letní tenisový turnaj, Memoriál Bohumila Hejny v  žákovské kopané a další). TJ také poskytla zázemí pro konání dvou prestižních turnajů nevidomých fotbalistů. Podstatné změny prodělalo vedení TJ. Ze zdravotních důvodů byl bohužel nucen funkci předsedy a  člena výkonného výboru již po loňské valné hromadě přestat vykonávat pan Jiří Macháček. Nyní byla situace ve výkonném výboru konsolidována a v příštím období tak bude pracovat v následujícím složení: Jan Vocel, Miroslav Macháček, Denisa Sehnalová, Tomáš Bezpalec a Miloš Vilímek. Na následném jednání výkonného výboru, konaném týden a den po valné hromadě, bylo zvoleno nové vedení TJ. Předsedou se stal Ing. Jan Vocel (předseda tenisového oddílu), místopředsedou Bc. Tomáš Bezpalec (sekretář fotbalového oddílu mládeže).

PROSINEC

Denní teploty kolem 5°C a noční kolem nuly, nebo lehce pod nulou, ale žádné velké mrazy, žádné sněžení. Na měsíc prosinec ojedinělé počasí. Všichni se těšili, že budou bílé vánoce, ale ani v letošním roce jsme se sněhu nedočkali, naopak, bylo velice teplo. Na štědrý den bylo 11°C a pršelo.

Mikulášská nadílka a rozsvícení vánočního stromku → FOTOGALERIE

První adventní neděle připadla letos na 30.11., proto se rozsvícení vánoční stromku konalo v sobotu 29.11. od 14 hodin. Pořadatelé měli spoustu práce s přípravami, proto nastalo velké zděšení, když ve 14 hodin bylo náměstí úplně prázdné. Postupně se však lidé scházeli a proto program mohl začít. Ve 14.45. náš starosta Ing. Jiří Haramul všechny přítomné přivítal a popřál příjemnou zábavu. Jako první vystoupila skupina Mazec a svými tanečními kreacemi trošku rozehřála nejen děti, ale i rodiče, protože byla zima. Následovaly tanečky dětí z mateřské školky. V letošním roce jsme měli štěstí a přijela dlouho objednaná zvonkohra. Jako obec jsme darovali místní zvon, jehož odlitek je umístěn ve zvonkohře a proto máme nárok jedenkrát v roce na bezplatnou produkci. Jelikož je tato zvonkohra v Evropě největší pojízdnou zvonkohrou, bylo velice těžké skloubit její vystoupení s rozsvícením stromku, ale letos se to podařilo. Zpívání vánočních koled našich dětí z mateřské školky bylo úžasné. Děti se velice snažily a proto i potlesk rodičů byl velkým oceněním. V letošním roce se uskutečnilo hromadné pouštění balónků s přáním pro Ježíška. Děti napsaly svá přání na papírek, který připevnily k balónku. Po odpočítání se vypustily všechny balónky najednou. Byl to opravdu krásný pohled, jak všechna přání se vznáší k obloze a bylo nač koukat, protože celkem 250 kusů balónků putovalo vzhůru. 

Náledí

Do úterního rána jsme se probudili a zjistili jsme, že se naše obec a vlastně i celá republika zahalila do ledové krusty. Mrznoucí déšť komplikoval veškerou dopravu. Pro námrazu v Praze nejezdily tramvaje ani vlaky .

Mikuláš

5. prosince jako každý rok, tak i letos vyšla družina Mikuláše, anděla a čertů ke zlobivým dětem. Letos však na samém začátku měla velice ztížené podmínky. Pracovníci na výstavbě nákupního centra překopli kabel elektrického vedení a celá vesnice se zahalila do tmy. Bylo to nepříjemné, ale po návštěvě několika rodin se podařilo dodávku energií obnovit a celý večer proběhl v pořádku. Družina se nakonec dostala ke všem dětem.

--- 

SAMOSTATNÉ SDRUŽENÍ RYBÁŘŮ 

Samostatné sdružení eviduje v letošním roce 32 členů, včetně mládeže. Z uvedeného počtu bylo pro letošní rok evidováno pouze 25 povolenek, což je o jednu méně než v loňském roce. Z uvedených 25 členů jsou pouze 3 mladší 15ti let. Stále se sdružení nedaří zapojit více mládeže. Brigádnická činnost byla v letošním roce zaměřena na sekání trávy a odstranění náletových dřevin kolem buňky a rybníku Pokorňák. Členové odpracovali na brigádách celkem 87 hodin. Další činností sdružení bylo zarybňování a doplňování rybí násady. 

MLADÍ HASIČI

V současné době má kolektiv mladých hasičů při SDH Březiněves 10 členů (1 mladší, 7 starších a 2 dorostence). Během roku se aktivně připravovali na soutěž v uzlování. Mladí hasiči se podílejí na přípravách dřeva a úpravu ohniště pro pálení čarodějnic, zajišťují bezpečnost při této akci včetně udržování ohniště a dodržování bezpečnosti při opékání buřtů pro děti a potom následný úklid po akci. Pomáhají při pořádání dětského dne, kdy zajišťují některé disciplíny, dále potom úklid hasičské zbrojnice a okolí. Dorostenci se zúčastňují různých hasičských asistencí.

NAROZENÉ DĚTI

Koudelková Lucie, Hladíková Daniela, Roknič Jiří, Tomášek Paul, Pollaková Kristýna, Skrčená Natalia, Bendová Laura, Zábrodská Ema, Hrdličková Linda, Měchura Matěj, Koudela Rudolf, Vágnerová Adéla, Listopad Adam, Beran Filip

ÚMRTÍ V OBCI

Ježek Jaroslav, Kalajdžiev Vasil, Kursa Ludvík, Matoušek Václav, Mihalík Josef, Šiko Milan, Šoltová Jindřicha, Trefilová Hana

 

20Duben
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2