loading
Zapnout grafiku
Pátek 29. 03. 2024, svátek má Taťána
   
Rekreační areál  

Kronika

1933

Rok 1933


Stavby

Čp.66 rodinný domek nechal si vystavět Janoušek František. Parcela 79,63 z přídělu. Kupní cena za 10Kč 80haléřů. Janoušek František, šafář ve dvoře. Zemřel v čp.66. Od jeho úmrtí je vlastníkem syn Josef.

Sociální komise.

1 ledna byla zvolená obecní sociální komise. Za stranu čsl. Sociálně demokratickou Měchura Jaroslav předseda a Bareš Vojtěch. Za stranu čsl. Národně socialistickou Fiala Ladislav. Za stranu republikánskou Kolínský František, funkci nepřijal.

4 ledna pro obec jmenován technický znalec v oboru stavebním, stavitel Jirásek Antonín, Ďáblice.

12 ledna sociální komise ze státní stravovací akce přidělila 29 místním nezaměstnaným 49 poukázek á10Kč a 10 mléčných poukázek.

25 února sociální komise pro 14 nezaměstnaných přidělila 4 poukázky á10Kč a 14 poukázek mléčných. Sociální komise měla za povinost vésti v evidenci místní nezaměstnané a rozděliti mezi ně poukázané podpory.

Obecní dávky.
Dne 7 dubna o 7 hodině ranní vstupuje v obci platnost k vybírání stanovených obecních dávek. Ze psa 15Kč, za úřední výkon 5Kč, z piva z jednoho litru 10haléřů, ze hry karet a kuželek sazbou 50haléřů za každého účastníka hry.

Obecní zastupitelstvo vzhledem k většímu vydání oce (zápůjčka 50.000 na stříkačku a k dalším následujícím půjčkám) bylo nuceno na krytí obecního rozpočtu zavésti v obci dávky. Obecní rozpočet ku schválení nadřízenému úřadu musel býti vyrovnaný, jinak jej neschválil a zmoci úřední stanovil obecní dávky sám, Obecní zastupitelstvo přihlížejíc k tomuto nařízení pro poplatníky stanovilo co možná nejnižší dávky.

3 června obec přispěla okresnímu komitetu obnos 50Kč pro léčebnou péči pro nezaměstnané.

3 října sociální komise přidělila 11 nezaměstnaným 17 poukázek á10Kč a 6 poukázek na mléko.

2 prosince 4 nezaměstnaní obdrželi celkem 16 poukázek stravovacích á10Kč a 15 poukázek mléčných.

19 prosince dostalo 7 nezaměstnaných 12 poukázek stravovacích á10Kč a 9 poukázek mléčných.

25 prosince 5 nezaměstnaných obdrželo 12 poukázek stravovacích á10Kč a 13 poukázek mléčných, dále od obce 7 dětských trik, 9 párů punčoch za obnos 100Kč z chudinského fondu pro 7 nejpotřebnějších rodin nezaměstnaných, z větší části živitele rodin. Poukázky byly vždy přidělovány na týdení období.

Činnost strany sociálně demokratické.
Strana sociálně demokratická byla zastoupená v okresní péči o mládež v Čakovicích. Za důvěrníka strany Karla Skalického, při straně byl založen dramatický odbor divadelních ochotníků. Jeho vedením byl pověřen Krpálek Jan, dělník čp.37. Z výtěžku sehraných her provedena dvakrát ošacovací akce nejpotřebnějších dítek v obci, bez rozdílu zřetele jejich rodičů na politickou příslušnost v obnosu 500Kč. Osvětový odbor při straně uspořádal 7 března oslavy narození prezidenta Osvoboditele T.G.Masaryka, 6 července oslavy Mistra Jana Husa. Dne 28 října státního svátku národního osvobození, byla sehrána skvěle připravená hra – Zvony od autora Rudolfa Robla. Tato hra zanechala u unčinkujících i návštěvníků hluboký dojem. Zvýtěžku budoucích, stranou pořádaných akcí sehraných divadel, humoristických večírků a tanečních zábav se strana usnesla postavit v obci památník obětem světové války r.1914-1918.

Činnost dramatického sboru.
Dramatický sbor při straně čsl.soc.dem. pořádal dne 5 března k oslavám 83 narozenin presidenta Osvoboditele T.G.Masaryka v sále hostince Antonína Bečváře, dětskou besídku. (fotografie v albumu číslo 2 a 3). Slavnosti se zúčastnili děti od nejmenších z celé vesnice. Po slavnostním úvodu starosty obce Bittmana děti předříkávaly básně. Dětská besídka v obci od paměti uspořádána prvně, byla velice hezká a dětskou roztomilostí příjemná, dětem patřil srdečný dík. Besídka ukončena státní hymnou a u dětí i dospělých zanechala trvalou vzpomínku. Téhož roku bylo dětem sehráno loutkové divadlo a promítané světelné obrazy.

Činnost sportovního klubu.
Činnost sportovního klubu v tomto roce pro obec po stránce kulturní a propagační byla velice účelná. Sportovní klub soustředil všechny chlapce i mladé muže, ku provádění sportu. Různými přednáškami, večírky a předpisy, byl nositelem k zvýšení kultury v obci.

Naše obec, ač leží při okresní silnici a blízko Prahy, byla obcí neznámou. Mnohému našemu občanstvu se stalo, že při jednání s úřady v Praze a nebo nedaleko známí, neznali polohu naší obce. Sportovní klub v této věci mnoho vykonal. Svými zájezdy k sehrání footbalových zápasů a zase cizích klubů k sehrání zápasů zde, dále ve sloupcích sportovních rubrik všeho denního tisku. Důsledek všeho uvádím. Klub v roce 1933 sehrál 78 zápasů a jednu pohárovou soutěž. V Odolené Vodě za účasti 4 klubů, vyhrál prvou cenu pohár, darovaný k soutěži předsedou středočeské župy footbalové Fantou z Prahy.

 

28Březen
ŘEHTÁNÍ A KLEPÁNÍ
Zveme vás na tradiční řehtání a klepání, sraz v parku sv. Jana Nepomuckého v 15 hod. 
29Březen
VELIKONOČNÍ JARMARK
Zveme vás na třetí ročník Velikonočního jarmarku v Březiněvsi.
13Duben
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
16Duben
MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU A JEDLÝCH OLEJŮ
Mobilní sběr nebezpečného odpadu a jedlých olejů proběhne v ul. U Parku,přistavený automobil na...
20Duben
GULÁŠFEST
Druhý ročník březiněveského Gulášfestu je tu! Neváhejte a přijďte se zúčastnit této skvělé akce,a...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2